НИКАД НИКО КАО ГЕНЕРАЦИЈА 2005.“ШТА ЋЕ НАМА ЕКТОР КУПЕР КАД ЈЕ НАМА КРИВИ СУПЕР“

Кадетска репрезентација Србије (U17) остварила је историјски резултат и пласирала се у полуфинале Првенства Европе! Никада ниједна генерација у историји српског фудбала није учинила оно што је пошло за ногом генерацији 2005. Изабраници селектора Радована Кривокапића савладали су Данску у четвртфиналу Првенства Европе у Израелу и 29. маја бориће се са Холандијом за пласман у финале! Били смо прваци света са U20, најбољи у Европи са U19, питање гласи: да ли је дошао ред да нас обрадују кадети и освоје Европу? Да питате то Лијескића, Милошевића, Симића, Мајсторовића, Станковића, Шљивића, Серафимовића, Ђекића, Букинца, Џодића, Бубња, Радоњића…рећи вам да је за њих само небо граница, али они су за Србију већ победници. Бити међу четири најбоље репрезентације у Европи, оставити иза себе једну Немачку, Шпанију (девет пута прваци Европе у овом узрасту), Белгију, Италију, велики број селекција које су фудбалски далеко развијеније, све репрезентације из региона, захтева респект и поштовање. Оно што је сигурно, Митровић, Максимовић, Вељковић, Рајковић, Живковић…добили су своје наследнике. За неколико година фудбалски свет ће да прича о генерацији 2005. из Србије. Европа их је упознала.

 

 

-Оно што је било далеко, сада нам је близу – рекао је после меча са Данском, селектор Радован Кривокапић.– Ја мислим да ова екипа не зна за границе. Верујте нам да нећемо стати на овоме. Даћемо све од себе да још једном обрадујемо наш народ у Србији, народ у дијаспори. Ова екипа има огромно срце, издржали су немогуће, враћали се када су их сви отписивали, мало ко је веровао да ћемо бити међу четири најбоље селекције у Европи. Ми ипак идемо степеник по степеник, свака част момцима. Ја сам још увек под емоцијама, момци славе у свлачионици, ово је њихов тренутак, апсолутно су заслужили све што им се догађа. Идемо даље.

У свлачионици грми: „Шта ће нама Ектор Купер кад је нама Криви супер“.  Невероватно поверење и хемија које се виде током свих 90 минута на трави, постиже се кроз много ситница и детаља којима Кривокапић поклања велику пажњу. Пред меч са Шпанијом играчи су могли да виде голове Драгана Стојковића против „фурије“ на Првенству света у  Италији и како Ђоковић побеђује Надала. А шта су гледали пред меч са Данском? Спарту! Да, чувено филмско остварење, пет минута је током велике битке Спартанацa, на платну стајало THIS IS SERBIA! Уз Кривокапићеве коментаре и метафоре „блок, заједништво, снага, стрпљење, сви као један…“. И на терен онда изађу ратници, фудбалски гладијатори, неко ко даје себе дрес 90 минута.

-Поносан сам на саиграче, дали смо све од себе, били смо бољи, имали више прилика и нећемо да станемо. Желимо финале, желимо да освојимо Првенство Европе – каже Јан Карло Симић, стрелац првог гола, играч фантастичних могућности.

Видно исцрпљен после велике борбе и победе, капитен Александар Станковић, не крије да ова генерација има снаге да дође до краја…

-Невероватан осећај – каже Станковић.- Ударила ме емоција, дошло ми је да плачем од среће. Увек сам веровао, зато што смо велика фамилија. Ми смо група која се поштује, која се бори до краја. Никад не одустајемо.

Уз Швеђанина Кангу, који се опростио од шампионата, Јован Милошевић је тренутно најбољи стрелац Првенства Европе са четири гола. Пресудио је Турској, донео злата вредан бод против Шпаније, сада је отписао и Данску.

 

-За све нас је ово огроман успех, пре свега као тим. Да ли сам сумњао? Не. Само нисмо много причали. Знамо како дишемо, знамо колико можемо, ево до сада смо сваки циљ остварили. А било је много искушења. Верујемо у себе, зато мислим да ово није крај приче, него почетак – каже феноменални нападач Јован Милошевић.

Експедиција Србије сутра (петак, 27. мај) одлази из хотела Даниел где је боравила од првог дана боравка у Израењлу и одлази у Рамат Ган где ће боравити заједно са селекцијама Француске, Португала и Холандије.

Извор: https://fss.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 27. 05. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!