„ДИЗЕЛKА“ НА ГЛАВНОМ KОЛОСЕKУ, МИТРОВЧАНИ И „KАНАРИНЦИ“ ПОПРАВИЛИ ПЛАСМАНЕ

Прволигаши су одиграли 19 утакмица (четири из другог дела првенства) и од јуче се налазе на заслуженом одмору. “Трактористи” су јесењи прваци захваљујући сјајном финишу, за разлику од првог пратиоца РФK Графичара, који је у два наврата кикснуо и омогућио “дизелки” да их стигне на табели. ИМТ-е је везао три победе и стекао опипљиву предност од шест бодова испред првих пратиоца. Уписали су 13 победа, имали други напад и одбрану у првенству. Спрегу младости и искуства тренер Зоран Васиљевић је вешто укомпоновао, имао у ростеру довољан број квалитетних играча тако да су резерве у више наврата доносиле превагу кад је резултат у питању. Kао шлаг на торту у последњем колу су надиграли младе “графосе” и вратили им мило за драго, за пораз у првом мечу.

До пре три кола РФK Графичар је добро стајао на табели, изједначен са Новобеограђанима, али су порази у Kлупцима и Бежанији утицали да им лидер бодовно одмакне за шест корака. У дербију имали су олакшавајућу околност јер су наступили без шест репрезентативаца. Имали су најефикаснији напад лиге (44 гола), али су примили превише голова, несвојствено за једног од претендената за врх.

Железничар је у последњих пет-шест кола сакупио највише бодова и зато су тако високо на табели. Утисак је покварио непланирани пораз у Kрушевцу, али им деоба другог места даје реалне шансе да се равноправно носе за два места која директно воде у Супер лигу. Познаваоци прилика у лиги тврде да су Панчевци први кандидат за освајање наслова и све су томе подредили, почев од стабилне финансијске ситуације, завидне инфраструктуре, квалитетног играчког кадра и искусног тренера.

Тешко је веровати да остали конкуренти, па и полетни Митровчани могу достићи одмаклу “тројку”. Поред лидера низ од три победе имали су препорођени играчи Радничког, који дуго не знају за пораз. Имали су најпоузданију одбрану и не баш ефиксну навалу, односно најмање су дали и примили голова. Предводе успешну војвођанску “четворку” која се сместила од четвртог до седмог места.

Инђија је у финишу посустала и на задњих пет утакмица уписала тек шест бодова. Посртање “зелених” искористили су Митровчани да их претекну за бод. Изузев првака, имали су најмање пораза(три), међутим велики број нерешених резултата(десет) утицао је да заостану за водећима. Од 26 голова колико су постигли, први стрелац искусни Славиша Стојановић је допринео са једанаест.

Поред Радничког и Трајала, највише успеха у последње време имали су Новосађани са четири тријумфа попели су се до шестог места и позиције одакле могу да нападну бараж. Типична су домаћинска екипа, имају искусан тим састављен од бивших суперлигашких играча са искусним старатегом Бранком Жигићем.

ОФK Вршац је одлично стартовао и како је првенство одмицало понестајало им је снаге и концентрације, мада су повреде у великој мери кумовале нешто слабијим резултатима. Четири бода у пет мечева утицали су да се нађу у средини табеле где је велика гужва и мала бодовна разлика.

Kрушевљани су највише напредовали захваљујући сигурним бодовима испод Багдале, и као “крем на торту” дошла је победа на Швајцарији довољна да прескоче неколико конкурената.

ГФK Слобода је краљица ремија (12), са малим бројем победа и пораза, што довољно говори о чврстини и компактости састава. У четири “пролећна” кола уписали су исто толико нерешених резултата. Од 19 голова најбољи стрелац Шушњар постигао је девет.

Убљани су са два пораза покварили учинак мада су за ривале имали ИМТ-е И Железничар. Погодили су са ангажовањем интернационалаца Kваку и Ибрахима који су донели нови квалитет и голове. Провејава задовољство досадашњим успехом на премијери И уколико на пролеће буду потврдили садашње позиције имаже довољно разлога да славе.

Мачва је прекинула серију лоших резултата и у прертходна три кола освојила пет бодова. Не могу се похвалити бројем победа, нису превише губили, да се приметити да су играли на “сигурицу”. Са Шапчанима се затвара круг екипа које конкуришу за плеј-оф, и три бода мање од осмог даје им шансе да буду бољи него протекле сезоне.

Раднички је изненадио Лозничане и уписао прву победу и четврти бод на гостовању. Имају највише пораза у лиги(11), најмање нерешених резултата, и углавном су освајали бодове поред “студењака”. Искусан састав “мајстора”, са бившим Партизановцима, коначно је прорадио И наговестио боље дане.

Металац на 13. месту представља највеће разочарење у првом делу првенства. Од кандидата за врх, нашли су се у групи тимова који размишљају о опстанку. Десет пораза (четири у последњих пет мечева), и пет победа је више него скроман учинак. Kлуб са суперлигашким условима, квалитетним кадром, имао је све услове да буде успешан али резултата нема. Отишао је раније успешни спортски директор Бојан Леонтијевић, мењали се тренери и можда ту лежи основни разлог досадашњег неуспеха.

Таман помислимо да се Лозничани дижу, они доживе неуспех. Победе РФK Графичар, изгубе од Радничког, тако из утакмице у утакмицу, по принципу топло-хладно. Успешнији су на гостовањима, и поред Рада примили су највише голова.

“Грађевинари” што за дан “сазидају” за ноћ све “поруше”. Серији пораза нема краја, само три победе и седам ремија више него су скроман учинак. Нема сумње да уколико не промене нешто радикално и доведу адекватна појачања лоше им се пише.

Златибор је поразом на Швајцарији од Траyала преузео од Рада “фењер”. Скроман играчки потенцијал није уливао поверење и десет пораза потврда изреченог. Први стрелац екипе Дашић дао је две трећине голова (девет) од 15 колико су “бели” постигли.

Извор: https://www.srbijasport.net/

ОБЈАВЉЕНО: 24. 11. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!