АЛЕКСАНДАР ЈАНКОВИЋ: НИСАМ ЛАКО ОТИШАО ИЗ ВОЈВОДИНЕ

Александар Јанковић, вишегодишњи кондициони тренер фудбалера Војводине, постао је нови први стручњак за физичку припрему играча Црвене звезде, актуелног шампиона Србије.
У знаку пословице да се „добар глас далеко чује“, овај 50-годишњи стручњак заслужио је позив из београдског великана и убудуће ће, у стручном штабу тренера Милоша Милојевића, бити важан део мозаика, најуже повезан за рад на физичкој снази.

– У Војводини сам од већ далеке 2008. године, с тим да сам имао неколико прекида у том периоду – рекао је Јанковић. Најпре сам, уз Милорада Косановића, провео две сезоне у Кини, потом сам са Славишом Јокановићем радио у Бугарској, а онда сам са Александром Станојевићем  још једном био у Кини. Сваки пут, међутим, када бих се у Војводину враћао, у њој био дочекиван широм раширених руку и ту сам се осећао као код друге куће.

Ипак, прихватили сте позив београдских црвено-белих и каријеру настављате у Београду?

– Познајем се с тренером Милошем Милојевићем од раније, разговарали смо о тренинзима и показао је интересовање да попуни тај део свог стручног штаба. И са спортским директором Звезде Митром Мркелом знам се још из репрезентативних селекција, разговарали смо, па је уследио и позив Звездана Терзића, који је изразио жељу да дођем и то сам прихватио.

Какве је реакције изазвала ваша одлука у Новом Саду, ако се у обзир узме чињеница да навијачи Војводине никада на гледају благонаклоно када неко из редова Старе даме прелази у београдске „вечите“?

– Одлука коју сам донео била је веома тешка. Многе ме лепе ствари вежу за Војводину, коју доживљавам као своју другу кућу. Док су емоције биле у првом плану, нисам могао да преломим коначни став, али, када је чисти професионализам преузео примат у мојим размишљањима, одлучио сам да прихватим Звездин позив. Жеља да се докажем и у тој средини и поставим неке нове стандарде, била је одлучујућа. Јако ми је драго што су људи из Новог Сада на неки начин одобрили ту моју намеру, доживљавајући то као корак унапред за мене. Једини проблем био је тренутак у којем се све догодило, јер Војводина је, предвођена новом управом, у изузетно повољном времену да заузме високо место у Србији, које јој по свему и припада.

А како ћете „регулисати“ емоције када се буду састали Војводина и Звезда?

– Емоције увек могу да се оставе по страни, али је сигурно да ће оне стално да раде. Играмо већ у првом колу пролећног дела првенства и то ће бити први сусрет, али ће професионалне обавезе, наравно, имати примат.

Поново ћете имати прилику да сарађујете, као некада у Војводини, са Мирком Иванићем, Александром Катаијем и Радованом Панковом?

– То је посебно задовољство за мене, јер сам с њима већ сарађивао у Војводини, али и приватно. Покушаћу да им помогнем, али истовремено и Звезди, наравно и самом себи и то ме испуњава задовљством. Идеја и циљ биће нам да током пролећа направимо селекцију и одговарајући начин припрема играча, како бисмо већ готово потпуно извесно учешће у групној фази Лиге шампиона у наредој сезони, дочекали потпуно спремни – поручио је Александар Јанковић.

Фото (Јелена Грлић): Александар Јанковић

Аутор: А. Предојевић

Извор: https://www.dnevnik.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 13. 12. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!