ИНТЕРВЈУ ЗА ЖУРНАЛ – НОВИ ПРЕДСЕДНИК ВОЈВОДИНЕ: ТРЕЋА ТИТУЛА ГЛАВНИ МОТИВ

Познати и успешни привредник Драгољуб Збиљић, власник компаније „Енерготехника Јужна Бачка”, добро је познато име у свету српског спорта.

Још 2016. године, с нескривеним амбицијама, ушао је у Управни одбор Војводине, а његова компанија преузела је тада улогу генералног спонзора Старе даме.

Стицајем разноразних околности и упркос смелој визији будућности клуба, није се дуго у њему задржао, а од 2017. постао је председник Војводине НС семе, одбојкашког шампиона Србије.

Утисак је, међутим, да му је ангажман и остваривање оног што је с фудбалерима желео да направи, остао „записан” негде у дубини душе и сада се вратио међу новосадске црвено-беле.

Овог пута постао је председник клуба и, у уводној беседи, нагласио да ће он и његови сарадници, учинити све како би се тим из Српске Атине на велика врата вратио међу лидере и постао конкурентан у борби за титулу.

У наредном периоду бићете први човек и одбојкашког и фудбалског клуба из Новог Сада, па нас занима то да ли верујете да можете да будете успешни на оба фронта?

– Одбојкашки клуб је потпуно устројен и углавном долазим на његове утакмице и једном у три месеца одржим Управни одбор, како бисмо мало проверили ствари – рекао је Збиљић у интервјуу за Спортски журнал. – Све остало је затегнуто: буџет је обезбеђен, спортски сектор ради како треба, а клуб функционише по начелима предузећа и нема никаквих дуговања. ОK Војводина је потпуно стабилан клуб и неће бити никаквих проблема с тим да будем ангажован и у фудбалу.

И у првом мандату у Војводини, најављивали сте велике планове, а с каквим амбицијама сте сада прихватили да водите клуб иза којег стоји 108 година дуга историја?

– Пре свега, Нови Сад је престоница културе и престоница младих, али и град спорта. У последњих пет година перјаница градског спорта је одбојка, већ девет сезона је то и рукомет и сада ми је жеља да се ти успеси мало преселе и на фудбалски терен. Ово је град који разуме фудбал и препознаје квалитет у овој магичној игри и убеђен сам да ћемо, уз мале напоре, успети да вратимо велики број гледалаца на наш стадион. Иако неко можда види лавиринт који се налази пред нама, имамо јасан пут и видимо тачну путању како да изађемо из тренутне ситуације. Веома брзо представићемо спортски сектор који ће наставити да ради и који ће да заврши прелазни рок, како бисмо спремни дочекали почетак припрема за нову сезону. У њу ћемо да уђемо с пуно очекивања и потпуно сам сигуран у то да ћемо Новом Саду да вратимо стари сјај и да ће Војводина да игра ту неку, како је ми зовемо, шмекерску улогу у српском фудбалу. Сигуран сам да је дошло време за одређене промене.

Kоје сте личне мотиве пронашли у томе да прихватите, у овом тренутку незхавалну улогу председника Војводине?

– Kад сам одлазио из клуба, 2016. године, рекао сам да љубав према њему доказујем управо тим повлачењем. Сада је показујем новим доласком и осетиће се то у клубу са сваким новим даном. Имам велико економско знање, доказао сам га на много поља и желим да то учиним и овде, јер то је баш то нешто што недостаје у овом тренутку. Верујем да нам фали бизнис-модел савременог фудбала, како бисмо од нашег спортског, направили и профитни центар. После 1989. године и друге титуле, време је да Војводина и трећи пут освоји шампионски пехар и то ми је мотив у овом мандату. Свесни смо наше ситуације, не можемо већ у првој години о томе тако отворено да причамо, али можемо организационо, кадровски и сигурно финансијски да затегнемо клуб веома брзо. То гарантујем, а пустићемо струку да ради свој део посла. Веома амбициозно ући ћемо у нову сезону и заиста ми је велика жеља да се титула првака врати у Нови Сад.

У прошлом мандату, ипак, нисте успели да реализујете идеје које сте имали и због тога сте тада напустили клуб?

– Нисам тада отишао због тога, већ сам највећи кривац због тог одласка био ја сам. Једноставно, у том тренутку нисам био довољно сазрео за ту функцију, било је код мене превише ега и „ја” у првом лицу једнине. У међувремену и у годинама које сада имам, схватио сам да само ми можемо да победимо и управо због тога ми је јако важно то што су сви скупштинари гласали за мене. То ми много значи, јер сам емотивац, иако можда и чудно звучи да један озбиљни капиталиста прича о емоцијама. Ипак, када је Војводина у питању, заиста имам изражена осећања. Само јединствени можемо да стигнемо до титуле, а разједињени немамо чему да се надамо. Чини ми се да су сви делови клуба то схватили и, на челу са мном, знамо шта ћемо да радимо у наредном периоду.

На месту генералног директора клуба остао је Душан Бајатовић, генерални директор Јавног предузећа „Србијагас“, такође један од истакнутих привредника и менаџера у Србији?

– Сан било ког председника клуба у нашој земљи сигурно је да му генерални директор буде Душан Бајатовић, јер наш клуб сада стоји на два озбиљна ослонца. Уколико погледате и састав Управног, односно Надзорног одбора, биће вам јасно да су све то професионалци и Војводина ће веома брзо да дође на место број један. Немамо кредите, финансијски је клуб већ реструктуиран, веома мало смо дужни и свака част претходној управи због тога. Недостајали су само спортски резултати и сигуран сам да ћемо и то да решимо. Пратите дешавања у клубу из месеца у месец, видећете да ће бити јако добрих ствари.

Пауза између два првенства је веома кратка, убрзо ће почети припреме за нову сезону, па навијаче Војводине занима кад ће моћи да сазнају конкретне новости у спортском сектору?

– Kонференција за медије на којој ће се о томе говорити, заказана је за 1. јун и тада ћемо да представимо спортског директора, шефа струке и његов стручни штаб, мада, да будем искрен, они већ раде свој сео посла и не губимо време. Од 8. јуна крећу припреме, 16. следећег месеца идемо за Словенију и сигуран сам да ћемо почетак првенства да дочекамо максимално спремни. Позивамо све Новосађане, децу која воле Војводину и њихове родитеље, као и наше навијаче, да делујемо сви као један и да, већ од прве утакмице, покажемо да наш град жели велике резултате. Убеђен сам да ће веома брзо све доћи на место које сви прижељкујемо – поручио је Драгољуб Збиљић.

ФОТО: А. Предојевић

Извор: http://www.zurnal.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 30. 05. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!