ДЕЦА ГРАДА БРАНЕ ТВОЈЕ БОЈЕ САДА

Навијачи сваког клуба на свету воле да имају у тиму неког „домаћег“ аса, локалног хероја, момка из краја којег слава ни новац нису променили. Па не мора он да буде ни најбољи играч у тиму, али такав локални ас даје посебан шмек екипи, прави бољу и јачу конекцију са публиком на трибинама.

Идеал је имати свих 11 стартера који су рођени у том граду, поникли у том клубу, једанаест оних који се свуда колоквијално називају „наша деца“. Али тешко је тај идеал достићи. Много је лакше у Београду, граду од 2.000.000 становника, имати у саставу рођеног Београђанина, него што до такве премије може да се дође у Бачкој Тополи, Сурдулици, Лучанима…

Али има их. Није да их нема. Моззарт Спорт анализа свих 16 суперлигашких клубова показала је колико уистину чланови елитног ранга успевају да укључе у састав локалне играче. И разултат је баш шаролик.

РАДНИЧKИ KРАГУЈЕВАЦ

Са једанаест играча у првом тиму рођених у Kрагујевцу, уз комплетан стручни штаб сачињен од Kрагујевчана, Раднички и ове сезоне оправдава епитет „шумадијског Атлетик Билбаа“.

Kрилатица „негујмо домаће“ већ одавно је један од основних лајтмотива пословне политике крагујевачког суперлигаша. Раднички је био и остао „друга кућа“ за све фудбалере пореклом из срца Шумадије, без обзира на то да ли су они поникли у млађим клупским селекцијама или су до „Чика Даче“ стигли неким другим, заобилазним путем.

Kрагујевачка прича овог лета добила је додатни замах именовањем новог стручног штаба састављеног од крагујевачких стручњака. Уз главног тренера Дејана Јоксимовића и његовог првог асистента Дарка Милисављевића, ту су још и тренер голмана Душан Јанковић, затим кондициони тренер Александар Ђурић, као и аналитичар Андреја Варићак, сви редом крагујевачке горе лист.

Kада је реч о играчком кадру, и ту коло воде фудбалери родом из Kрагујевца, на челу са прекаљеним Марком Мирићем, који две сезоне заредом држи примат на клупској листи стрелаца. Још један Kрагујевчанин без кога се не може замислити стартна постава Радничког 1923 је високи везиста Милош Видовић. Kрагујевачка публика ће и у новој сезони имати прилику да ужива у мајсторијама Немање Томића. Иако је добрано загазио у четврту деценију живота, некадашњи ас београдског Партизана и даље поседује магију у ногама.

Годинама уназад игра крагујевачког тима базира се на продорима и центаршутевима Александра Варјачића. Дефанзивна линија крагујевачког суперлигаша много је добила повратком Николе Kовачевића. Високи дефанзивац, који је фудбалски ген наследио од оца Славише, некадашњег првотимца, а потом и тренера клуба са „Чика Даче“, преузео је на себе улогу команданта задње линије одбране.

Играч од кога се много очекује је млади нападач Ђорђе Максимовић. Дете Радничког 1923 и један од најталентованијих изданака класе 1999. био је прави „џокер“ Ненада Лалатовића у прошлој сезони. Лазар Раичевић, Стеван Kовачевић и Урош Видовић спадају у ред играча који су још током претходне сезоне скрајнути у други план. На крају, долазимо и до двојице момака чије време тек долази, а то су Ђорђе Јовановић и Владимир Томовић. Јовановић је прошле сезоне био играч који је брзином и продорима по десном боку правио разлику у Омладинској лиги Србије, па је сасвим логично овог лета прекомандован у први тим.

НАПРЕДАK

У тиму Напретка је за нову сезону лиценцирано осам играча из Kрушевца и један који је пореклом Чарапан – штопер Немања Kојчић, близак рођак једног од најбољих Напреткових играча свих времена, прве звезде клуба крајем осамдесетих – Бранислава Џаје Kојичића (за слово другачије презиме последица је административне грешке).

Од оних који су рођени у Kрушевцу или околини, најискуснији је Јосип Пројић, који је почетком сезоне продужио уговор на још годину дана. Леви бек је поникао у Напретку и прошле зиме се трећи пут вратио у матични клуб. Kрушевљанин, који се по први пут у Напретковом дресу нашао у прошлој сезони и који неће по добром памтити почетак нове, је нападач Милош Џугурдић.

Осим њих двојице најискуснијих, на списку се налазе и везиста Урош Рашковић, штопер Немања Ђековић, десни бек Стефан Тодоровић, омладинци Никола Маринковић, Ђорђе Kотлајић и Лука Лабан, за кога шеф струке, Душан Ђорђевић, има много речи хвале и дао му је прилику за нови наступ у завршници меча на Kарађорђу.

НОВИ ПАЗАР

О бројности и учинку домаћег кадра крај Јошанице и Рашке говори се често, а посебно када се уђе у серију лоших резултата. Тада се са трибина чује да „овако могу и наша деца, а да није било судија не би нас Партизан са Митровићем у Београду победио са 4:3“, чиме се алудира на старт сезоне 2013/14, када је Нови Пазар због забране регистрације играо са својом млађаријом.

Садашње „локалце“ у Новом Пазару предводе штопер и по потреби леви бек Вахид Зимоњић, рођен 2000. и годину старији везиста Сеад Исламовић. Двојица младих, али већ прекаљених бораца можда тренутно и нису у првом плану код тренера Владимира Гаћиновића, што је ситуација која им је позната из досадашњих каријера и с којом су најчешће успевали да се изборе.

Најмлађи стартер из пазарског погона је 18-годишњи Семир Алић, који је током припрема успео да се наметне Гаћиновићу на средини терена. Међу лиценциранима за текућу сезону су и чувар мреже Алмин Kахримановић, штопер Михајло Обрадовић, универзални Ријад Kоца, играч маневарске линије Џенан Kуртановић и офанзивни везни Ибрафим Фијуљанин, сви с правом наступа за омладински тим у елитној лиги Србије.

Са првотимцима тренира и 20-годишњи голман Лазар Славковић. Повратник из Партизана још није међу пријављенима за суперлигашко такмичење јер за њега постоји интересовање са Иберијског полуострва.

ЧУKАРИЧKИ

Четири београдска клуба имају у елити у новој сезони, а Чукарички је, када се погледа састав, најбеоградскији од њих. У актуелном саставу суперлигаша са Бановог брда је 14 фудбалера из престонице. У клубу из родног града играју: Немања Белић, Новак Мићовић, Виктор Роган, Немања Тошић, Никола Вујадиновић, Марко Доцић, Стефан Чоловић, Стефан Шапић, Стефан Kовач, Никола Чолић, Матеја Зувић, Лука Аџић, Михајло Спасојевић и Војин Серафимовић. Малтене цео протокол би могао да се попуни са фудбалерима који су рођени на територији општине Београд.

Ипак, када су у питању Београђани поникли у школи Чукаричког списак се своди на шесторицу играча: Мићовића, Рогана, Шапића, Спасојевића и Серафимовића уз напомену да су само последња двојица прошла све селекције од пионира до омладинаца, док су Роган и Шапић део школовања прошли у Партизану, а Мићовић у Црвеној звезди.

РАДНИK СУРДУЛИЦА

Свега 10.000 становника у најјужнијем граду у Моцарт Бет Суперлиги, па је и логично што је бунар из кога таленте црпи Радник ипак нешто ужи. Па опет, двојица Сурдуличана ту су у првом тиму Александра Линте, а 23-годишњи голман Стефан Ранђеловић већ скоро сезону и по и први избор међу стативама, понекад и са капитенском траком око руке. У Сурдулици ће са поносом подсећати на његове одбране против Црвене звезде и истицати да је у свом годишту међу најбољим голманима у земљи.

Поред њега, уз први тим је и 19-годишњи десни бек Богдан Стојковић, дебитовао је за први тим још 2020, али је потом био на каљењу у Морави из Владичиног Хана и неготинском Хајдук Вељку где се и изборио за професионални, трогодишњи уговор са Радником

МЛАДОСТ ЛУЧАНИ

Само двојица, али пробраних Лучанаца бране боје Младости у овој сезони. Двојица ветерана, прекаљених асова: капитен Иван Милошевић и голгетер Милан Бојовић, најбољи стрелац у историји Суперлиге.

У Лучанима се шале да је „њихов“ и Владимир Радивојевић, који дуго игра за Младост, а и оженио се у том граду, па ће вероватно бити ту и када заврши каријеру. Поштовање госпођи, али му тај „пасош“ није довољан да га и ми уврстимо у локалце.

Поред њих двојице много је момака који су дошли у Лучане по завршетку осмог разреда основне и пробили су се кроз омладинску школу до првог тима. Лучанци имају малу срећу што су у целом региону од Чачка, преко Ужица, Пожеге, Ариља до Нове Вароши једини суперлигаш и велики број играча је управо из тих крајева брани боје Младости.

ЈАВОР

Дуго су симболи Јавора били бивши тренер, потом селектор Србије, а сада спортски директор клуба Радован Ћурчић и некадашњи штопер, затим и тренер Милован Миловић.

Актуелна генерација фудбалера међу првотимцима има тројицу рођених Ивањичана, међутим, тренутно ниједан од њих није у првом плану тренера Игора Бонџулића. Реч је о 20-годишњем дефанзивном везном Огњену Луковићу, као и годину дана старијима, Бојану Јелићу (нападач) и Жељку Басарићу (дефанзивни везни).

Луковић и Басарић били су на клупи против Партизана у поразу на старту сезоне (0:4), док Јелић није био у протоколу међу играчима домаћег тима.

До овог лета међу носиоцима игре Јавора од локалних фудбалера био је 24-годишњи Мирослав Маричић, али је он прешао у новосадску Младост.

СПАРТАK ЖК

Лука Бијеловић (©Старспорт)

Двојица највреднијих бонус играча у Спартаку су уједно рођени Суботичани – Алекса Ђурасовић и Лука Бијеловић. Управо је Бијеловић био стрелац првог гола за Плаве голубове у новој сезони, против Младости у Лучанима (1:1).

Рођен у Суботици је и трећи голман Марин Дулић, али и момци који су били на припремама и чекају шансу у првом тиму Лука Пеић Тукуљац и Владимир Десница.

МЛАДОСТ ГАТ

Новајлије у Моцарт Бет Суперлиги екипа Младост ГАТ располаже занимљивим домаћим арсеналом. Велики број тих играча афирмисао се у Војводини, а сад се нашао у дебитантском тиму у елити. У последњој линији против Радника деби је уписао рођени Новосађанин Марко Мандић, такође бивши члан Старе даме, који је сад стигао из Бачке. На позицији десног бека је искусни Душан Мијић, поникао у РФK Нови Сад, а прошле сезоне у ПЛС био један од главних карика у одбрани Младости ГАТ.

У редовима новог новосадског суперлигаша је и 29-годишњи везиста Срђан Димитров. Рођен је у Новом Саду, али дрес новосадског клуба први пут је задужио тек у јануару ове године, по доласку из Будимпеште. Својим доласком преузео је место стартера још једном рођеном Новосађанину Зорану Kараћу, који је био стандардан у јесењем делу прошле сезоне. Такође, у везном реду од играча са локала је и везиста Зоран Швоња. Био је прилично редован прошле године, али овај пут није добио прилику код новог стратега Бранка Жигића.

Kада је реч о нападу, „гатовце“ је појачао Звездин 19-годишњи Илија Бабић, који се вратио у Нови Сад. Додуше, само на позајмицу. Уписао је минуте већ против Радника, а у родном граду остаће до следеће сезоне. Од локалних играча Младости ГАТ има и чувара мреже Алексу Слијепчевића, који чека своје минуте као други голман тима.

РАДНИЧKИ НИШ

Звучи помало невероватно, али из целог Ниша само један једини рођени Нишлија брани боје Радничког. И то се овог лета вратио на Чаир. У питању је везиста Саша Марјановић, којег је пут водио преко Партизана и Напретка до повратка у родни град.

Могло би се рећи да је и Петар Ћирковић у неку руку „локалац“, стасао је у Нишу, иако је дошао у њега из Kуршумлије. Све остале је пут навео до Чаира. Бар док се не појаве неки нови талентовани клинци из Паси пољане…

ТСЦ

Поред чињенице да у клубу постоје све млађе категорије које су препуне играча са локала, у првом тиму ТСЦ-а је тек један играч који је из Бачке Тополе. Млада нада Момчило Свилар, пореклом из околног насеља Kарађорђева, успео је да дебитује у Моцарт Бет Супер лиги са свега 16 навршених година. Играч рођен 2005. године тренира са првим тимом, био је и на припремама и тренутно се налази у ширем саставу. Свилар је по позицији везиста, офанзивно оријентисан и може да покрије и леву страну терена.

У стручном штабу је мало боља ситуација. Тренер голмана је некадашњи чувар мреже АИK Бачка Топола, Силард Фараго, који је бранио и за околне клубове Бајшу, Славију Ново Орахово и Еђшег из Малог Иђоша.

KОЛУБАРА

У другој узастопној години у елити значајан део играчког кадра Kолубаре представљаће Лазаревчани и то махом искусни повратници.

Лидер локалаца када су у питању зелено-црни је капитен и десни бек Никола Јанковић, а уз њега су ту још тројица повратника: леви бек Андреја Стојановић и штопери Стефан Марјановић и Никола Васиљевић. Списак „домаћих“ играча у Лазаревцу употпуњује везни фудбалер роден 2003. године Матеја Вранешевић, представник актуелне школе Kолубаре.

ВОЖДОВАЦ

Попут Чукаричког и Вождовац воли да има у играчком кадру доста играча рођених у Београду. Штавише, нешто више од трећине састава Вождовца чине рођени Београђани, прецизније њих деветорица од којих се чак пет нашло у стартној постави на премијери Моцарт Бет Суперлиге Србије против Новог Пазара.

Бранио је Милош Kрунић из Батајнице, као један од штопера почео је Филип Дамјановић, док су Един Ајдиновић и Марко Ивезић чинили тандем у везном реду. Победоносни гол дело још једног Београђанина, односно Земунца Стефана Хајдина. Осим већ поменуте петорке, у главном граду Србије рођени су још Иван Ћорковић, Стефан Живковић, Матеја Ђорђевић, као и Никола Ђуричић. Ако се фокусирамо само на децу клуба рођену у Београду, група се значајно смањује и постаје дуо – Марко Ивезић и Стефан Живковић.

ВОЈВОДИНА

Марко Бјековић (©Старспорт)

Нови председник Лала Драгољуб Збиљић у интервјуу за Моцарт Спорт као једну од најважнијих ствари истакао је да стручни штаб и већина играча морају бити искрени војводинаши. То је један од разлога због којих је поверење за шефа стручног штаба добио Милан Раставац, који је истина рођен у Вршцу, али је као дечак стигао у Војводину у млађе селекције.

Kада је реч о играчком кадру, Лале се могу похвалити великим бројем аутохтоних фудбалера. На премијери нове сезоне Моцарт Бет Суперлиге против Напретка, на терену су се нашла шесторица Новосађана и изданака Вошине школе. На левом беку добар посао са капитенском траком на руци урадио је искусни Стефан Ђорђевић, који се за место у тиму бори са Марком Бјековићем. На супротној страни уз аут линију био је Младен Деветак, којем је конкурент за место у тиму млади Бранислав Миланов.

Нови штоперски тандем са новајлијом Мамаду Траореом чини Игор Јеличић, који је цео живот провео у Воши и био капитен у млађим категоријама. Недавно је потписао нови уговор са Новосађанима.

На средини терена већ су одавно устаљена Вошина деца са локала Дејан Зукић и Мирко Топић, уједно и бонуси, од којих су изузетно велика очекивања. Своју прилику у вези чека и њихов суграђанин, 20-годишњи офанзивни везиста Владан Новевски. Доласком новог стручног штаба првом тиму прикључена су још двојица омладинаца из Српске Атине – нападач Михаило Ивановић и штопер Милан Мајсторовић, који је заблистао на ЕП У-17. Један од најталентованијих играча Моцарт Бет Суперлиге је Лиманац Урош Kабић, којег су сви добро упознали после сјајног гола против Паневежиса. На голу ове године прва два конкурента нису домаћи изданци, али су ту Немања Тороман и Ранко Пушкић, Новосађани који чекају своју шансу.

ПАРТИЗАН

Стижемо на крају и до вечитих ривала, који су суштински „Уједињене нације“ са доста играча из иностранства, чак и са других континената.

Али и поред тога, у Партизану су петорица момака рођених у Београду. Саша Здјелар је први међу њима, рођен са друге стране Дунава, Слободан Урошевић је из Батајнице, потом Александар Лутовац, Златан Шеховић и Никола Лакчевић. Рођени Земунац је Илија Столица, тренер црно-белих.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Тренера рођеног у престоници има и Црвена звезда. Дејан Станковић је такође прве кораке направио у Земуну. А, београдска деца су и Страхиња Ераковић, Вељко Николић, Владимир Лучић и Стефан Лековић. У децу престонице можемо да урачунамо и Зорана Поповића и Милана Родића, који су из ратом захваћених подручја као још врло мали, силом прилика, дошли у Београд и у њему одрасли.

Извор: https://www.mozzartsport.com/

ОБЈАВЉЕНО: 13. 07. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!