ОДАТА ПОСЛЕДЊА ПОШТА ЛЕГЕНДАРНОМ ГОЛМАНУ МИЛУТИНУ ШОШКИЋУ

У присуству чланова породице, пријатеља, бројних колега и поштовалаца лика и дела једног од најбољих голмана у историји нашег фудбала, у Скупштини града Београда одата је последња пошта бившем голману Партизана и наше репрезентације Милутину Шошкићу.
 
Поред председника Фудбалског клуба Партизан Милорада Вучелића и генералног секретара ЈСД Партизан Милана Обућине, од легендарног Шолета се опростио и заменик председника Фудбалског савеза Србије Ненад Бјековић:
 
„Драги Шоле, када у Србији неко изговори ‘ГОЛМАН’, прва асоцијација је Милутин Шошкић. Човек чије име за живота постане синоним за професију којом се бавио, заслужује место међу бесмртнима.
 
За мене лично, био си више од голмана. Био си ми пре свега идол, фудбалска величина која је у великој мери усмерила моју играчку и тренерску каријеру. Заволео сам фудбал захваљујући феноменалној генерацији југословенске репрезентације која је са тобом на челу задивила Европу и свет лета господњег 1960. године. Победа против Француске усред Париза, за сребрну медаљу на Европском првенству, а недуго затим и тријумфалан поход до златног одличја на Олимпијским играма у Риму. За све анале и фудбалску антологију. Две године касније, сви смо знали песмицу „Шошкић – Дурковић, Јусуфи – Радаковић, Марковић, Поповић – Ковачевић, Шекуларац, Јерковић, Галић и Скоблар“. Једанаест величанствених са Мундијала у Чилеу, где се Југославија нашла међу четири најбоље репрезентације на свету.
 
 
Гледао сам, навијао и дивио се ‘Партизановим бебама’ које си управо ти, својом класом, голманским знањем и харизмом, предводио до финала Купа европских шампиона 1966. године. Не постоји фудбалер из те генерације црно-белих који ми није рекао да највеће заслуге за овај историјски резултат припадају Милутину Шошкићу. Твоје ваздушне дуеле и бравурозне интервенције на Олд Трафорду у полуфиналу против Манчестер јунајтеда, људи и дан данас пореде са ремек-делом фудбалске уметности. Доживео сам касније да ми баш тај уметник у голманским рукавицама буде ментор на почетку тренерске каријере. Нисам се уплашио када је Милош отишао у Савез, јер сам знао да ћу у теби имати сјајног сарадника и врхунског учитеља. Сви смо ми овде привремено, сви смо пролазни, али оно што остаје после нас, јесу дела у којима се огледа драгоценост сваког живота.
Драги Шоле,
твоја дела су вечна и остаћеш заувек у нашим срцима.
Нека ти је вечна слава и ХВАЛА!“
 
 
Комеморацији Милутину Шошкићу поред руководства Партизана, комплетног стручног штаба на челу са Горданом Петрићем, челника ФСС Ненада Бјековића и Јована Шурбатовића, председника Црвене звезде Светозара Мијаиловића, присуствовали су и Ивица Дачић, Бранко Ружић и председник Скупштине града Никола Никодијевић.
 
Било је ту још много познатих имена српског фудбала попут Ивана Ћурковића, Мустафе Хасанагића, Лазара Радовића, Радмила Иванчевића, Радета Залада, Алберта Нађа, Љубише Тумбаковића, Џевада Преказија, Душана Маравића, Добривоја Танасијевића, Станислава Карасија, Душана Савића, Горана Чумића, Дарка Тешовића и многих других.

Сахрана Милутина Шошкића обавиће се у 14 часова у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

Извор: https://fss.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 01. 09. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!