БИТНЕ ОДЛУКЕ ФСС-А: ПОДМЛАЂУЈУ СЕ БОНУС ИГРАЧИ

Иза српског фудбала, односно клубова који су чланови домаће Суперлиге, остала је историјска сезона.

Први пут од када постоји овакав систем такмичења под окриљем УЕФА, Србија ће сигурно имати три представника у групним фазама у европској конкуренцији, уз могућност да тај број нарасте и на свих пет. Надају се у клубовима, али и међу челницима ФС Србије, да ће прогрес бити настављен и због тога ради се на инфраструктурним пројектима, побољшавању услова, али доносе се и неке врло битне одлуке у Кући фудбала на Теразијама.

Било је различитих мишљења, чак и спекулација у последње време о потенцијалном укидању бонус правила, али надлажени органи остали су тврди у свом ставу. И даље ће суперлигаши морати да почињу утакмице домаћег првенства с једним играчем рођеним после 1. јануара 2002. године.

Међутим, неке промене су ипак усвојене. Од наредне такмичарске године, на снагу ступа подмлађивање бонуса. Тада у ту категорију неће бити сврставани играчи рођени 2003. године, већ 12 месеци млађи момци. Желе у ФСС-у да бонуси буду усклађени с младом репрезентацијом Србије, како би селектори државног тима до 21 године имали већи избор. Примера ради, у такмичарској години за нама то није био случај. Статус бонуса имали су играчи рођени 2001. године, а за младу селекцију Србије позив могли да добију годину дана млађи играчи.

Надлежни органи нашег савеза и Заједнице суперлигаша усвојили су још нека битна правила. Једно се тиче потенцијалних одлагања мечева током лета, односно европских квалификација. У сезонама за нама, увек се на почетку првенства подизала прашина услед одлагања сусрета европских представника. Клубови су пребацивали лоптицу с једних на друге, причали о повлашћеном статусу, а убудуће ће правила бити јасно дефинисана.

Клуб ће моћи да одложи један првенствени меч током учешћа у прва три кола европских квалификација и још један, ако се домогне плеј-оф рунде. Теоретски, овог лета Војводина (креће од 2. кола квалификација за Лигу Конференција) и Партизан (креће од 3. кола квалификација у истој конкуренцији) моћи ће да одложе две утакмице. Исто ће моћи да учини и ТСЦ, уколико прескочи 3. коло квалификација за Лигу шампиона.

Чукарички ће бити учесник плеј-оф рунде за Лигу Европе, тако да ће „брђани” моћи да одложе само један дуел, док Црвена звезда, као учесник групне фазе Лиге шампиона, неће морати да одлаже сусрете током августа.

А. П.

Фото: ФК Војводина/ Урош Кабић, уколико остане у српском фудбалу, биће још две сезоне бонус играч

Извор: http://www.dnevnik.rs

ОБЈАВЉЕНО: 10. 06. 2023.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!