КОНГРЕС УЕФА – МНОГО ПОБЕДА И ЈЕДАН ПОРАЗ

Конгрес УЕФА у Бечу протекао је у подзању зелених листића у знак одобравања свих извештаја и предлога које је понудио Извршни комитет, а обележио га је говор председника „куће фудбала” Александера Чеферина под радним насловом „Фудбал је победник”.

Словенац је за говорницом УЕФА сажео две претходне године током којих је фудбал имао много противника. Редом је наводио пандемију ковида, покушај формирања Супер лиге Европе, хулиганизам, финансијску кризу, изокола подсетио на сукобе са ФИФА и свако успешно решење подвлачио закључком да је на крају „фудбал победио”.

Фудбал је, ипак, једну битку изгубио. Чеферин је нагласио да је УЕФА морала да реагује на војну инвазију Русије на Украјину и да посегне за одлукама које јој нису намењене.

– УЕФА је морала да напусти удобну позицију политичке неутралности и да се изјасни о рату. Морали смо да одговоримо. У тој ситуацији је фудбал губитник – нагласио је Чеферин.

На 46. Конгресу УЕФА није било представника Фудбалског савеза Русије. Удаљавање руских клубова и репрезентација из свих такмичења Чеферин је означио као пораз фудбала пред политиком, међутим и као једини потез који је УЕФА могла да повуче.

– Фудбал је несумњиво губитник, јер играчима, тренерима и навијачима, који немају везе са тренутном ситуацијом, одузимамо страст и снове. То ми слаба срце. Мој регион је то искусио пре 30 година, када су га међународна заједница и спортске организације одбациле, а знам колико то може бити окрутно. Али када УЕФА уведе санкције без преседана, фудбал покушава да да свој мали допринос друштву и европским лидерима док теже миру на нашем континенту – рекао је Чеферин.

Председник УЕФА је остао при ставу да ће тек мир у Украјини вратити Русију у фудбалску породицу.

– То се може сматрати опасним преседаном, али цена ових догађаја је већа од било чега другог, већа од каријера неколико стотина фудбалера и принципа спортске неутралности који више није одржив у контексту рата – рекао је Александер Чеферин, председник УЕФА. 

Извор: http://www.zurnal.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 12. 05. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!