Журнал је јуче остао без још једног доајена. После битке са злоћудном болешћу упокојио се Мирослав Гавриловић (73), једно од најбољих пера које је спортско новинарство имало.

Гавриловић, можда и најгосподственији новинар на српској сцени, био је не само изузетни хроничар фудбалских и спортских прилика, већ и сјајан писац чија ће се дела дуго памтити. По задатку, али емоцији најближи је био Војводини, Вујадину Бошкову, Илији Пантелићу, Синиши Михајловићу.

Волели су га и надасве ценили сви спортисти који су икада имали додир са Српском Атином. Његове речи никада нису биле прејаке, али су његови текстови имали огромну тежину.

Новинарством је почео да се бави половином седамдесетих година у новосадском дописништву загребачког Вјесника. Сарађивао је у разним издањима некада велике куће и писао о политици, култури, привреди…

Упоредо са тим био је дописник Спортских новости, недељника СН ревије и Спринта, у којима је осликавао не само ФК Војводину и њене фудбалерима, већ и друге спортисте из Новог Сада и покрајине.

Распад СФРЈ донео је Спортском журналу појачање какво је само пожелети могао. Постао је дописник нашег листа и у њему се задржао и после фрмалног одласка у пензију.

Највише је волео фудбал и писао о њему, често умео да се нашали на рачун других спортова, али је са истим жаром извештавао и са кошарке и бројних других догађаја. Између осталог, био је извештач са Европског првенства у кошарци 2005.

Опус Мише Гавриловића чине и сјајне књиге. Најпознатије су „Вујке, један једини” о славном Вујадину Бошкову и „Божја левица” аутобиографија Синише Михајловића. Три је написао у коауторству са Владимиром Тодоровићем.

У првој „Како смо победили Европу“ Љупко Петровић описује тријумфални пут Црвене звезде у Купу шампиона, друга је историјат светских првенстава у фудбалу – „Планета фудбал“, трећа је  алманах поводом 80 година постојања ФК Војводина.

Аутор је и књиге „Живот с титулом” објављене поводом две деценије од освајања друге шампионске титуле Војводине, а последња у низу „Велики Панта” је монографија о једном од најбољих голмана свих времена Илији Пантелићу.

Време и место сахране Мирослава Мише Гавриловића биће накнадно објављени. 

Извор: http://www.zurnal.rs/