КОЈЕ РЕКОРДЕ ДРЖИ ВОЈВОДИНА, А КО СУ ЊЕНИ РЕКОРДЕРИ?

Фудбалски клуб Војводина постоји већ 108 година, а за то време у овом новосадском клубу исписане су бројне странице историје и остварени многи рекорди.

Последњи шампион СФРЈ ван Београда

Последњи освајач домаћег првенства у СФРЈ који не носи назив Црвена звезда, а ни Партизан је Воша. Последњи трофеј који је неко „отео“ београдским екипама освојила је Војводина 1989. године.

Пре тога, титулу домаћег, тада југословенског првенства, „Стара дама“ освојила је 1966. године.

Коме је „Карађорђе“ највише пута био домаћи терен?

Играч Војводине који је одиграо највише утакмица у црвено-белом дресу био је Радомир Крстић, који је чак 613 пута наступио за “стару даму”.

 

 

Ко је у новосадском црвено-белом дресу највише пута погађао мрежу?

Убедљиво најбољи стрелац у историји Војводине јесте легендарни Тодор Веселиновић Тоза, који је за Вошу постигао чак 586 голова (рачунајући и пријатељске утакмице), при чему је дао 130 погодака у првенствима Југославије и четири пута био проглашен за најбољег стрелца лиге (1956, 1957, 1958. и 1961).

 

 

 

Поред њега, још двојица играча Војводине били су проглашавани за најбољег стрелца у шампионату: 1993, то звање је припало Веску Михајловићу, а 2010. године, најбољи стрелац лиге био је Драган Мрђа. Обојица су постигли по 22 гола те сезоне.

Које репрезентативце је „дала“ Војводина?

Први репрезентативац из редова Војводине био је Еуген Абрахам, познатији као Сараз, који је 1922. године наступио на утакмици између Краљевине СХС и Чехословачке у Загребу и већ на свом дебију постигао два гола за државни тим.

Војводина је касније дала небројено много репрезентативних играча, а најпознатији међу њима били су Тодор Веселиновић, Вујадин Бошков, Здравко Рајков, Добросав Крстић, Силвестер Такач, Жарко Николић, Добривоје Тривић, Синиша Михајловић…

 

 

Неки од најпознатијих играча који су заиграли за Војводину након 2000. године били су: Милан Јовановић, Милош Красић, Жељко Бркић, Гојко Качар, Душан Тадић, Драган Мрђа, Сергеј Милинковић-Савић, Мијат Гаћиновић и Немања Радоја.

Рекордери Супер лиге Србије, од њеног оснивања 2006, били су чланови Воше

Првих пет најбољих стрелаца свих времена Супер лиге Србије су Милан Бојовић, Андрија Калуђеровић, Милан Павков, Александар Катаи и Огњен Мудрински, а интересантно је да су сви носили дрес Војводине у једном делу своје каријере.

Највише наступа у „новој“ Супер лиги има Јанко Тумбашевић, који је, такође, био у новосадском црвено-белом дресу.

Највише хет-трикова, чак шест, у овом првенству има Драган Мрђа, који је велики део каријере провео баш у Војводини, где је у сезони 2009/10 остварио чак три хет-трика.

Војводина је такође као клуб власник неких рекорда Супер лиге

Најубедљивију победу на домаћем терену дели више екипа, међу којима је и Војводина, са победом 7:0 против крушевачког Напретка 2009. године.

 

 

Такође, нерешен резултат са највише голова је био на утакмици Војводине, када је против Чукаричког резултат био 4:4.

Новосадски клуб чак седам пута био је трећепласиран у домаћем првенству од 2006, што је такође рекордна бројка у ери првенства Србије као самосталне државе.

У Европи „Стара дама“ има своје рекордне успехе

Фудбалери Воше у више наврата учествовали су у најстаријем међународном фудбалском такмичењу у Европи – Средњоевропском купу, а баш на 50. годишњицу овог такмичења, 1977. године, успели су и да освоје трофеј.

 

 

Лига шампиона није одувек имала исти назив, али је Војводина у Европском купу највише догурала до четвртфинала 1967. године.

Интертото куп освојили су 1976, а финалисти су били 1998. године.

Четвртфиналисти Купа сајамских градова били су у два наврата, 1962. и 1968. године.

Све ове бројке не би биле остварене да се пре 108 година група омладинца ношена љубављу према тада мало знаној игри, није организовала да оснује фудбалски клуб који би представљао српску заједницу у Новом Саду:

 

 

Извор: https://gradskeinfo.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 12. 04. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!