НАЈВЕЋА ПРОМЕНА НА ПРИПРЕМАМА ВОЈВОДИНЕ – МИРКО ТОПИЋ ШТОПЕР

Перспективни фудбалер Старе даме на припремама у Турској добио нову улогу у тиму

АЛЕКСАНДАР МИЛОШЕВИЋ

Почело је као принудно решење у јесењем делу сезоне Моцарт Бет Суперлиге, али како ствари стоје Мирко Топић ће своју досадашњу природну позицију задњег везног у Војводини заменити позицијом штопера. У првој полусезони, Топић је по потреби – услед повреда или картона неког од штопера – крпио место у последњој линији, али после тренинга и припремних утакмица Старе даме у Турској, извесно је да га стручни штаб Војводине види као стандардног централног бека.

У прилог томе иду и речи стратега Лала Милана Раставца.

“Топић је добио нову улогу у одбрани. Он дефинитивно има капацитет да одговори тој позицији. Према томе, жеља ми је да видим да ли то може да функционише и на такмичарским утакмицама”, истакао је Раставац.

Први пут на поменутој позицији, Топић се нашао у дерби мечу против Партизана у Београда, након што је Игор Јеличић добио црвени картон у раној фази меча. Тада се спустио са задњег везног у штоперски тандем с Траореом, будући да је Урош Витас тек стигао у клуб, па није добио одмах шансу. Већ у следећем колу против ТСЦ-а повредио се Витас, који је био стартер, па је пресликана Топићева ротација из претходног кола. У наредним мечевима, прелазак Топића на место штопера силом прилика постало је редовна пракса. Тренер Милан Раставац углавном му је указивао предност у односу на Мамадуа Траореа. Разлог томе јесте што је репрезентативац Малија после неколико добрих партија на почетку сезоне, изгледао поприлично несигурно и био склон киксевима у наставку Моцарт Бет Суперлиге. Ипак, пре контролних мечева у Турској, Топић никада није почео утакмицу као штопер, а сада је у сва три припремна меча наменски чинио штоперски тандем са Урошем Витасом.

Евидентно је да Топић има и веома добре физичке предиспозиције да одговори захтевима у срцу одбране, пре свега висину и снагу у дуелу, а за неког коме је природна позиција у средини терена, може се рећи да је коректно обавио своје задатке.

Наравно, требаће времена да се прилагоди новој улози у тиму, али његов ангажман у последњој линији могао би да донесе много иновација у игри Старе даме. Наиме, када Воша испред себе има неког лошијег противника или када јури резултатски заостатак, Топић може да буде изузетно важна карика приликом уласка у игру, односно креирања напада из последње линије. С обзиром на то да је везиста, сигурно је много сигурнији у изношењу и предаји лопте и има прецизнији пас од осталих штопера.

“Ја сам професионалац и шта год шеф тражи од мене, то морам да испуним. Наравно, требаће ми неко време да се адаптирам на нову позицију и на нове захтеве, али приступићу томе максимално озбиљно и верујем да ће све бити како треба”, прокоментарисао је Топић ново задужење у тиму.

Оно што Војводини не иде на руку по том питању јесте што млади фудбалер неће проћи целокупне припреме са екипом у Турској због обавеза са репрезентацијом, са којом је отпутовао данас у Лос Анђелес на пријатељски сусрет са Сједињеним Америчким Државама. Према томе, неће имати прилику да додатно поради на тактичким финесама, које захтева нова позиција у тиму.

“Сигурно би ми пријало да останем са екипом до краја припрема и да увежбам све тактичке замисли, односно све оно што шеф тражи од мене по питању те нове улоге, али сигуран сам да ће све доћи на своје пре наставка првенства”, истакао је перспективни фудбалер Војводине Мирко Топић.

Шеф стручног штаба Војводине Милан Раставац тренутно рачуна на четворицу штопера: Уроша Витаса, Игора Јеличића, Мамадуа Траореа и Вука Богдановић, који је стигао у Војводину из Црвене звезде и досад је једино појачање Лала у овом прелазном року. Међутим, Богдановић је још у процесу опоравка од повреде. Ипак, уколико се Топић наметне струци као стартер у последњој линији, реално је очекивати да делује у тандему са Витасом, као најискуснијим дефанзивцем у екипи, али биће занимљиво видети ко ће добити поверење у неколико првих кола пролећног дела шампионата.

Извор: http://www.mozzartsport.com

ОБЈАВЉЕНО: 22. 01. 2023.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!