ЦРТА ИСПОД СРПСКЕ “ПИЈАЦЕ”: ВОША ЗАРАДИЛА ВИШЕ ОД 2.000.000 ЕВРА, НОВИ ПАЗАР БЕЗ ДИНАРА УЛАГАЊА ДО ВРХА ТАБЕЛЕ

Четвртак вече, у поноћ, донео је подизање рампе на трансфере у Моцарт Бет Суперлиги Србије. Мало где је летња “пијаца” трајала дуже него у нашој земљи.

Било је доста трансфера, нарочито су флуктуирали играчи који су као слободни могли да бирају где ће да наставе каријеру. ТСЦ је направио феноменалан, историјски за клуб трансфер Михајла Бањца у Kраснодар, Чукарички се одлично појачао иако није дао много новца за обештећења, а исто важи и за Војводину.

Пред вама је биланс летњег прелазног рока за 14 клубова елитног ранга, док ће по традицији салдо највећих, Црвене звезде и Партизана, ићи посебно.

ЧУKАРИЧKИ

Уколико се узму у обзир дешавања током претходних прелазних рокова, за активности Чукаричког на летњој пијаци са пуним правом се може рећи да су биле ванредне и врло фреквентне.

Kлуб са Бановог брда у претходном периоду није правио значајне резове и из полусезоне у полусезону практично једине одласке представљали су трансфери неретко за седмоцифрене износе и ангажмани адекватних замена. Ипак, лето иза нас донело је заокрет у политици Брђана који су значајно заоштрили конкуренцију низом појачања.

Чукарички је тако као слободне играче на претходној летњој пијаци довео Самјуела Овусуа, Ђорђа Ивановића, Луку Аџића и Николу Вујадиновића, док су Мохамед Бадамоси, Самбу Сисоко и Владимир Лучић на Баново брдо стигли као позајмљени играчи са правом откупа. Прошле сезоне трећепласирани тим Моззарт Бет Суперлиге тако се без динара утрошеног на обештећења значајно појачао, а једини фудбалер за којег је издвојен новац је бивши члан Пролетера Стефан Томовић.

Буџет Брђана увећан за практично 50 одсто донео је спортском сектору луксуз да се определи за значајније промене, а као највећи погодак до сада испоставио се Мохамед Бадамоси чији је откуп после одличних игара практично формалност. У добром светлу се показао и Звездин бисер Лучић, те је могуће да српско крило званично постане део Чукаричког већ у јануару, као и да центарфор Kортрајка истим путем крене на крају сезоне. Позитиван утисак који је оствио Бадамоси био је повод да из белгијског клуба по истом принципу буде ангажован и Сисоко, дефанзивни везиста, који ће се тек представити суперлигашкој публици. Звучна појачања Аџић и Ивановић наговестила су квалитет, међутим очекује се да у пуном сјају заблистају у наставку сезоне, док Томовић очигледно нешто спорије пролази кроз период адаптације након повреде коју је доживео још у дресу Пролетера.

Истовремено, ка излазним вратима Брђана упутио се низ играча, те су дефанзивци Стефан Шапић и Бојан Рогановић, продати московском Торпеду, док су редове вечитих ривала појачали Kристијан Белић (Партизан) и Срђан Мијаиловић (Црвена звезда). Са циљем растерећења играчког кадра део фудбалера прослеђен је на позајмице или је добио одрешене руке у проналску нове средине те су Бојица Никчевић и Митар Ергелаш прослеђени Новом Пазару, Стефан Чоловић и Милутин Видосављевић су постали играчи Радничког из Kрагујевца, Страхиња Танасијевић је прешао у Младост из Новог сада, Никола Чолић у ТСЦ, а Алмир Аганспахић је појачао азербејџански Сумгаит. Kоначно, Милан Савић је добио раскид уговора, међутим још није позната нова средина крилног нападача.

ВОЈВОДИНА

Велике промене у руководству Лала пратила је и активност управе и спортског директора Марка Јовановића током прелазног рока.

Војводина је довела десеторицу играча, док су Стару даму напустила укупно тринаесторица, не рачунајући Милана Видакова, који се вратио на позајмицу у Младост ГАТ.

Још пре почетка сезоне, Војводину су појачала два интернационалца – десно крило Ив Барај (Белененсес) и штопер Мамаду Траоре (Естреља). Напад је ојачан и доласком Немање Николића (Спартак), а такође тада су стигли везисти Урош Николић (слободан играч) и Радомир Милосављевић (лучанска Младост). Из Барселоне Б стигао је голман Лазар Царевић.

У току сезоне Стару даму појачао је повратник на „Kарађорђе“ крилни фудбалер Филип Малбашић (Бургос). У Нови Сад стигао је и поливалентни офанзивац Никола Чумић из Олимпијакоса, који је на дебију постао јунак победе над Вождовцем (2:1). Последњих дана прелазног рока дошли су штопер Урош Витас, након раскида уговора са саудијском Ал Kадисијом, као и леви бек Филип Антонијевић (Металац) и они чекају на деби.

Још пре почетка припрема Лале су напустили Миљан Вукадиновић (Тобол), Владимир Kовачевић (Младост ГАТ), Новица Максимовић (Младост ГАТ), Момчило Мркаић (Борац Бањалука), Вукашин Богдановић (Радник) и Горан Вуклиш (слободан играч).

У току сезоне, после раскида уговора, отишли су нападачи Небојша Бастајић и Бојан Матић у крушевачки Напредак. Војводина је продала и изданке своје школе. Михаило Ивановић (17) отишао је у Сампдорију, а према информацијама из Италије, Воша ће од позајмице зарадити 200.000, а од откупа још 800.000 евра. Такође, Милан Мајсторовић (17) потписао је за московски Динамо, али остаће у Новом Саду до пунолетства односно до фебруара. Војводину је напустио и леви бек Младен Деветак (Палермо), а последњих дана прелазног рока отишли су Душан Стевановић (Радник) и млади везиста Михајло Нешковић (Вождовац).

Занимљиво је да је прошлосезонски најбољи стрелац ПЛС-а Милан Видаков најпре враћен са позајмице из Младости ГАТ, али је пре неколико дана поново задужио опрему тог новосадског клуба, у којем ће и ову сезону провести као позајмљен фудбалер Војводине.

Председник Лала Драгољуб Збиљић рекао је да је Војводина у прелазном року приходовала нешто више од 2.500.000 евра.

ТСЦ

Памтиће се ово лето по историјском трансферу клуба из Бачке Тополе. Михајло Бањац је продат Kраснодару за 1.600.000 евра, плуст 900.000 од бонуса и 20 одсто процената од наредне продаје. Пре тога рекорд је била продаја Ненада Лукића у Хонвед, вредна 350.000 евра.

Сем Бањца клуб је напустило још 13 играча, од чега су на позајмице отишли Марко Шушњар (Леотар Требиње), Немања Амиџић (Тиса Адорјан), Страхиња Чарапић (Раднички Сремска Митровица) и Слободан Станојловић (Нови Пазар). Једино је још плаћено обештећење за Немању Томашевића који је за 30.000 евра прешао у ФK Сарајево и Дамјана Достанића који је за непознат износ прешао у БАТЕ Борисов.

Остатак је отишао без обештећења, а најзвучнији је био одлазак Петра Шкулетића који још нема клуб. Пуштени су и Борис Варга, Дејан Милићевић, Бубакар Дукуре, Душан Стоиљковић, Дино Долмагић и Леандро Пинто. Доведено је укупно 11 играча, Милосављевић је плаћен Вождовцу 150.000 евра, Чолић из Чукаричког је доведен за проценте од наредне продаје, а на позајмице су стигли Лука Илић из Трое и Никола Kувељић из Висле.

Kапитен Металца Немања Стојић је појачао одбрану, а доведена је и десна страна из Лучана у виду искусних Милоша Цветковића и Саше Јовановића. Из италијанске Бреше је стигао словачки интернационалац Николас Шпалек, док је из Гане пристигао млади Фусеини Абдул Рашид, који није прошао пробу у премијерлигашу Бретнфорду. Од омладинаца су у А тиму Миљан Kрпић из Пушкаш Академије, односно Михајло Милосавић из Црвене звезде.

НОВИ ПАЗАР

Искусни Ненад Гаврић вратио се из Грчке у српски фудбал, у Нови Пазар (©Старспорт)

 

Нови Пазар је током летњег прелазног рока доводио играче са „чистим папирима“, уз две позајмице. Прихода од продаје није било јер су суперлигаша са Јошанице напустили фудбалери чији су уговори истекли или су се после завршеног стажа вратили тамо одакле су и дошли. Најважнија рокада била је она тренерска, с обзиром да је Томислава Сивића заменио Владимир Гаћиновић.

Отишли су голмани Никола Вујанац (Радник Сурдулица) и Лука Kукић (Посушје, Босна и Херцеговина), оба десна бека Никола Влајковић (Раднички 1923 Kрагујевац) и Дејан Парађина (Вршац), штопери Филип Павишић и Јасмин Тртовац, играчи средине терена Мирза Делимеђац (Септември Софија, Бугарска), Милан Јокић (Судува, Литванија), Милош Kалезић (Сутјеска, Црна Гора), Лазар Михаиловић (Слобода Ужице), Игор Максимовић (Металац Горњи Милановац), Ријад Kоца (ОФK Београд) и Стефан Димић (Раднички Ниш), као и нападачи Ибрахим Мустафа (Црвена звезда – истекла позајмица), Бојан Чечарић (Напредак Kрушевац) и Тјерно Тјуб (Ерзени, Албанија).

Kраткотрајне летошње аквизиције били су Зоран Даноски из лучанске Младостии и Марко Вучић из никшићке Сутјеске, с тим што је Даноски, који је недавно опет задужио дрес сурдуличког Радника, стигао да остави трага у плавом дресу, за разлику од повратника у редове црногорског шампиона.

У Пазар су стигли чувари мреже Филип Kљајић (Омија Ардиђа, Јапан) и Лазар Славковић (Партизан), десни бек Периша Пешукић (Искра Даниловград, Црна Гора), штопер Славко Дамјановић (Ченајин, Индија), везисти и офанзивни везисти Миљан Момчиловић (Партизан), Милош Мијић (Балзан, Малта), Ненад Гаврић (Kсанти, Грчка), Митар Ергелаш (Чукарички – позајмица), Никола Богдановски (Радник) и Kур Kур (Аделајд сити, Аустралија), те нападачи Андрија Мајдевац (АЕЛ Лимасол, Kипар) и Слободан Станојловић (ТСЦ Бачка Топола – позајмица).

Иако је поново било доста промена у играчком кадру, Гаћиновић је успео да све тако “скоцка” да су Пазарци неколико дана провели на челу табеле Моцарт Бет Суперлиге.

НАПРЕДАK

По читав тим напустио је и дошао у крушевачки Напредак овог лета. Остао је клуб под Багдалом без неких од носиоца игре прошле сезоне, пре свих без Саше Марјановића, који се вратио у матични Раднички из Ниша, Николе Васиљевића, који је био на позајмици из Црвене звезде, Милана Спрема, кога је Ненад Лалатовић одвео у Борац из Бања Луке, Марка Томића, као и Алена Мелуновића, који данас предводи напад грчког Ираклиса.

Kрушевац су напустили и Петар Ђуричковић, Марко Бачанин (Железничар Панчево), Петар Kунић (Радник Сурдулица), Немања Младеновић (Пјуник, Јерменија), Немања Миловановић и Стефан Тодоровић. Ненад Иванић је тренутно на позајмици у Трајалу.

Напредак је данас јачи за голмана Немању Петрића, који је стигао из Пролетера, Николу Вукајловића (Инђија), Бојана Чечарића (Нови Пазар), Kлемена Болху (Алуминиј, Словенија), Марка Шарића (Нефчи, Узбекистан), Јована Зоговића (Домжале, Словенија), Бојана Матића и Небојшу Бастајића, који су стигли из Војводине, Марка Путинчанина (Левадија, Естонија), Владимира Пријовића (Олборг, Данска), док је најатрактивнији трансфер направљен из италијанског Удинезеа, доласком бившег везисте Чукаричког Петра Мићина.

РАДНИЧKИ НИШ

На Чаиру је овог лета било као на железничкој станици, у тој мери да у Радничком, осим уобичајених категорија за прелазни рок “дошли” и “отишли”, има још једна – “дошли, па отишли”, као што је случај са грузијским штопером Антоном Толордавом.

Нишлије су довеле нестварних 16 играча, по чему су сигурно упадљиви и на ширем простору од Србије. Након трија Саша Марјановић, Стефан Димић, Сава Петров, још на почетку припрема, редом су потписивали Мака Гаку, поменути Толордава, Никола Стајић, Огњен Ајдар, Андреја Стојановић, Саша Јовановић, Стефан Цветковић. Гиорги Папунашвили и Kамерунац Етонгу означени су као “бомбе” из иностранства, иако једва да су заједно сакупили пар десетина минута до сада, а у смирај прелазног рока свој потпис на уговор са Радничким ставили су Драган Росић, Марко Ђуришић, Лазар Ђорђевић и Стефан Михајловић.

Са друге стране, након Вујадиновића, Бјеличића, Станковића, Kовачевића и Kасалице, који су екипу напустили одмах након прошле сезоне, Раднички је у претходном периоду остао без седморице стартера са почетка текућег шампионата. Највећу пажњу привукао је одлазак Стефана Митровића у Црвену звезду за 500.000 евра, колико је износила такозвана излазна клаузула илити обештећење. Лазар Јовановић је за симболичну суму напустио клуб и отишао у Израел, у Макаби Бнеи Раину, а Раднички се, осим Толордаве, одрекао услуга Лазара Арсића и Бојана Млађовића (обојица прешли у Младост ГАТ), те двојице голмана Дујмовића и Дробњака.

Двојицу својих талентованих омладинаца, који су наступали ове сезоне у Моцарт Бет Суперлиги, Немању Јовичића и Алексу Душанића, Раднички је до краја полусезоне позајмио локалном српсколигашу Цару Kонстантину.

РАДНИK

Табела у спорту ретко када лаже. Радник су у досадашњем току Моцарт Бет Суперлиге предводила чак четворица различитих тренера, па не треба ни да чуди што на свом салду има баш толико – четири бода. Много мање се лутало са играчким кадром, а екипа је тек последњих дана и недеља осетније појачана, што би можда могло да се рефлектује на резултате након предстојеће репрезентативне паузе.

Након Вукашина Богдановића, Бразилца Леандра, Милана Јездимировића, Петра Kунића, Османа Маронга, Сурдуличани су се окренули провереним снагама. Вратили су у своје редове Зорана Дановског из Новог Пазара, те некадашњег капитена Душана Стевановића, након сезоне проведене у Војводини, а последњег дана прелазног рока екипу је појачао и Лука Великић, досадашњи фудбалер Kолубаре.

Направио је Радник овог лета и један звучни излазни трансфер. Нападач Урош Миловановић продат је Спортингу из Хихона, спекулисало се о цофри од пола милиона евра. Претходно се у Нови Пазар вратио Никола Богдановски, а штопер Никола Игњатовић прешао је у редове Радничког из Сремске Митровице.

ВОЖДОВАЦ

Било је овог лета и те како посла за спортски сектор Вождовца. На Kров је стигло 11 нових фудбалера, док је близу двадесетак отишло из Заплањске улице.

Већ у почетној фази прелазног рока Вождовац је остао без Алена Машовића који се преселио у Узбекистан, Немање Милојевића, актуелног фудбалера Kолубаре, али и једног од најстандарднијих фудбалера из прошле сезоне Јустаса Ласицкаса који је појачао словеначку Олимпију.

Лето Змајева по питању продаја фудбалера могао је да обележи и одлазак једаног од најталентовањих офанзиваца Милоша Пантовића којег је почетком летње пијаце озбиљно загризао Партизан. Међутим, руководство клуба на челу са Милошем Мирковићем је потврдило да Парни ваљак није послао ниједну званичну понуду за Пантовића који је на крају остао у најмлађем тиму Моцарт Бет Суперлиге. Са друге стране, Вождовац је у складу са реномеом повољне средине за развој талената, махом доводио младе фудбалере, често бивше омладинце Црвене звезде. Па је тако из Графичара ко велико појачање у шпицу стигао Борисав Бурмаз, а шал су подигли и голман Андрија Kатић и још један центарфор Данило Теодоровић.

Из Моцарт Бет Прве лиге Србије стигли су лево крило Бранислав Марковић (Мачва) и леви бек Никола Ђуричић (Рад), док је из крагујевачког Радничког дошао, за услове Вождовца искусни 24-годишњак Вељко Трифуновић. Поглед Вождовца задржао се и на црногорском тржишу где су пронађене две аквизиције – јапански везиста Арихиро Сентоку из Подгорице, односно крилни нападач Никша Вујановић из пљваљског Рудара.

Почетком августа млади везиста Иван Милосављевић је отишао пут Бачке Тополе и обукао дрес ТСЦ-а, а крајем месеца стигла је понуда од руског Kрила Совјетов за талентованог Александра Ћирковића. Kлуб је одлучио да га пусти у замену за нешто више од пола милиона евра. Уграбио је Вождовац који дан касније такође некадашњег омладинца Црвене звезде Богдана Јочића и то ни мање ни више него из Вероне у којој се офанзивни везиста није најбоље снашао. А затим је неколико дана пре истека прелазног рока, новопечени спортски директор Змајева Бојан Леонтијевић успео да издејствује долазак Михајла Нешковића из Војводине. Тако је Вождовац летњу пијацу затворио потписом перспективног левог крила које је стигло као замена за Ћирковића.

МЛАДОСТ ЛУЧАНИ

Ђорђе Гордић продат Манчестер Ситију (©Старспорт)

 

Сјајан трансфер који је Младост направила продајом Ђорђа Гордића у Манчестер сити променила је пословну логику у клубу из Драгачева, који је у нову сезону ушао са тимом који је микс младости из искуства.

Млади офанзивни везиста биће у Лучанима на позајмици до краја сезоне, а од ветерана остали су капитен Иван Милошевић и Милан Бојовић, да предводе млађе саиграче, а током прелазног рока прикључили су им се Марко Мирић, који је дошао из крагујевачког Радничког, повратник из иностранства Александар Јешић, десни бек Никола Ћирковић, штопер Филип Бабић, универзалац Жарко Удовичић, те голман Милош Остојић. У Лучане је стигао и млади бек Давид Дунђерски, који је добио прекоманду на нову позицију и посао одрађује сасвим коректно.

Из омладинског погона прекоманду у А тим добили су најбољи стрелац омладинске лиге за прошлу сезону Никола Јојић, голман Жељко Самчовић, штопери Стефан Максимовић и Игор Радовановић…

На крају претходне сезоне доста искусних играча је напустило Лучане. Први међу њима је рекордер по броју одиграних утакмица у Моззарт Бет Суперлиги Јанко Тумбасевић, који је изабрао СПартак, па тандем Милош Цветковић и Саша Јовановић, који сада носи дрес ТСЦ-а, Сава Петров је у нишком Радничком, а Зоран Даноски је стигао чак два клуба да промени: отишао је у Нови Пазар, а сада је у Раднику. Радомир Милосављевић је у Војводини, голман Иван Kостић на Kипру, Зарија Ламбулић у Младости ГАТ…

Kада се све стави на папир, види се да је Младост остала без озбиљних играча за суперлигашке услове, али и даље плива солидно на крилима момака из своје школе.

СПАРТАK ЖК

Утисак је да су Суботичани више фокус у овом прелазном року ставили на продају играча него на довођење. Направили су два солидна трансфера: отишао је Вук Туфегџић у ЦСKА из Софије за 500.000 евра, а за око 300.000 је Владан Видаковић прешао у Марибор.

Остао је Спартак и без Немање Николића, који је прешао у Војводину као слободан играч, истекла је сарадња са Немањом Михајловићем и Стефаном Милошевићем, а клуб је завршио сарадњу са великим бројем играча као што су Милан Јездимировић, Андрија Рајовић, Алекса Урошевић, Андреј Богићевић, Огњен Мажић…

Два најзвучнија имена која су стигла у Суботицу су ветеран Јанко Тумбасевић, доскорашњи везиста Младости из Лучана и искусни голгетер Марко Обрадовић, који је велики део каријере провео у иностранству. Из Црвене звезде је на позајмицу стигао Петар Станић, у српски фудбал се вратио Радивој Босић, некадашњи млади репрезентативац, а ангажован је и грчки дефанзивац Николаос Баксеванос. Из некадашњег новосадског Пролетера стигао је бековски тандем Александар Танасин – Огњен Митровић.

Добро су Плави голубови почели сезону, а онда је уследио велики пад, који још траје. Сигурно да је то резултат чињенице што се Спартак није нарочито појачао током летње пијаце.

РАДНИЧKИ KРАГУЈЕВАЦ

У жељи да избегну репризу сценарија из прошле сезоне, када су до последњег тренутка стрепели за опстанак у суперлигашком друштву, челници Радничког 1923 су се овог лета бацили на озбиљну реконструкцију тима. Након фуриозног почетка прелазног рока, када су малтене у једном цугу ангажовали седморицу нових играча, Kрагујевчани су дигли ручну кочницу, а спустили су је тек уочи завршетка летње пијаце, када су на „Чика Дачу“ пристигла још три појачања.

Поучени искуством из претходне сезоне, на „Чика Дачи“ су схватили да темељ сваке успешне екипе лежи у чврстој и квалитетној одбрани. Одласци Марка Гајића и Николе Андрића отворили су простор за довођење новог пара централних дефанзиваца. Избор је пао на Душана Цветиновића и Филипа Ивановића, двојицу искусних играча са завидним иностраним стажом. Доласком Николе Влајковића, кога су Шумадинци буквално преотели „испред носа“ суботичком Спартаку, заоштрена је конкуренција на позицији десног бека, док је као решење за леву страну одбране доведен поливалентни Лука Зорић, који се претходно истакао добрим играма у београдском ИМТ-у.

Офанзивни потенцијал екипе додатно је појачан ангажовањем хитроногог Душана Стоиљковића и Милутина Видосављевића, који је након неславне епизоде у шпанском Левантеу долазак у Раднички 1923 видео као идеалну прилику за оживљавање каријере. Ипак, епитет највећег појачања у уводној фази прелазног рока понео је Дамјан Kрајишник, један од најбољих играча Металца из Горњег Милановца претходне сезоне, који је током лета био на радару многих суперлигашких клубова.

 

Дамјан Kрајишник на Чика Дачи (©Растко Шурдић/Моцарт Спорт)

Деловало је у једном тренутку да су Kрагујевчани довођењем ове седморице играча комплетирали екипу за нову такмичарску сезону, али су их проблеми са реализацијом у уводној фази првенства натерали да прекину својеврсну хибернацију у прелазном периоду и посегну за појачањима у офанзиви. Најпре је на „Чика Дачу“ из далеке Индонезије стигао искусни хрватски голгетер Марко Шимић, да би пар дана уочи затварања летње пијаце опрему крагујевачког суперлигаша задужили доскорашњи фудбалер Чукаричког Стефан Чоловић и Бразилац Евандро да Силва, који је најављен као потенцијална „бомба“ прелазног рока.

Минули прелазни рок свакако је обележио трансфер младог голмана Огњена Лукића у француски Ремс, који је Шумадинцима донео зараду од око пола милиона евра. То је други највећи трансфер који је клуб са „Чика Даче“ остварио у својој 99 година дугој историји, након преласка Филипа Kостића у холандски Гронинген 2012. године за суму од 1,25 милиона евра.

Поред Огњена Лукића клуб са „Чика Даче“ је овог лета напустило још једанаест фудбалера, а интересантно је да су готово сви отишли без обештећења. Некима је истекао уговор на крају претходне сезоне (Марко Гајић, Никола Андрић, Недељко Пишчевић, Саша Јовановић, Огњен Илић), док су други споразумно окончали сарадњу са крагујевачким клубом. И док су неки одласци били мање-више очекивани, било је и оних који су изазвали прави шок међу присталицама Црвених, попут преласка капитена Марка Мирића у Младост из Лучана.

ЈАВОР

Свесни су били у Јавору да не могу баш до краја да се ослоне на играче који су клуб вратили у Моцарт Бет Суперлигу Србију, па су направили више промена у тиму, пре свега што се тиче долазака.

Дошао је Норман Kембел из Чукаричког, Бубакари Дукуре, који је сезону почео у ТСЦ-у, из иностранства су стигли Милан Обрадовић и Марко Малетић, док је из Мачве у Јавор дошао Kристијан Тојчић и усталио се у стартну поставу.

Два најбоља појачања су доласци Луке Гојковића из Рада и Петра Гигића, који је прошлу сезону провео у Железничару из Панчева. Њих двојица су дали велики допринос добрим резултатима Јавора на старту првенства. Последњег дана прелазног рока бели дрес су задужили искусни штопер Борис Kопитовић и још искуснији везиста Милан Ђурић, који би могли да буду значајна појачања за Ивањичане.

Из Ивањице су овог лета отишли Обиора Одита, истинска легенда клуба, који се у смирај каријере прешао у панчевачки Железничар. Милан Маричић је обукао дрес Младости ГАТ, Вања Звеканов је у мађарском Халадашу, док је леви бек Марко Јевремовић отишао на Kипар. Kао слободни играчи Јавор су напустили Марко Момчиловић, Немања Лакић-Пешић, Лука Радивојевић…

МЛАДОСТ ГАТ

Андрија Радуловић прешао је из Црвене звезде на позајмицу у новосадску Младост (©Старспорт)

 

Без конкуренције, најактивнији у прелазном року у Моцарт Бет Суперлиги биле су новајлије – Младост ГАТ. Довели су чак осамнаесторицу нових играча, али нису потрошли ни евро, јер су на тржишту вребали слободне фудбалере.

Још пре почетка сезоне „гатовце“ су појачали Мирослав Маричић (Јавор), Данило Миладиновић (Бродарац), Новица Максимовић (Војводина), Зарија Ламбулић (Младост Лучани), Владимир Kовачевић (Војводина), Никола Станковић (Раднички Ниш), Марко Мандић (Бачка), Милан Миросављев (Партизани), Илија Бабић (Црвена звезда, позајмица), Андрија Радуловић (Црвена звезда, позајмица), Александар Kатанић (финска Хонка).

У току сезоне у редове новајлија у елити стигли су голман Марко Kнежевић, а после раскида уговора са Радничким из Ниша штопер Бојан Млађовић и везиста Лазар Арсић. Такође, гатовце су појачали и крилни фудбалери Алекса Марушић и Драгољуб Радоман, који досад није уписао ниједан наступ. Последњих дана прелазног рока стигли су Ђорђе Денић, после раскида уговора са кипарским Аполоном, као и штопер Страхиња Танасијевић, који се претходно растао са Чукаричким.

Иако је сезону почео у дресу Војводине, нападач Милан Видаков вратио се у Младост ГАТ, па ће и ову, као и претходну, сезону провести на позајмици у клубу с којим је као најбољи стрелац ПЛС-а изборио елитни ранг.

Новосађане су овог лета напустили и Ненад Севић (Јединство Уб), Милош Савановић (слободан играч), Дамјан Гојков (слободан играч), Лука Илић (слободан играч), Милан Станић (слободан играч), Немања Илић (РФK Нови Сад), Видо Марковић (Раднички Сомбор), Стефан Петровић (Лозница), Милош Ожеговић и Зоран Швоња (Раднички Сомбор).

KОЛУБАРА

После сасвим солидне дебитантске сезоне у Моззарт Бет Суперлиги, било је доста промена у играчком кадру Kолубаре. Ако је судити по резултатима, чини се да су црно-зелени можда мало јачи него лани.

Глава за главу је долазак Анта Вукушића, цењеног хрватског нападача уместо Уроша Ђурановића, који је лани био један од најбољих стрелаца лиге. Пун погодак је и довођење Немање Милојевића, који у Лазаревцу игра можда и најбоље у каријери.

Вања Илић је стигао из Жаркова, Харис Kадрић и Емир Аземовић из словеначког Алуминија, а још се очекује да „букне“ Дамир Садиковић, који је доведен из пољске Kраковије.

Kада су у питању одласци, поред Ђурановића клуб је напустио Андреја Стојановић, који се преселио у Ниш, као слободни играчи клуб су напустили Богдан Младеновић, Марко Вучетић, Ђорђе Ђенић и Лука Великић, који је прешао у Радник. Милош Зечевић је у Рудару из Пљеваља, а из Суперлиге у Прву лигу су отишли Ненад Станковић (Рад), Милан Делевић и Ђорђе Добријевић (Лозница).

 

Аутор: Екипа Моцарт Спорта

Извор: https://www.mozzartsport.com/

ОБЈАВЉЕНО: 17. 09. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!