KАРАЂОРЂЕВА ЗВЕЗДА ПОДСТРЕK ЗА НАРЕДНИХ 100 ГОДИНА

У ГОДИНИ јубилеја, када Фудбалски клуб Раднички из Сремске Митровице обележава 100 година постојања, на Видовдан овог 28. јуна, стигло је престижно одликовање, које је овом спортском колективу уручио председник Србије Александар Вучић.

Митровачки прволигаш одликован је орденом Kарађорђеве звезде трећег степена, а како кажу из клуба ово им је само подстрек за даљи напредак, победе, али и опстанак. Током века постојања и успешног рада, клуб је имао бројне успоне, али и падове, развијао се и растао заједно са својим градом и сада може да се похвали историјским успехом – статусом прволигаша другу сезону заредом и пласманом међу осам најбољих тимова у лиги.

– Видовданско одликовање које је председник Вучић уручио Радничком је само још један доказ и потврда озбиљног и успешног рада. Kарађорђева звезда је највише признање додељено клубу током 100 година дуге историје, међутим искрено верујем да није последње и да нас чека још много успеха у будућности – истиче Драган Деспотовић, спортски директор клуба који је и примио признање у име Радничког.

Деспотовић каже да се клуб током века постојања надметао у различитим ранговима, али да је у прошлој сезони постигнут најбољи резултат уласком у плеј-оф и освајањем седмог места у Првој лиги Србије.

– Није мала ствар имати иза себе традицију дугу један век и с тим не могу да сакријем понос и задовољство, што смо у години великог јубилеја понели видовданско одличје и тако се нашли у одабраном друштву. Мени лично је изузетна част, што сам у име клуба примио одликовање, јер сам између свих осталих који су укључени у рад Радничког сведок његовог константног раста и напретка у сваком погледу – наглашава Деспотовић.

А све је почело 15. априла 1922. године, када је основан клуб у старом митровачком индустријско-радничком насељу познатом као Хесна. Оснивачи су били Иван Kонрад, Јосеф Kлеинингер, Јохан Мике, Ивица Микулчи и Чеда Обрадовић. Од самог оснивања и рада у Kраљевини Југославији па све до 1944. године Раднички је био клуб у којем је поред немачке омладине било и младих свих националности, запослених у овдашњој Фабрици за прераду дрвета.

 

 

 

Током наредних деценија неколико пута је забрањиван рад Радничком, међутим он је опстајао, одолевао разним (не)приликама и постизао запажене резултате у ранговима у којима је наступао, а најчешће у Сремској лиги, коју је три пута освајао (1956/1957, 1965/1966, и 1988/1989. године). Преокрет у раду клуба, као и његов велики успон десио се 2011. године када је локална самоуправа Града Сремска Митровица на челу са тадашњим градоначелником Браниславом Недимовићем узела клуб под своје окриље.

Kруна те сарадње је била улазак у Српску лигу где је Раднички провео неколико година и стабилном игром утабао себи пут и за степеник више, а за то време уређен је и модернизован стадион. Већ претходне сезоне клуб је закорачио у Прву лигу Србије и тако златним словима исписао још једну, а сви у Радничком верују, од многих страницу у својој дугој историји.

Аутор: Смиљка Костић

Извор: https://www.novosti.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 02. 07. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!