Када у фудбалском свету поменемо име Мирка Топића, попут концентричних кругова шири се фудбалска прича у чијем је средишту играч који је годинама присутан у спортском јавном мњењу као парадигма успешог спортисте и који је дуго на мети европских менаџера.

Из сезоне у сезону, навијачи Војводине у Топићу препознају предводника генерације, чијим је члановима предодређено да преузму улоге носилаца игре у „пола белом, пола у црвеном“.    

– Као да играм Суперлигу десет година, тако се осећам – сагласан је млади српски репрезентативац. – Понекад ми се чини да сам старији него што јесам и да имам више од 21 године. Нажалост, повреде су ме спречиле да постигнем све што сам желео и што сам могао. Мислим да сам сада на добром путу да остварим много тога што је остало недоречено у минуле три године, колико сам професионалац. У освајању Купа нисам учествовао, због повреде. Верујем да ћу добити шансу да подигнем пехар, у првенству или у Купу, свеједно, док сам у Војводини.

Фудбалери Топићевог годишта и млађи, тек што добију шансу да заиграју у сениорском тиму, виде себе на иностраним дестинацијама. Ангажман у иностранству постао је основни циљ професионалног лоптања у Србији.

– Да сам имао овакав стручни штаб, не бих ни помишљао на иностранство – искрено ће Топић. – Имам само речи хвале за све тренере, од Кривокапића, до Драгана Радојичића, али стручни штаб Милана Раставца достојан је фудбалских уyбеника. Као колектив, имамо амбицију да вратимо Војводину у врх српског фудбала, да се вратимо на европски колосек, да нападамо трофеје… То је оно што нас држи и што нам осветљава правац ка циљу, што нас са страшћу води кроз сваку утакмицу, имамо жељу која је прецизно дефинисана у глави. Зато верујем да ће и пут који нас води ка циљу, иако препун изазова, бити једнако узбудљив, из утакмице у утакмицу, као и само остварење циља.   

У троуглу управа – стручни штаб – играчи није једноставно означити у ком је сегменту ремонт између двају сезона успешније изведен. Један поглед с трибина сведочио је у спретно укомпонованом колективу староседелаца и новајлија у свим линијама тима.

– Све је то узрочно-последична веза – цени наш саговорник. – Мислим, ипак, да је на врху пирамиде управа клуба. Људи из управе су формирали стручни штаб који је селектирао играче. Што се мене тиче, ја с управом немам нарочито додирних тачака, али сам саставом и начином рада стручног штаба презадовољан. Припреме нам никада брже нису пролетеле, толико тога смо новог видели, толико тога смо научили и усвојли да коначан производ, а то је такмичарски резултат, једноставно мора да прати високи ниво квалитета припрема.

Војводина је на припремама у Словенији одиграла пет контролних утакмица, без пораза, трипут је победила и два меча одиграла без победника. Фраза да резултат на пријатељским сусретима није важан, доминирала је и у Војводининој експедицији на Похорју.

– Није битан резултат, битно је да нема повређених, све су то фразе – каже Топић. – Шта год бих ја сада рекао, опет би то била фраза. Ипак, усудићу се да приметим: најважније је да смо усвојили све оно што је тренер Раставац са својим сарадницима, захтевао од нас. Мислим да сте приметили да имамо сасвим другачији стил игре, да форсирамо игру из последње линије, да брзо одузимамо лопту противнику, радили смо све о чему смо разговарали пре тренинга и примењивали на тренингу. Што се резултата на контролним утакмицама тиче, ја не волим да губим ни када играм игрице са другарима, а не утакмице, без обзира ког су профила. Није свеједно да ли такмичарску сезону започињете без пораза или са половичним учинком. Сваки позитиван резултат основ је извесном самопоуздању.   

На крају, Топић је позвао навијаче да виде ново лице Војводине, убеђен да ће у томе успети већ на премијери са Напретком у недељу, у Новом Саду. Са суморном сезоном иза себе и ведрим погледом на првенство које следи, максималан учинак у прва четири кола, од тога три на Карађорђу, био би реалан основ веровању да ни изазов шампиону Црвеној звезди у петом суперлигашком колу, не би значио репетирање празне пушке.  

Фото: Ј. Грлић

Аутор: Л. Бакмаз

Извор: https://www.dnevnik.rs/