ЈОВАНОВИЋ: ПОЗИТИВНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ У ВОЈВОДИНИ, БИЋЕ ЈОШ БОЉЕ

„Непосредно, као фудбалер и навијач, у Војводини сам више од две деценије и са мојим искуством, оно што сада видим и што се сада дешава, у клубу је веома обећавајуће”, изјавио је некедашњи српски репрезентативац Милан Лане Јовановић.
„Морам врло искрено да констатујем да не памтим периоде који су били стабилни, обећавајући, стално је било неких тензија, различитих струја које су ометале природан развој клуба, све је то утицало и на резултате, велике амплитуде у расположењу, не само током сезона, него чак и у једној сезони“, рекао је Јовановић Танјугу.

Много пута су се мењали и тренери и управе и оно што после овог једног кратког периода, са искуством онога што сам досад видео и онога што видим сада и осећам, јесте да је ово веома обећавајуће, наглашава Јовановић.

„Јако су позитивне тенденције, импулси који долазе са врха, од председника Драгољуба Збиљића, управе, финансијска консолидација која јесте важан фактор за стабилност клуба је урађена, урађен је фантастичан прелазни рок, дошло је неколико играча који праве разлику и ту треба честитати и председнику који је финансијски подржао причу и спортском директору Марку Јовановићу. Тренер (Милан Раставац, прим. аут) ради добар посао“.

Војводина дуго времена није играла овако ауторатитивно, ова екипа делује свеже, игра нападачки, за гол више, констатовао је Јовановић.

„Прве три утакмице одигране су у великом стилу, после следи серија ремија, али морам да кажем и да су неке судијске одлуке утицале да се изгубе неки бодови, пре свега мислим на меч против Спартака и црвени катон против Младости, али без жеље да умањим учинак ривала“.

Јовановић сматра да је Војводина клуб који тек треба да се позционира високо, пре свега када је у питању такмичарски аспект.

„Оно што је јако важан фактор јесте фианнсијска стабилност, атмосфер унутра радне заједно, код играча, то је сада на перфектном нивоу, са тенденцијом да иде ка још бољем. Тек очекујем права издања и отворено велике амбиције Војводине тек у следећој сезони, иако ми не би било изненађење да и ове сезоне Војводина заврши на другом месту. У односу на све остале, усуђујем се да кажем да осим Црвене звезде, Војводина има бољу екипу од осталих“, истакао је Јовановић, који је дрес Војводине носио четири сезоне (1999-2003), а потом направио запажену интернационалну каријеру у Шахтјору, Локомотиви из Москве, Стандарду из Лијежа, Ливерпулу и Андерлехту.

Звезда против Макабија платила цех слабе лиге

„Жао ми је и лично и због нашег фудбала, објективно, Црвена звезда је по свим параметрима требало да прође Макаби и избори групну фазу Лиге шампиона”, изјавио је некадашњи српски фудбалски репрезентативац Милан Лане Јовановић.

„Звезда има већи буџет од Макабија, бољи тим, боље играче и са тог аспекта је неуспех, иако је пре само пар година групна фаза Лиге Европе била превелик изазов. Онда је ово можда најбољи индикатор колико су нам порасли апетити и да се нешто добро дешава у нашем фудбалу“, рекао је Јовановић Танјугу.

Он не крије да је очекивао Звездин улазак у Лигу шампиона, јер, како истиче услови и амбијент који је направљен ове године, обећавали су минимално групну фазу.

„Звезда има нестварно велики буџет за насе услове, нестварну подршску система и државе у односу на све остале клубове и мислим да лично ово јесте резултатски неуспех, ако се узме цео амбијент пре утакмице. Са друге стране сви они бодови и овако висок коефицејнт који нашим клубовима у наредним сезонама омогућава уцецшцће у евро куповима, дошли су највише као заслуга Звезде и делимично Партизана“.

Чињеница да никад ниједан наш други клуб није ушао у групну фазу неког такмичења, говори шта је највећа бољка нашег фудбала – слаба лига, тврди Јовановић.

„Управо мислим да је Звезда платила цех слабом домаћем такмичењу, можда у томе лежи одговор на чињеницу која се гласно апострофорира после елиминације од Израеалаца, та физичка припремљеност у другом полувремену“

„Ви имате ситуацију да Звезда све утакмице у домаћем првенству практично реши у првом полувремену и друго полувреме се игра без отпора. У таквом односу снага немогуће је очекивати од играч пружи максимум, мислим да би за Звезду било повољније да има за нијансу лошији тим и већу конкуренцију у домаћем првенсву. Ово је нестварно велика амплитуда и у квалитету и буџету између Звезде и осталих“.

Јовановић је говорио и о менталитету и схватању фудбала код нас и у свету.

„Менталитетски код се обликује стотинама година, а ми то имамо тако, можда је спорт и добро поље да се испразнимо понекад и мирноћу сачувамо за важније ствари. Дефинитивно фудбал јесте у данашјој цифилизацији и културна и економска и чак политичка вредност, али као такав је веома важан, али немојмо заборавити ону најважнију формулацију фудбала – најважнија споредна ствар на свету“

„Имамо много важнијих ствари, од спортских резултата се не умире, може да се живи пријатније, може то да буде фантастична шанса за евоцирање лепих успомена, анализе, разговоре, међутим, тек кад сам ишао из Србије схватио сам да је фудбал посао као и сваки други, саткан од успеха и неуспеха и да се амбиције и остварују и не остварују“, истиче Јовановић.

Не треба ништа схватати катастрофално, знам да је то сада слаба утеха за милионе навијацац Звезде, али има следећа сезона и сада Лига Европе која може да буде веома афирмитивна, јасан је Јовановић.

„Надам се да ће и Звезда и Партизан освојити што више бодова за УЕФА листу да би и неки други наши клубови нашли своје место у евро куповима“, закључио је Јовановић.

Србија у Катару фаворит из сенке, овај тим има све

„Тешко је остати објективан после оваквог издања у квалификација и фантастичног меча против Португала. Ми смо ту истакли кандидатуру за највиши домет и сада ако бих вам рекао да смо ми фаворити из сенке на Мундијалу то би можда опет било приписано нашем менталитету, који је можда препотентан, али заиста мислим да имамо велике шансе за висок домет, изјавио је некадашњи српски фудбалски репрезентативац Милан Лане Јовановић.

Јунак чувене победе против Немачке на Мундијалу у Јужној Африци у разговору за Тањуг истакао је како се нада да ће данашња генерација урадити оно што његова није успела.

„Такмичење репрезентација је најспецифичније и најнеизвесније управо зато што снага једне репрезентације на зависи ни од економске моћи земље, ни од популације коју та земља, више зависи од културолошког образца који фуддбал носи, од тренутка, фактора среће, да имате појединце за велике дела, тим, од односа, надахнућа. Мислим да су сви услови сада на нашој страни. Имамо тим, систем, селектора који је ауторитет, који несумњиво зна посао, има бекграунд фудбалски који је огроман, а самим тим је донео и квалитет који је беспрекоран“

Имамо појединце који су феномелани, најбољи нападачки потенцијал у Европи, Митровић, Влаховић, Јовић, а играће један или двојица, везни ред нестваран и одбрана има своје квалитете, наводи Јовановић.

„Такође, имамо много играча који могу да реше утакмице, а некад је довољан само један. Ако их имамо вишсе можемо да „мељемо“ као у Португалу. То што нас нису ставили у ред најозбиљних фаворита треба да нам да мирноћу, комфор, свесни својих квалитета и нараво не лишени највиших амбиција. Играчи су свесни, осећају колико могу, они имају свој идентитет у европском фудбалу, сјајне статистике“

„Ово што ради Митровић је нестварно, он је најбољи играч репрезентације Србије свих времена, не по овоме што је урадио у клупском, него у репрезентативном. У тим годинама најбољи стрелац, начин на који је давао голове, наравно, много тога је дизајнирао и Тадић, имамо и друге играче, имамо велики потенцијал. Ако отворимо против Бразила на прави начин мислим да имамо велике шансе“.

Јовановић је на констатацију да је цела његова каријера, која је била прилично успешна, стала у ту победу против Немачке рекао:

„Често сам апострофирао да се код нас велике победе препричавају деценијама, а да нам нажалост то није навика. Ја бих сада, пре свега као навијач, из ове перспективе волео да чешће побеђујемо велике репрезентације и да то буде рутина која ће нас позиционирати у сам врх европског и светског фудбала. Једна од утакмица на коју сма поносан као навијац је наравно ова против Португала јер нисмо могли на бриљантнији начин да се пласирамо и пошаљемо поруку шта нам је амбиција у перспективи. Против велике екипе, на гостујућем терену били смо доминантни у ономе што је управо противнику било најјаче оружје , посед, имали смо контролу 90 минута и оно што нам је можда недостајало у неким претходним великим утакмцама, фазама, јесте фактор среће, који нам је овај пут био наклоњен. И када одиграте најбољу утакмицу без фактора среће тешко је да епилог буде позитиван“,

Утакмица против Немачке јесте синоним за моју репрезентатиувну каријеру, а неретко и за цео један период генерације коју припадам и нажалост тај наш статус је стао у ту једну утакмицу, а стали смо тамо где не треба јер нисмо против Аустралије валоризовали добру игру и форму, већ и велико самопоуздање које смо имали, плус није нам срећа била наколоњена, наводи он.

„То је једина утакмица за којом је остало жал што нисмо победили и сигуран сам да смо прошли да бисмо наставилу великом стилу. Опет, са друге стране мени је драго да сам делио свлачионицу са играчима који су направили такве каријјере као што су Станковић, Видић, Бане Ивановић и други“, закључио је Јовановић, који је у дресу Србије одиграо 44 утакмице и постигао 11 голова.

Извори:  https://www.dnevnik.rs/ и http://tanjug.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 26. 08. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!