НОВ ТЕРЕН И НОВЕ АМБИЦИЈЕ

ЖЕЛЕЗНИЧАР СА ЈОВАНОВИЋ И ОДИТОМ ПРВИ ФАВОРИТ МОЦАРТ БЕТ ПРВЕ ЛИГЕ

Тренер Игор Савић и председник Зоран Наунковић за Моцарт Спорт о плановима панчевачког прволигаша

Никад уједначенија лига, тешко је давати било какве прогнозе, свако сваког може да победи… Уобичајене флоскуле пред почетак сваке сезоне, мада када се не изговарају јавно, већ и у неформалним разговорима сведоче да је фудбалска Србија заиста неодлучна док прича о томе кога бисмо из Моцарт Бет Прве лиге Србије следеће сезоне могли да гледамо у елитном рангу такмичења.

Неодлучни док не дођемо до Железничара. А онда сви као из топа одговарају: најбољи тим, највећи буџет, већи и од просечних суперлигаша…

“А, колики то буџет има просечан суперлигаш?”, контрапитањем одговара председник панчевачког прволигаша Зоран Наунковић, а када и ми неубедљиво кажемо “милион”, јер и суперлигаши воле да крију податке кад се говори о парама, добијамо конкретнији реплику.

“Ако је тако: није тајна да очекујемо да трошкови за ову такмичарску годину, дакле не до децембра, него до маја тамо, са све тереном буду ту негде, али буџет за тим је мањи. И уверени смо да ћемо успети све то да финансирамо. Сви играчи су запослени и пријављени, све обавезе исплаћујемо, плаћамо и порез… Уосталом, са овим новим спонзорствима, рачунам ту и компанију Моззарт, сам пласман у Суперлигу гарантује приход од скоро пола милиона евра и мислим да ће следеће сезоне и буџети клубова у елити морати да се подигну макар на 1.500.000 евра”, децидиран је Наунковић.

А на оне приче конкуренција да је Железничар једини изнад осталих?

“Ако већина тако каже, а-ха-ха. Шалу на страну, није тајна да нам је амбиција да играмо Моззарт Бет Суперлигу, али лига је уједначена и тај квалитет морамо да оправамо на терену”.

Квалитет заиста постоји. Највеће појачање летњег прелазног рока не само у Панчеву, већ у целој Моззарт Бет Првој лиги свакако је Марко Јовановић, некадашњи штопер Партизана, Вождовца, Борца… Из Бањалуке је стигао и Панчевац Горан Бркић, има титулу првака Словеније освојену у дресу Олимпије, из Напретка Марко Бачанин, из Јавора још једно звучно име Обиора Одита,остао је ту Обенг Реган, па капитен Александар Симчевић, са деценијским искуством из Русије и Казахстана.

Тренер Игор Савић без сваке сумње има најбољи састав.

“По именима смо сигурно најзвучнија екипа и мада то ништа не мора да значи, ми не бежимо од улоге фаворита. Други могу да крију, ми нећемо: циљ нам је Моззарт Бет Суперлига”, самоуверено ће и Савић, који је екипу преузео пред реванш са Радничким из Крагујевца у баражу за промоцију прошле сезоне.

Међутим, после пораза од 1:3 у Смедереву Панчевцима у реваншу у Крагујевцу није помогла ни минимална победа од 1:0. Сада се надају искораку. У припремном периоду – све саме победе. Изузев једно пораза од Слободе, али…

“Та се утакмица играла два пута по 60 минута, да сви играчи добију шансу. Остало смо одиграли добро, али и други имају своје амбиције. Моја процена је да ће пет екипа бити у врху: Железничар, ИМТ, Графичар, Металац и Инђија. То је моја процена, по играчима, тренерима, организацији клубова и ономе што сам видео током припрема. Цела лига је, а гледао сам доста екипа, заиста изједначена. Изразитог фаворита нема, а не можемо ни за неког да кажемо – сигурно испада. Не бих смео да прогнозирам ниједну утакмицу. Одличних играча има по свим клубовима. По мени, сигурно ће и једна од ових екипа које су ушле (Трајал, Вршац, Слобода, Раднички Нови Београд, Јединство Уб, прим. аут.) да направи велико изненађење и да буде у врху”.

Али опет, Железничар са свим овим играчима… Чак ће неко, можда и малициозно, рећи да је највеће питање како ће сам Савић, тренер без превише искуства на највишем нивоу, успети да изађе на крај са тако квалитетном екипом у којој се 17 или 18 играча нада статусу стартера?

“Не обазирем се на чаршијске приче. Прво, Железничар по мени има 22 озбиљна фудбалера плус тројицу озбиљних голмана. На свакој позицији смо дуплирани и мени као тренеру биће милина да радим. То су све велики професионалци, знају што су дошли. Циљ је постављен пред њима. За сада немамо никаквих проблема, ни фудбалских, ни људских. Наравно, его је велики проблем код свих гирача и код свих тренера, али доста причамо, знају сви да ће имати улогу, првенство је дугачко, а ја сам уверен да ће добар ростер превагнути”, самоуверено ће Савић.

А ако се његове речи остваре Панчево ће први пут у историји добити представника у најјачем рангу такмичења у фудбалској пирамиди Србије. И сви у клубу су у служби тог циља. Поносни су у Панчеви и на нови терен са вештачком, хибридном подлогом, начули смо да је коштао око 500.000 евра? Наунковић истиче да паре ту и нису најбитније.

“Тај терен је град финансирао, а урадио је и много више од тога и нама је драго. Првенствено због терена, јер сада више не можемо да га користимо као изговор. А заиста смо имали терен на коме некада није могло да се игра и то је стварно био проблем”.

Терен је само прво инфраструктурално улагање, а планови су… Па, амбициозни…

“На овој сада постојећој трибини имамо 800 места, може да се ‘нагура’ и 1.000. План је да, можда од зиме, правимо другу трибину, са можда 1.200, можда мало више места, да имамо стадион за 2.000 до 2.500 људи. А нека дугорочна идеја је и нови стадион са 5.500 места на сасвим другој локацији, а да онда ово остане као тренинг центар. Али ту већ говоримо о периоду од три до четири године, па да се онда у Панчеву боримо за Лигу конференције”, дозвољава Наунковић себи и да помало сањари.

Међутим, можда ти снови и нису толико нереални. Град Панчево жели да има суперлигаша и спреман је да уложи. С тим да ће и у Панчеву питати: зашто баш у Железничар, а не у одувек у граду омиљенији Динамо?

“Па, и ја сам пре 20 година навијао за Динамо. Навијам и данас. Навијам за сваки панчевачки клуб. Панчевци воле спорт. И заслужују суперлигаша”, дипломатски ће Наунковић.

Помало му и смета што се Железничар – мада то у Србији није нимало јединствен случај – стално доводи у политички контекст.

“Ево, ја сам у клуб стигао 2011. године, били смо у бетон лиги, шестом рангу такмичења. Клуб је могао да се угаси, али није. И ту прву годину смо остали у шестој лиги. Па смо онда полако напредовали, пет година смо играли Српску лигу. Тек тада је, у претпоследњој од тих пет, град стао уз нас. Па је била она једна проширена сезона у Првој лиги Србије после короне, када је осам клубова испадало, ми смо били први изнад црте. Али смо се стабилизовали, прошле сезоне играли плеј-оф, сада желимо у Моззарт Бет Суперлигу. Хоћу да кажем, ништа овде није вештачки рађено, ништа нисмо прескакали, све је ово некакав природан, десетогодишњи пут. Који сада треба да крунишемо”, завршава Наунковић.

Тај последњи степеник често уме да буде најтежи. Мада нико у Моцарт Бет Првој лиги Србији нема сумњу да је панчевачка Дизелка први фаворит за промоцију у елиту.

Дејан Станковић dejan.stankovic@mozzartbet.com

Фото: Железничар

Извор: http://www.mozzartsport.com

ОБЈАВЉЕНО: 01. 08. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!