АНАЛИЗА РЕГУЛАРНОГ ДЕЛА ПРВЕНСТВА ПЛС

Пред почетак доигравања у Првој лиги није на одмет да се још једном осврнемо на лигашки део првенства Прве лиге Србије.

Поредили смо резултате и пласман клубова после првог дела првенства (15 кола), након доигравања до зимске паузе и у пролећном делу првенства.

Водећа Инђија је највећи део првенства провела на челу, с тим да је до зимске паузе играла боље и сакупила више бодова. У наставку првенства освојили су 12 од могућих 27 бодова.

Младост ГАТ је све време “дувала за врат” лидеру и на крају му пришла на бод. Разлика је у паузи износила пет бодова да би у наставку Новосађани освојили 16 бодова, четири више од водећег.

Поред Рада, највећи пад доживела је Мачва која је са трећег места лигашки део завршила на деветој позицији, у плеј ауту. Посртање Шапчана почело је после 15 кола (освојили 28), да би у другом делу додали само 11 бодова.

Јавор Матис је углавном био константан, мада је у наставку првенства имао празан ход, али су у финишу надокнадили пропуштено. Незнатно су били успешнији у другом делу сезоне (освојили 28 бодова). Успели су да се приближе лидеру на два бода, и учине борбу у плеј офу још неизвеснијом.

Од екипа из горњег дома велики напредак остварио је Железничар. Први део су окончали на шестом месту, са великим заостатком од 12 бодова за водећима. Већ у првом наставку имали су више 14 бодова, од могућих 18, и презимели на трећем месту.

“Грађевинари” су доживели стрмоглав пад, и од екипе која је била седма и размишљала о плеј офу дошли у ситуацију да стрепе за опстанак. До зимске паузе доживели су три пораза, пали на 10. место, да би пролеће било за незаборав, са освојених осам бодова на девет утакмица.

Ако су фудбалери са Бањице разочарали, ИМТ-е представља најпријатније изненађење. “Трактористи” су како је првенство одмицало играли све боље и од осмог места попели се до пете позиције, са реалним шансама да се укључе у борбу за бараж. Посебно је пролеће било берићетно и на девет мечева сакупили 20 бодова. Поред бодовне залихе, пленили су играма, младошћу и ефикасношћу.

Такође, Раднички представља изненађење у позитивном смислу. Од десетог места (18 бодова) константним играма пели су се степеник по степеник и завршили на позицији број шест, са десет бодова вишка у односу на јесен.

ОФK Жарково је у првом делу било знатно успешније (пето место). У наставку су подбацили серијом пораза дошли у позицију да стрепе за плеј оф. На крају су имали индетичан број победа и пораза (по 12), и освојили само десет од 45 могућих бодова.

Лозница је ухватила последњи воз за плеј оф. Били су на граници (девети) да би на крају освојили осмо место са 41 бодом. Током целог првенства играли су уједначено са мањим успонима и падовима.

Будућност је на крају заузела десето место, играли уједначено и приближно освојили исти број бодова.

Од младог састава РФK Графичара се много више очекивало. Прошле сезоне су дуго важили за главног кандидата за пласман у Супер лигу, сада су у позицији да се боре за опстанак. Били су 13. до паузе освојили осам, и у наставку 12 бодова. Били су изразито неуспешни на гостовањима и нанизали 15 пораза. Златибор је на крају заузео 13. место са 34 бода, захваљујући бољим играма и резултатима у наставку првенства. Занимљиво је истаћи да су на шест мечева сакупили десет бодова, а после паузе на девет исто толико бодова.

ОФK Бачка је одиграла бледо и неубедљиво овог пролећа и пали су на 15 позицију. Доминирали су по нерешеним резултатима (15), и уписали су тек две победе у другом делу првенства.

Зајечарци су начинили својеврсни подвиг и од унапред отписаног такмаца ухватили прикључак и сада равноправно конкуришу са осталима у борби за опстанак. Ако упоредимо први део првенства где су освојили мизеран број бодова (12), у наставку су се препородили и додали још 21.

Kабел је изгубио теоретске шансе да се може спасити и тога су били свесни одавно. Оптерећени бројним проблемима организационе и кадровске природе нису могли да се равноправно носе са осталим ривалима. Од тима који је прошле године важио за једног од фаворита за освајање врха, доспели у безизлазну позицију. Илустративан је податак да су у другом делу првенства освојили тек два бода.

 

Извор: https://www.srbijasport.net/

ОБЈАВЉЕНО: 12. 04. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!