ДЕРБИ ПРВЕНСТВА НА НЕУТРАЛНОМ ТЕРЕНУ У ПАНЧЕВУ, БЕЧЕЈЦИ ИЛИ КУЉАНИ ПИТАЊЕ ЈЕ САД, У БАНОВЦИМА ЗА ФУДБАЛСКЕ СЛАДОКУСЦЕ

У Српској лиги Војводина, влада највећа непознаница кад је у питању освајач трона, као и екипе које ће напустити трећи ранг. Већу посластицу од дербија првенства поклоници фудбала у покрајини нису могли пожелети и судбина првака одлучиће се на неутралном терену у суботу, у Панчеву на стадиону суперлигаша Железничара. Каква тек гужва влада у доњој половини табеле. Више од половине лигаша стрепи и жели да избегне најгори сценарио. Пратим дешавања у све четири групе српских лига и тврдим да у „Војводини“ има најмање нерегуларности и то даје додатну драж првенству.

Пре него што пажњу посветимо најави предпоследњег кола, да се позабавимо резултатима претходног. Предност Железничара се истопила ремијем у Елемиру и убедљивом победом првог пратиоца Словена. Хајдук 1912 је себи начинио медвеђу услугу поразом у Кули од све бољег Омладинаца. Јединство је поразом у Пазови од директног конкурента из Бечеја зацементирало своју судбину, банатски дерби у Кикинди завршен је без голова, Тиса полако просипа зарађено у претходним колима други пораз уписали су поред Тамиша, Борац је укњижио кључну победу над Кабелом, Подунавац су у Белегишу изненадили последњи Паланчани.

Ретко се догађа да дерби сезоне на крају може да одлучи о прваку. Управо ће меч између водећег Железничара и Словена можда дати одговор на питање свих питања. Шампион ће бити познат уколико „дизелка“ савлада Румљане, сваки други резултат одлаже одлуку до последњег кола. Тренер Ливаја је задовољан досадашњим учинком и изузев кикса против Хајдука 1912, остали резултати су у складу са могућностима тима. У Елемиру су били бољи ривал, диктирали темпо морали су одиграти опрезније због картона, како би кључне играче сачували за дерби у Панчеву. О Словену има високо мишљење, добро се познају и међу њима нема тајни. Гости су наставили тамо где је стао тренер Зоран Васиљевић и његов наследник Никица Кошутић не одступа од уиграног модела. За разлику од жеље, претходна три кола били су продуктивни и укњижили седам бодова.

Друга утакмица у нивоу дербија одиграће Омладинац и Нафтагас. Доласком тренера Душана Ђокића екипа из Бановаца се консолидовала (14 бодова) и ухватила прикључак са екипама из горњег дела табеле. Ђокић је у недостатку времена успео да пренесе своју визију која очогледно даје резултате. У Кули су доминирали, имали већи посед лопте и високим пресингом сасекли домаћина у настојањима да дође до своје игре. Цени квалитете гостију прдвођених стрелцем и најбољим играчем Савановићем и још неколицином искуснијих играча. Поново ће у постави имати 4-5 бонуса који су показали да су будућност клуба.

Јединство се поразима опрашта од Српске лиге и штета је што се једна турбулентна сезона, зачињену успонима и падовима, сменама тренера, тако завршава. Изгубили су кључну утакмицу у Пазови од конкурента из Бечеја и ни теорија их не држи у игри. Искусни тренер Кљајић није имао времена и простора да нешто конкретније промени у лимитираној екипи. У Пазову долази Борац осокољен победом над Кабелом и са 37 бодова у позицији је да сам одлучује. Домаћин има скроман учинак на свом терену, гости су ван Шајкаша неуспешни (четри пораза).

Утакмицу од круцијарне важности одиграће Бечеј 1918 и Хајдук 1912. Бечејци су у неупоредиво бољем положају после победе у Пазови, имају четри бода више од госта, првог испод црте. Хајдук је поразом у Кули од Омладинца назадовао и сагорели су у настојањима да наставе успешну серију. Борба за опстанак, поред физичких и техничких предиспозиција, тражи психолошку стабилност. Која екипа буде боље одговорила на изазове, сачувала мирноћу, испољила више стрпљењаи и мање грешила, ближа је успеху.

1. мај једва чека да оконча неуспешну сезону и растанак од Српске лиге. Заређали су са поразима у екипи ништа не штима, једноствано су се концепцијски распали и ништа не може да их покрене. У локалном дербију нису имали играча за клупу, примили су пола туцета голова и у дуелу са ОФК Кикиндом улазе као аутсајдери. Гости су одиграли банатски дерби без голова, пун узбуђења, више од сат времена играли су без искљученог Бељића и успели да одоле амбициозним гостима.

Радничком као да је понестало „џебане“ у последње време, резултати су слабији (три кола-два бода) и налазе се у групи тимова од петог до осмог места. У Кикинди су 66 минута имали играча више и надмоћност нису преточили у победу, у 84. минуту остали су без искљученог Митровића. Поред Скробаре су успешни и захваљујући томе у наставку сезоне су други по учинку. Подунавац је неочекивано изгубио од последње ОФК Бачке. Епилог свега је изненадна смена тренера Драгана Стевановића. Заиста некоректан поступак управе клуба да тренеру уручи отказ на крају првенства и на тај начин смишљено умањи досадашње резултате и изборен опстанак.

ОФК Бачка се одавно опростила од друштва српсколигаша, али су решили да што скупље продају кожу. Хоће да играју, имају такмичарског жара, сачували су кохезију тима и организацију рада. Након четири кола приредили су непријатно изненађење домаћину у Белегишу, што је изазвало велике ломове и одлазак тренера Стевановића. У Бачку Паланку долази млад и полетан састав Динама 1945, неугодан за сваког имају позитиван биланс у другом делу сезоне. Посебан пик имају на екипе које се боре за опстанак и оштрицу Панчеваца остила је Тиса.

За Тису је меч са Кабелом од животне важности, везали су два пораза у невреме и на месту су које води у нижи ранг. Показало се да имају скроман квалитет и нови-стари тренер Булатовић је извукао максимум и сада плаћају данак лошијој селекцији… Кабел не хаје за проблеме и деликатан положај ривала, млад састав ће одиграти надахнуто, растерећен покушати да поправе лош биланс ван Штранда.

Извор: http://www.zurnal.rs

ОБЈАВЉЕНО: 24. 05. 2024.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!