НА СЕВЕРУ ТРИ ДЕРБИЈА: ЕПИЦЕНТАР У ЕЛЕМИРУ, БАНАТСКИ ОКРШАЈ У КИКИНДИ, РУМСКИ „ВАШАР“ У БОРКОВАЧКОЈ ДОЛИНИ, КУЉАНИ НАСТАВЉАЈУ СЕРИЈУ?

У Српској лиги, Војводина, баш се закувало три кола пре краја првенства. Железничар, упркос непланираном поразу од Куљана има три бода предности у односу на Словен. Изнад и испред “црте” влада велика гужва и пет клубова се сместило у четири бода разлике и међу њима треба тражити путнике у нижи ранг. Словен је имао два гола вишка поред Скробаре и на крају је освојио бод, поред Хајдука у гостима је славила ОФК Кикинда, Подунавац је декласирао Тису у Адорјану, Нафташи су према очекивању узели бодове неамбициозним првомајцима. Од домаћина Кабел је убедљиво добио Динамо 1945, Омладинац минималцем Пазовчане и Бечеј Борац.

Дерби кола се игра између трећепласираног Нафтагаса и водећег Железничара. Домаћин је искусан и добро намештен састав, везали су две победе и лидеру неће бити лако у Елемиру. Непланирано су изгубили у Новом Саду од све бољег Хајдука 1912 и морају се искупити пред окршај сезоне са Румљанима. Из две претходне утакмице освојили су само бод, за екипу која гаји шампионске амбиције је мало.

Банатски дерби одиграће се у Кикинди, где долазе одлични Зрењанинци. Кикинђани су у последње време доживели велики енергетски пад, за наплату су дошле повреде, мали фонд играча и то је утицало да пролеће одиграју испод нивоа (14 бодова). Победа у Бачкој Паланци послужила је да поврате самопоуздање пред меч са Радничким, који са тренером Левнаићем игра организовано и дисциплиновано. Круна свега је пласман у финале Купа на територији ФС Војводине (играју са Хајдуком из Дивоша). Други су по учинку у наставку сезоне (23 бода) и у претходна два кола као да су узели паузу, додуше против Словена су срећно стигли до бода. Домаћин ће бити јачи за Рафу и Мојсиловића, изостаће Ђукић и Станаћевић.

Румски дерби требало би да припадне Словену, који се још није одрекао шампионског звања. Након три пораза, победе над последњим Паланчанима, жалиће за три бода поред Скробаре, јер су имали предност од два гола. Била је то прилика да се приближе лидеру на бод пред дерби сезоне. Првомајци су серијом неуспеха потонули и као тим су се распали, без имало мотива да одиграју конкурентно до краја.

Куљани су везали две победе, последња на Индексовом стадиону против лидера злата вреди. Дигли су се до црте и уколико савладају Омладинац имају реалне шансе да опстану. Фаворити су, али притисак може бити контрапродуктиван и морају бити стрпљиви и вребати прилику да матирају ривала, који се обезбедио и са још неким бодом освојеним у Бановцима отклониће све дилеме.

Јединство баш није имало среће у Бановцима, имали су бројне прилике у првом и другом полувремену и на крају били кажњени. Ако изузмемо отписану ОФК Бачку и 1. мај, налазе се у најтежем положају у односу на остале конкуренте и у преостала три кола морају ићи на победе, све мање од тога води ка амбису. Долази ослабљени Бечеј 1918, први изнад црте и нешто је у повољнијем положају. Добили су Борац у правом тренутку да се рехабилитују за слабије резултате. Биће ослабљени без Томића и Воргучина, али се у тим враћа капитен Тутњевић. Очекује се тактички тврда утакмица са мало голова.

Недеља је резервисана за мечеве у Шајкашу, Панчеву и Белегишу.

Борац је после два тријумфа, уписао два пораза и нашао се у зони угрожених клубова. Више немају права на пропусте и пораз поред Тисе морају брзо заборавити. Благи су фаворити у односу на безбрижни Кабел, који је убедљиво добио младе Панчевце и спокојно гледа ка напетој завршници. Оба такмаца нису блистали у наставку првенства (освојили по 15 бодова), с тим да су Новосађани имали довољну јесењу залиху да битније не утиче на пласман. Знајући за “пријатељске” односе два клуба у блиској прошлости, дајемо домаћину предност.

Динамо 1945 је доживео дебакл на Штранду и покварио претходни учинак. Ради се о младом саставу, који може сваког да добије и налазе се на разини јесењег издања. Пребринули су бриге око опстанка и угостиће полетну екипу из Адорјана, која је пре пет дана добила фудбалски “шамар” од непредвидивог Подунавца. Да ли су преценили сопствене могућности и држали се девизе “лакоћемо”, тек прекинули су низ од четири победе. Зато су у гостима изузетно успешни (пет мечева – 13 бодова) и по правилу на страни су незгодни за сваког домаћина.

Подунавац је непредвидива екипа раније су углавном играли нерешено а у последње време победе смењују порази и обратно. Уколико савладају последњу ОФК Бачку дефинитивно ће пребринути бриге око опстанка. Паланчани су последњи, али играју достојанствено и нико их није надиграо. Као тим сачували су кохезију и јединство, мада се налазе у минус фази, не треба их потценити.

Извор: http://www.srbijasport.net

ОБЈАВЉЕНО: 18. 05. 2024.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!