КАКО СЕ РАСХЛАЂУЈУ ФУДБАЛЕРИ ВОШЕ: ВРУЋИНА ЈЕ БАШ, ВРУЋИНА…

НОВИ САД: Ових дана сви заједно смо сведоци екстремно високих спољних температура, на којима је тешко и седети хладовини, а камоли трчати по терену, излагати се великим напорима и борити се за удисај ваздуха.

Управо у таквим условима врхунски фудбалери припремају се за нову сезону и довољно је бацити поглед на дресове у којима тренирају, а онда без дилеме извести закључак како им је.

Професионализам, нажалост, не трпи никакве изговоре. Алиби варијанте једноставно не постоје и могуће је једино то да се, као ономад на припремама Војводине у Словенији, неки тренинг помери за каснији термин. Ипак, одлагање обавеза не постоји и  – тачка.

– Заиста се модерна спортска наука труди да проналази начине на који би помогла спортистима у оваквим условима – истакао је шеф медицинског тима ФК Војводина др Борко Вукосав. – Када су температуре екстремно високе, најбитније нам је то да расхладимо организам фудбалера и то чинимо, уколико је могуће, померањем термина, а уколико није, леденим купкама, облозима и ношењем ледених прслука. Важно је да спустимо телесну температуру играча, јер, у супротном, последице могу да буду веома озбиљне.

Температура тела није једини проблем којим се стручњаци баве. Истакао је то и др Вукосав, апострофирајући то да је у условима какви ових дана владају у нашој земљи, од изузетног значаја и рехидратација организма.

– Зато постоје паузе у току самих тренинга или утакмица које морају да се одиграју, у којима настојимо да сваки од њих у организам унесе довољно течности, која им помаже да наставе. Дакле, правилно расхлађивање и рехидратација од великог су значаја како би се превазишли проблеми који неминовно настају уз екстремно високе темепратуре ваздуха – додао је др Вукосав.

Баш јуче, у току преподневног тренинга Вошиних фудбалера, имали смо на који секунд прилику да прозборимо с новајлијом у новосадској екипи Андријом Радуловићем.

– Није ни мало лако – успео је да прозбори овај 21-годишњи младић. – Иза нас су припреме у Словенији, сада смо наставили с радом у Ветернику и умор лагано излази на видело. Врућина је, баш је врућина…

Александар Предојевић     

Извор: http://www.dnevnik.rs

ОБЈАВЉЕНО: 18. 07. 2023.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!