ОРЛОВИ КРОТЕ ЛАВОВЕ: КАМЕРУН – СРБИЈА (11.00 – САСТАВИ)

Пред утакмицу са Бразилом било је доста наде у чудо, истовремено и растерећености јер из дуела са првим фаворитом Мондијала може само да се добије. Утакмица са Камеруном још и пре почетка Светског првенства добила је епитет кључне, а резултати првог кола у Г групи су потврдили да нам од ње практично зависи судбина у Катару. Иако остаје дуел са Швајцарском само победа би подигла Орлове и дала добре шансе за пласман у осмину финала.

У том тону причао је и Драган Стојковић. Селектор Србије одговорио је и на бројна питања везана за окршај са Кариокама, јер се од четвртка увече није излазио пред новинаре.

– И раније смо знали да ће прва утакмица бити јако тешка, поготово што смо имали проблема са повредама кључних играча. Проблем је што смо се превише трошили у другом полувремену ни за шта. Статистика показује да смо претрчали више од Бразила, а изгледало је да пола сата не постојимо на терену. Грешили смо технички, имали 160 изгубљених лопти или промашених пасова, а кад је тако немогуће је победити. Нисмо били „комплетна“ екипа на терену. Приказали бисмо потпуно другачију слику да се нисмо сусретали са недаћама. Неко ме је од новинара питао пре прве утакмице зашто се не смејем, сада знате одговор. Осмех ми се вратио, сад је ситуација боља.

После окршаја са Бразилцима Пикси је рекао да је веровао појединим играчима кад су му најавили да су спремни за утакмицу, а на терену се показало супротно. Била је иницијација за питање да ли је правио компромисе да не би, како се изразио, дошло до револуције у Србији?

– Имао сам дилеме око састава с обзиром на повреде важних, нећу рећи најважнијих играча. Знао сам да их немам спремне, али није знала јавност, пошто и противник чита оно што причам. Размишљао сам како да са толиким проблемима пружимо отпор Бразилу. Мој однос са играчима је добар. Пораз неће да нас поремети, он не може да поништи све што смо урадили у последњих годину и по дана. Није срамота изгубити. Жао ми је само што нисмо имали све играче на броју, јер бисмо боље изгледали на терену, поготово у другом полувремену. Прво смо одиграли коректно, нисам видео никакву опасност од ривала. Да су наше ударне игле биле спремне и те како би биле опасне по господу из одбране Бразила.

Бразилски новинар упамтио је Стојковићеве речи од среде да ће Србија и против Кариока да игра нападачки, на терену је деловало да се брани.

– Наш стил је нападачки, имамо играче способне да покажу леп, атрактиван и офанзиван фудбал. Од кад сам постао селектор није се десило ни на једној утакмици да нисмо направили шансу или дали гол. Велики пехови били су, поновићу, што је Митровић био на 50 одсто могућности, Влаховић на 30, Костић комплетно у ауту. Не кажем да не бисмо изгубили да су они били максимално спремни, али сто посто сам сигуран да бисмо им направили проблем. Имамо укупно тридесетак, овде 26 играча у избору, тако да није свеједно кад су главни адути повређени. Надам се да ћемо против Камеруна, пошто је сад кадровска ситуација боља, постићи гол.

Наш селектор је охрабрен након последња два тренинга:

– Јако ме радује шта смо урадили. Сви играчи радили су пуним интензитетом, одговорили су позитивно на изазове у физичком и техничком смислу. Враћамо се у „живот“ кад је најпотребније. Кад смо дошли у Катар имали смо само осам играча у тренажном процесу. О томе нисам могао јавно да говорим јер би онда цео свет знао, али је било забрињавајуће.

Двобој са Камеруном је судар репрезентација без бодова, са обавезом боље игре и резултата како би у последњем колу једна од њих изборила други круг.

– Овај Мондијал је за нас почео после Бразила. Знали смо и пре да ћемо се са Камеруном и Швајцарском борити за пролаз даље. Пораз на старту апсолутно не не умањује наше аспирације у Катару. Видећемо ко је бољи, ми или Камерун.

Потврдио је Стојковић да ће бити промена у тиму за дуел са Африканцима. Узрок нису само повреде, али су биле главна тема Пиксијеве приче: 

– Ситуација није одлична да бих био презадовољан, али је свакако боље него пре десет дана. Костић је последња два тренинга одрадио са екипом и конкурисаће за тим. Филип ради јаким интензитетом и  показује да је у кондицији што није био случај пре четири, пет дана. Видећемо да ли ће играти.

Вратиће се Орлови препознатљивој офанзиви. Камерун ипак, није Бразил, не постоји ни простор за калкулације.

– Да бисмо победили морамо да нападамо и будемо добри и у одбрани. Видећете пред утакмицу да ли ће играти Митровић и Влаховић. Знам састав, али не могу да га откријем. Велика је разлика у односу на меч са Бразилом, кад нисам знао ко ће да игра. Играћемо на победу као и увек за ових скоро две године. Нема разлога да другачије размишљамо.

Вратио се наш селектор на проблеме са повредама:

– Ситуација је боља него што је била, али далео од одличне. Ако се сетите шта сам рекао на окупљању, „није коме је речено коме је суђено“. Нисам тад желео да забављам јавност, односило се на све ове недаће. Брине ме и те како кад неко не игра месец дана, али из ове коже не може да се побегне. Изаћи ћемо против Камеруна са најјачим тимом, већ смо одлучили. Једног дана ћу да објашњавам како је било моје стање пред Бразил, али и то је искуство више. Играчи треба да дају све од себе 90 минута, не два, три, пет сати.

Хвалио је наш селектор, наравно, Камерун:

– Поштујем ривала, врло је снажна екипа и може да направи проблем било коме. Отворено су се Камерунци супротставили Швајцарцима, један гол је одлучио, могло је да оде и на другу страну, добра су екипа.  Имају неколико врхунских играча, Чупо-Мотинг и Екамби у контри могу да направе пуно проблема. Знам да су две афричке екипе већ победиле на Мондијалу, надам се да трећа неће. Јако поштујем афрички фудбал. Морамо да будемо изузетно опрезни како не бисмо дошли у ситуацију  да трчимо на великим простору. Надам се да ћемо да укротимо Лавове, иако  никад није пријатно срести се с њима, знају да буду снажни.

Новинари из ове афричке земље подсетили су Стојковића да Лавови немају победу на мондијалима још од 1990. кад су били четвртфиналисти СП у Италији. 

– Нисам знао за тај податак, али одличне се сећам тог Мондијала, на којем сам играо. Роже Мила, Омам-Бијик, цела екипа је деловала моћно и много ми се свидела. Имао је Камерун легенде светског фудбала и можете да буде поносан на њих.

Србија је дошла у ситуацију као репрезентација СФР Југославије са Пиксијем као најбољим играчем на планетарном шампионату 1990. кад је на старту изгубила од Немачке. Мајсторија Давора Јозића донела је Плавима победу над Колумбијом и пласман у осмину финала, јер УАЕ није представљао претњу, мада Швајцарска хоће.

– Ако хоћемо да идемо даље морамо да победимо. Предстоје нам две кључне утакмице. Атмосфера у тиму је одлична, сви су мотивисани и усредсређени на оно што их чека. Играли смо већ овакву врсту утакмица. Морамо да постигнемо гол више, надам се да смо кадри за то. Неопходно је да одиграмо квалитетно,  такмичарски, да будемо посвећени ономе што желимо. Верујем да ћемо бити на нивоу на којем желимо. Ни овим мечом се ништа не завршава, то је само почетак за дуел са Швајцарском 2. децембра – закључио је Стојковић.

Можда дуел са епитетом „бити или не бити“, тек после њега многе ствари биће јасније везано за домет Орлова на Мондијалу.

 

 

ОБЈАВЉЕНО: 28. 11. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!