АЛЕКСА ЂУРАСОВИЋ И ЛУКА БИЈЕЛОВИЋ – ТАНДЕМ ЗА ВЕЛИКА ДЕЛА

Узданице Спартака и млади репрезентативци заједно прошли кроз искушења

За лоптом сам почео да трчим из забаве и са шест година дошао у омладинску школу, где ми је тренер био чувени Јосип Фазекаш. Прошао сам све категорије и кад сам стигао до јуниорског тима размишљао сам да бих волео да постанем првотимац Спартака и да се фудбалу максимално посветрим – каже нападач Лука Бијеловић

Алекса Ђурасовић је годину дана млађи, авантуру је почео на истом месту, али код њега је све било у знаку фудбала:   

Отац је играо фудбал, а затим се посветио тренерском позиву, па сам уз њега био у свему и у десетој години почео да тренирам у Спартаку. На први тренингу знао сам – то је то! Лука је старији и био је већ у омладинској школи, прошли смо све селекције и обојица стигли до првог тима. То што смо заједно у екипи много нам значи. Често причао о игри, договарамо се, а понекад зна и да „изврши притисак” да му током утакмице проследим лопту.

Бијеловић се одмах убацио у разговор: 

Комплетну школу прошли смо заједно, можда смо се раздвајали на неколико месеци кад сам прелазио у омладински погон, а он остао у кадетском тиму. Тренирамо заједно деценију и по и прија нам што смо сада у сениорској екипи, дружимо се и ван терена. 

Ђурасовић се на припремама са сениорском екипом на Златибору добро показао код шефа Владимира Гаћиновића, а после је уследио потпис професионалног уговора, док је Бијеловић ишао заобилазним путем, био је на каљењу у Бачкој 1901.

Као омладинац био сам стипендиста и то је наговештавало да се од мене очекује више и само се чекало да напуним 18 година за озваничење сарадње. Пре тога уследио је одлазак у Бачку 1901 што је био одличан потез. Годину дана сам тамо провео и то ми је много помогло јер је такав корак најбољи за младе играче. Кад сам прославио пунолетство потписао сам и професионални уговор – сећа се Бијеловић.

Први меч у сениорским водама увек се памти, али Спартаков тандем није био миљеник среће да у сећању остане и победа.

Као домаћини играли смо у Кули са Пролетером. Било је позитивне треме, али убедљиво смо поражени, не бих ни да помињем резултат – процедио је Бијеловић.

Ђурасовић је дебитовао у купу против Партизана.

– Добио сам прилику од 71. минута, али нисмо се славно провели. Црно-бели су били убедљиви, а памтим и гест играча Партизана Павловића. Пришао ми је и рекао: „Све најбоље на дебију, само гази”.

Младим играчима много значи и подршка старијих саиграча.

Кад сам дошао били су ту Немања Николић, Никола Срећковић, Лазар Туфегџић, давали су подршку и делили савете, од сваког сам понешто научио – каже Бијеловић.

Са тројицом асова играо је и Ђурасовић, али издвојио је саигрче блиске по позицији у тиму:

– Дрес Спартака носили су Милан Марчић и Лазар Туфегџић, много сам од њих научио и унапредио знање. Неизоставан је и Јанко Тумбасевић, од њега сам много покупио и волео сам да играмо у тандему.

Обојица су прошли млађе селекције Србије, стигли до младе репрезентације, а Бијеловић је имао прилику да заигра и у А тиму:

– Играти у дресу репрезентације нешто је посебно, на утакмици са Американцима добио сам прилику да се нађем у А селекцији. Надам се да ће у наставку каријере бити још много мечева за Орлове.

Ђурасовић је део селекције до 21 године:

Репрезентативац сам од пионирских дана, много ми значи што сам у екипи са најбољим играчима у датом узрасту. Упознао сам много тренера, сјајних играча и стекао другачија искуства ван клупских оквира. 

Обојица су на свој начин допринели резултатима Голубова. Ђурасовић је сјајним голом против ИМТ-а отворио првенствену трку и витешки изнео велике борбе на терену, док су голови Луке Бијеловића, у великој мери, помогли да се Спартак нађе у златној средини. Пожртвованост и посвећеност нису прошли незапажено, па неће бити изненађење ако се узданице плаво – белих преселе у веће клубове који су већ показали интересовање.

Људи из клуба о тим детаљима воде рачуна. Ако се укаже прилика за одлазак у иностранство, а да сви будемо задовољни, могао бих да покушам. У супротном, наставићемо са Спартаком где смо стали, уз још бољи рад ка новим успесима и добрим резултатима – сложна су обојица.

Долазак тренера Ненада Лалатовића донео је нову енергију у екипу.

Има одличан однос са играчима и то враћамо на најбољи начин. Очекујем да се добро спремимо и да остваримо план – поручио је Лука Бијеловић.

Другачије не размишља ни Алекса Ђурасовић:

– Остаје да и даље радим посвећено и да уз добре припреме остваримо амбиције

Жеље за 2024. годину су идентничне:

– Здравље је најважније, да нас повреде заобиђу и да после четири сезоне коначно обезбедимо место у плеј–офу.

НАЈДРАЖИ ГОЛ ПАРТИЗАНУ

Лука Бијеловић сваку прилику користи да погоди мрежу, али често зна и да асистира. До сада је за сениорски погон постигао 15 голова.

Сваки гол памтим, али најдражи је против Партизана у Београду кад смо победили минималним резултатом – каже Бјеловић.

ОТАЦ СЈАЈАН УЧИТЕЉ

Алекса Ђурасовић потиче из фудбалске породице, отац Саша, бивши играч, а сада тренер омладинског тима Војводине, највећа је подршка младом репрезентативцу.

Много сам од оца научио о фудбалу и то је велика олакшица, а не бреме како неки кажу. Увек причамо о фудбалу, много ми је помогао саветима, усмерењима и да није било тога не бих био у првом тиму Спартака – каже Алекса Ђурасовић.

МАТИЋ И РОНАЛДО

Према позицијама у тиму, Спартакови бисери навели су узоре. Ђурасовићу се свиђају мајсторије Немање Матића, док је Бијеловић глас дао Кристијану Роналду.

ФИЛМОВИ И КЊИГЕ

Професионални спортисти имају мало слободног времена, па настоје да га користе на себи својствен начин. Бијеловић више воли филмове, док се Ђурасовић определио за књиге, уз нагласак да је последња прочитана „Солунска 28” други део, од др Нелета Карајлића.

ФОТО: М. Новковић
 
 
ОБЈАВЉЕНО: 01. 01. 2024.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!