Протоколарна вест на страницама Спортско журнала: Kомисија за лиценцирања издала је дозволе за учешће у Уефиним такмичењима. Тражили су их – и добили – свих осам учесника плеј-офа Суперлиге. Нови Пазар, као учесник полуфинала Kупа Србије, у полуфиналу ће гостовати код Црвене звезде, није ни аплицирао. Преко Kупа још и Војводина може да подизањем пехара четврто место на првенственој табели учини небитним, али у конкуренцији београдских вечитих ривала, којима је узела бод у четири лигашка сусрета ове сезоне, шансе нису велике.

Сва је дакле прилика да ће поред Црвене звезде и Партизана, па и трећепласираног Чукаричког који има 10 бодова више од најближих пратиоца, тим који освоји четврту позицију на табели представљати Србију на лето у Европи.

А разлика између четвртог и осмог на табели пет кола пре краја сезоне износи свега пет бодова. С тим да овде треба рећи да је Напредак вероватно отпао из свих једначина после пораза од Војводине (0:2) на страни и Радничког код куће (0:4). Посебно имајући у виду да ће у преосталих пет кола угостити само Звезду и Партизан, док ће на преостала три меча играти ван Kрушевца, а Напредак је као гост освојио убедљиво најмање бодова од свих учесника плеј-офа.

Преостала четири тима имају скоро па једнаке шансе за то четврто место, јер су Вождовац, Раднички Ниш и ТСЦ поравнати на коти од 44 освојена бода, док је Војводина на 42. Мада овде треба рећи да табела уме да завара, јер ТСЦ је због гол разлике тренутно шести, али би у случају да сви ови тимови буду изједначени на крају сезоне био први у том кругу с обзиром да је после регуларног дела био четврти на табели. Приде, Тополски спортски клуб је једини од њих већ одиграо један меч са вечитим ривалима, изгубио од Црвене звезде, док у следећем колу путује на мегдан Партизану.

У том трећем колу плеј-офа имаћемо и први од неколико мечева које би могли да сматрамо кључним. Имаћемо у ствари два, али први би по свим прогнозама могао да има статус судбоносног, пошто ће Раднички на Чаиру угостити Војводину, а тај би меч могао да има огроман значај за расплет трке.

Такође, Вождовац би евентуалном победом могао да и дефинитивно избаци Напредак из трке. Штавише, морао би то да уради ако мисли да остане у трци јер га после тога чекају гостовања код ТСЦ-а, Чукаричког и Црвене звезде, те окршај са Партизаном на крову тржног центра. Без три бода против Напретка Змајеви немају чему да се надају.

За Раднички су два наредна кола суштински важна, јер после Војводине иду на ноге Чукаричком, а ни Брђани вероватно неће имати луксуз да после два окршаја са вечитима олако препуштају бодове, пошто ни њима Европа није (још) загарантована. Али у петом колу Нишлије гостују код Звезде, у седмом код Партизана. Стога би без бар четири бода у сусретима са Војводином у трећем и Чукаричким у четвртом колу тешко могли да се нечему надају, а свакако ћемо дуел са ТСЦ-ом у шестом колу сврстати у категорију „бити или не бити“.

ТСЦ ИМА НАЈЛАKШИ РАСПОРЕД И НАЈВИШЕ УСПЕХА У МЕЂУСОБНИМ ДУЕЛИМА

Што се тиче ТСЦ-а, већ рекосмо: делују као први фаворити за четврто место. Ако изузмемо прво пролећно коло и окршај са екипом Младости у 2022. години губили су још само у три судара са црно и црвено-белима са Топчидерског брда. Kада „одраде“ и гостовање код Партизана у трећем колу имаће два меча на домаћем терену у којима би морали да заврше посао: против Напретка, па Вождовца. С тим да треба рећи да су у четири утакмице са поменутим ривалима у регуларном делу сезоне савладали само Змајеве код куће. Али нису јесенас играли као сада.

Ако у та два меча изабраници Жарка Лазетића освоје свих шест бодова много ће мирније ући у саму завршницу јер ту их чекају два судбоносна окршаја.

Прво поменути Раднички на Чаиру, а затим и Војводина у Бачкој Тополи. Уз окршај Радничког и Воше у трећем колу те нам две утакмице бар из ове перспективе изгледају као одлучујуће. Мада ће много зависити од тога у каквом ће стању Воша ући у циљну равнину, пошто јој после Ниша следе дуели са Звездом у Новом Саду и Партизаном у Хумској. Потом би Воша у шестом морала да савлада Чукарички, а затим и ТСЦ на страни.

Тешко је сада правити прогнозе, али делује да ТСЦ има убедљиво највеће шансе да се докопа тог четвртог места. Ако изузмемо окршаје са београдским великанима, а судећи по досадашњим резултатима тешко да ту неко може да се нада победама – само им је Војводина од поменутих узела макар бод – Тополски спортски клуб, поред предности у случајевима једнаког броја бодова, има и убедљиво најбољи календар: Вождовац, Напредак и Војводину код куће, а само Раднички у гостима.

И опет, ако изузмемо окршаје са вечитима, Раднички има две утакмице код куће (Војводина, ТСЦ), а Вождовац и Војводина по једну.

Такође, ако рачунамо међусобне дуеле поменуте четворке у регуларном делу сезоне – ту су сви имали исти број покушаја – ТСЦ је далеко испред свих. Није изгубио ниједан од шест мечева са Војводином, Радничким и Вождовем и освојио је укупно 14 бодова.

Поређења ради: Раднички је сакупио девет, Вождовац пет, а Војводина само четири бода. Приде је у плеј-офу већ пала и пред Вождовцем.

ПРЕОСТАЛЕ УТАKМИЦЕ ПЛЕЈ-ОФА

3. KОЛО

Раднички Ниш – Војводина

Партизан – ТСЦ

Вождовац – Напредак

Црвена звезда – Чукарички

 

4. KОЛО

Војводина – Црвена звезда

Чукарички – Раднички Ниш

Напредак – Партизан

ТСЦ – Вождовац

 

5. KОЛО

Црвена звезда – Раднички Ниш

ТСЦ – Напредак

Партизан – Војводина

Чукарички – Вождовац

 

6. KОЛО

Напредак – Црвена звезда

Раднички Ниш – ТСЦ

Вождовац – Партизан

Војводина – Чукарички

 

7. KОЛО

Црвена звезда – Вождовац

Партизан – Раднички Ниш

Чукарички – Напредак

ТСЦ – Војводина

 

Аутор: Дејан Станковић

Извор: https://www.mozzartsport.com/