КАЛКУЛАЦИЈЕ: ИВАЊИЧАНИ И ЛУЧАНЦИ РЕШАВАЈУ МНОГЕ ДИЛЕМЕ

Ниједан клуб из плеј-аута још није обезбедио опстанак, сутрашњи дерби Западне Србије изузетно важан

Борба за опстанак у Супер лиги улази у фото-финиш. Сутра се играју утакмице претпоследњег, а у суботу последњег кола. Елиту напуштају два тима, док ће се још два борити за спас у баражу.

Најгоре за дављенике, уопште за све учеснике плеј-аута је што казне за сумњиве утакмице Младост ГАТ – Колубара (1:0) и Колубара – Спартак (0:3) још нису изречене, па не могу са сигурношћу да рачунају колико ће им бодова бити неопходно да сачувају суперлигашки статус. Калкулације смо направили под претпоставком да ниједном клубу неће бити одузет ни бод, што је мало вероватно.

Колубара и Напредак не могу да испадну директно, од баража још стрепе, али и те дилеме могли би да реше сутра. И једнима и другима је довољан бод у Сурдулици и Новом Саду или у последњем колу против Радничког из Ниша и Јавора.

У доброј позицији је и тим са Чаира. Изабраници Драгана Шарца могу да дођу у проблем уколико не савладају Спартак на свом терену. Са победом Раднички би готово сигурно избегао и бараж, можда би му у Лазаревцу био потребан бод. Реми или пораз међутим, Нишлије доводе у тежак положај, морали би да иду на победу у последњем колу против Колубаре.

Слично је и са Спартаком. Суботичани зависе од себе, а одговара им што се сутра састају Јавор и Младост из Лучана, јер су обе екипе слабије пласиране од Голубова. Са три бода на Чаиру плаво-бели са севера Бачке не би вероватно више ни размишљали о баражу. У супротном, меч лопту имаће против Радника, с тим да и са победом у том мечу можда не би избегли доигравање, што зависи од резултата конкурената.

Сутрашња утакмица у Ивањици дакле, може да реши много дилема. И Јавору и Младости одговара само победа, посебно Лучанцима. Клуб из Драгачева не би био сигуран да ће избећи бараж ни у случају обе победе. Пораз у Ивањици екипу Томислава Сивића сигурно води најмање у доигравање, а уочи последњег кола могао би да је престигне и Радник.

Јавору је неопходна победа како би у последњем колу зависио само од себе. Ивањичани са три бода из сутрашњег меча могу да обезбеде бар бараж, јер су прелиминарни део првенства завршили испред Радника, што је битно у случају истог броја бодова. Са бодом против Младости изабраници Младена Додића морали би да иду на победу у Крушевцу у последњем колу, а ако је не остваре могли би и да директно оду у Прву лигу.

Радник зависи од других резултата. Опстанак без баража практично је немогућа мисија за Сурдуличане и да би се то остварило Јавор не би смео да освоји више од два бода, а Лучанци да не отваре обе победе. Тим Славољуба Ђорђевића мора да оствари бар једну победу у последња два кола како би се домогао баража. Већу шансу имаће сутра против Колубаре, а могло би да се деси да утакмица последњег кола у Суботици одлучује и о судбини Радника и Спартака. Теоретски, Сурдуличанима за доигравање са прволигашем би могла да буду довољна и два бода, али тешко је очекивати да Лучанци изгубе обе утакмице до краја првенства.

Младост ГАТ са само две победе може да се нада баражу. Новосађани дочекују Напредак и гостују имењаку у Лучанима и без обзира што једини у плеј-ауту немају пораз тешко могу до спаса. Сутрашња утакмица је кључна за чету Ненада Лалатовића, мора да победи Крушевљане и онда у Драгачеву одигра судбоносни меч. Са ремијем против Чарапана, победом Радника над Колубаром и ремијем у Ивањици Младост ГАТ би се и пре последњег кола опростила од елите. Пораз у данашњем окршају Гатовце враћа у Прву лигу после годину дана без обзира на резултате осталих утакмица.

Много узбуђења, вероватно и варница следи у последња два кола. Дуго се није десила оваква гужва при дну, бар откако се игра у овом систему такмичења.

БАРАЖ ЗА СУПЕР ЛИГУ 31. МАЈА И 4. ЈУНА

У баражу за опстанак састаће се 13. суперлигаш против четвртог прволигаша и 14. тим из елите са трећепласираног екипом другог ранга. Термини су 31. мај и 4. јун. Суперлигаши ће бити домаћини у реваншима.

Сигурни учесник баража је Графичар, док се за преостало место боре Инђија, Јединство (Уб) и Раднички (Сремска Митровица).

ФОТО: ФК Радник

Извор: http://www.zurnal.rs

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!