IN MEMORIAM – ДР ВЛАДИМИР ГАЛЕТИЋ

Још један животни круг се завршио, а новосадски, војвођански и српски фудбал остали су сиромашнији одласком мр. сци. др. мед. Владимира Галетића. Цењени дечији хирург, рођен 1947. у Новом Саду, остаће упамћен пре свега по стручности у области спортске медицине, али и као ведар и драг човек, увек спреман да притекне у помоћ, како спортистима, тако и свим осталим људима којима је његова она била потребна.

Још као дечак и младић, Цибра, како су га пријатељи звали, тренирао је фудбал и заволео ову магичну игру. Прошао је кроз омладинску школу Војводине, а онда је заиграо и у првом тиму РФК Нови Сад, у време кад су Канаринци играли у Другој и Трећој лиги некадашње Југославије и био изузетно цењен на просторима СФРЈ. Живот га је, међутим, одвео у другом правцу и определио се за позив лекара, али је и тада остао веран игри коју је изнад свега волео. Медицински факултет у Новом Саду завршио је 1975. године и, наравно, одмах се определио и за то да помаже фудбалерима и, уопште – спортистима, да превазиђу повреде и што пре се врате на терен.

Од 1968. до 2001. године, др Галетић је био лекар у Војводини, а у периоду од 1976. до 1992. године, исти посао обављао је у разним селекцијама Фудбалског савеза Југославије. Од тога, пуних 11 година био је уз А репрезентацију Плавих, а био је у стручном штабу селектора Ивице Осима на Светском првенству у Италији, 1990. године.

Водећи људи државне фудбалске организације изузетно су га ценили због стручности, а бираним речима о њему су не једном говорили савезни капитен Миљан Миљанић, Ивица Осим, капитен Златко Вујовић и многи други.

Уз све узрасне категорије у Војводини је провео више од три деценије, а био је члан стручног штаба Љупка Петровића 1989. године, кад су новосадски црвено-бели освојили другу шампионску титулу. Потом је исти посао обављао и у ОФК Београду и другим спортским колективима.

У Клиничком центру Војводине др Галетић је био начелник Одсека дечије хирургије, начелник Ургентног центра и управник Клинике за дечију хирургију. Осим спортским, бавио се и научним радом и проналазаштвом у области медицине.

Сахрана др Владимира Галетића обавиће се у уторак, у 15 часова, на Новом гробљу у Новом Саду.

Извор: http://www.zurnal.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 14. 05. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!