Zavesa na superligašku sezonu je skoro pala. Ostalo je još da se odigraju revanši baraža za popunu elitne divizije, ali oni će, izgleda, biti samo formalnost, pošto su Radnički iz Kragujevca i Novi Pazar ubedljivo dobili mečeve u gostima i čekaju ih revanši pred svojim navijačima.

Nekog velikog odmora za fudbalere Superlige neće biti. Nova sezona krenuće brže nego ikada do sada, već 9. jula. Neće biti ni mesec i po dana između poslednjeg kola prethodne i prvog kola naredne takmičarske godine. Pa kada se ubace još pripreme između toga, ispada da će dve nedelje godišnjeg odmora biti, maltene, sve što će igrači dobiti da „danu dušom“.

Zimski Mundijal, prvi u istoriji ovog takmičenja, uslovio je tumbanja u svim drugim ligama i kupovima širom sveta. Tako i u Srbiji. Superliga će početi 9. jula i igraće se do 13. novembra, kada će na programu biti 19. kolo. A, onda će uslediti najduža zimska pauza do sada. Trajaće skoro tri meseca! Lopta će se ponovo zakotrljati 4. februara. Tako je, barem, po utvrđenom kalendaru, ali nemali broj puta se desilo da sneg okuje terene širom države u februaru pa da dođe do novih pomeranja. No, to je viša sila. Kalendar kaže – 4. februar.

Pošto se sistem takmičenja neće menjati, lopta će ponovo stati nakon što se odigra 37. kolo, a ono je zacrtano za 27. maj. Termini baraža su 31. maj i 4. jun, a između njih će se odigrati finale Kupa Srbije – 3. juna.

A, naredno izdanje naše elitne divizije će biti zaista istorijsko, jer će prvak ići direktno u grupu Lige šampiona, dok će i vicešampion igrati u kvalifikacijama za najjači evropski kup. Uz to, umesto četiri, čak pet klubova će dobiti prolaz na međunarodnu scenu. Vaistinu, istorijski!

Ako zanemarimo preteranu bodovnu distancu između večitih rivala i njihovih najbližih pratilaca, ni sveže završeno prvenstvo nije bilo nezanimljivo: šampionska trka je potrajala do poslednjeg kola, kao i borba za poslednju evropsku vizu. Na papiru gledano, mnogo je razloga da naredna bude još uzbudljivija.

Autor: Vujadin Tomković

Izvor: https://www.mozzartsport.com/