БОНУСИ У ПРВОМ ПЛАНУ: ДОМИНАЦИЈА НАЈМЛАЂИХ НА ПОЧЕТКУ СУПЕРЛИГЕ

Kао и уочи претходних сезона, једна од актуелних тема пред почетак ове суперлигашке трке било је питање бонуса. Млади играчи од увођења обавезног правила њиховог учешћа (које је у међувремену модификовано са два јуниора у првом полувремену, на једног током читавог меча) под лупом су фудбалске јавности, међутим већ половина првог кола Моцарт Бет Суперлиге донела је довољно аргумената у корист најмлађих актера.

Чињеница да је шампионат Србије такмичење у којем већински извор прихода представљају трансфери играча сама по себи намеће обавезу афирмације младих играча с обзиром на то да су годинама уназад само они занимљива роба у иностранству, ипак у прве четири уакмице бонуси су показали да епитет обавезни носе само у правилнику и да са правом спадају у стартере.Сазревање 
Већ на овосезонској премијери, у дуелу Вождовца и Новог Пазара један од играча који је имао веома значајну улогу у победи Змајева (1:0) био је Един Ајдиновић. Централни везни фудбалер поникао у школи Црвене звезде у 43. минуту је извео корнер и са голом спојио Стефана Хајдина чиме је Вождовац стигао до минималног тријумфа.

Дан касније, одигране су још три утакмице и у свакој од њих бонуси су ималии круцијалну, или макар веома важну улогу. Уочи почетка сезоне у Партизану је постојала дилема по питању бонуса, чак се услед продаје Марка Миловановића и повреде Немање Јовића као опција појавила и куповина играча рођеног 2001. године или млађег, међутим Михајло Петковић и Самед Баждар на најбољи начин су искористили указану шансу. Петковић, талентовани офанзивац роћен 2004. године показао је да је са правом добио поверење Илије Столице и поготком у 21. минуту начео је Јавор у Ивањици. Нешто мање од сат времена на терену било је довољно да хитри офанзивац из Ћићевца постане фудбалска тема број један у домаћим оквирима, међутим део славе морао је да подели са саиграчем и вршњаком којем је уступио место изменом у 57. минуту. Самед Баждар наставио је где је Петковић стао и након поготка Натха, као трећи се уписао у стрелце у убедљивом тријумфу црно-белих (4:0).

Попут клуба из Хумске, ТСЦ је сезону дочекао уз дилеме по питању јуниора којем ће бити указана шанса, а чврст став стручног штаба био је да у сезону уђе са бонусом међу стативама. Одлуку Жарка Лазетића није пореметила ни повреда Николе Бурсаћа те је прилику од првог минута на Бановом брду добио 18-годишњи Вељко Илић. Млади чувар мреже искористио је деби на врло добар начин, зауставио је уводне налете ривала одбранивши ударце Ивановића и Спасојевића, а у центру пажње био је и после ударца Томовића при резултату 3:1 за госте када је одбранивши шут везисте Чукаричког практично срушио последње наде Брђана. На издање младог голмана надовезао се Слободан Станојловић који је указану шансу са клупе у 76. минуту идеално искористио. Хитро крило гостију у судијској надокнади успело је да голом учини победу још убедљивијом, а остаће му жал што је два минута касније офсајд у којем се нашао Ратков спречио да утакмицу украси и асистенцијом.

Упркос бледом издању Чукаричког Михајло Спасојевић је успео да се издвоји и да првенцем у сениорском фудбалу заради прелазну оцену, међутим када је реч о бонусима неизбежно је поменути да се управо један од најмлађих актера Брђана Новак Мићовић са две грешке утицао на исход утакмце. Талентовани голман очигледно није имао вече, међутим не треба бити престрог према њему с обзиром на то да је већ са 20 година показао велики потенцијал и да у претходној полусезони имао неке феноменалне партије попут оне у 30. колу против Партизана када је практично откинуо два бода црно-белима(0:0).

Kада се говори о играма бонуса на почетку сезоне неопходно је истаћи и Луку Бијеловића, нападача Спартака који је на гостовању у Лучанима у 40. минуту начео мрежу Младости, међутим погодак бонуса суперлигаша из Суботице био је довољан гостима само за бод јер је Бојовић у наставку погодио за изједначење и коначних 1:1.

Након што се подвуче црта у досадашње четири утакмице најмлађи актери су од 12 голова имали директног удела у шест, а у три од четири утакмице њихова улога била је одлучујућа по коначан исход. Били обавезни или не, играчи са епитетом бонуса у Србији су неизоставни, а последњи у низу доказа су утакмице одигране у петак и суботу.

Фото (Старспорт): Петковић, Станојловић, Бијеловић, Ајдиновић

Аутор: Иван Џодић

Извор: https://www.mozzartsport.com/

ОБЈАВЉЕНО: 10. 07. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!