ПАНЧЕВКА ХЕРОИНА НОВОГ ПАЗАРА: СПАСЕН ЖИВОТ ВРЕДНИЈИ ОД СВАКЕ ФУДБАЛСКЕ ПОБЕДЕ

Физиотерапеуткиња Железничара, указавши помоћ навијачу, доспела у центар фудбалске пажње

Фудбалске битке на суперлигашким теренима претходног викенда пале су у сенку животне борбе која се догодила на трибинама Новог Пазара непосредно пред утакмицу са Железничаром, а главне заслуге за срећан епилог припале су физиотерапеуткињи Панчеваца Ивони Јапунџи. Представница гостију брзом интервенцијом помогла је гледаоцу на трибинама којем је позлило непосредно пред почетак утакмице, а одважна реакција била је повод да постане главна фудбалска тема претходних дана. После несвакидашње сцене на теибинама стадиона крај Јошанице Ивона Јапунџа је у разговору за Моцарт Спорт премотала филм неколико дана уназад.

„Игром случаја десило се да сам ја била најближа, али сам уверена да би свако ко ради мој посао исто реаговао и пружио помоћ било где и било коме. Набој је био велики јер су бодови били битни и њима и нама, сви су се фокусирано припремали за утакмицу, када се догодила неочекивана ситуација. Била сам на делу терена где се загревао наш тим, окренута леђима публици. Док сам обављала свој део посла и припремала суплементацију, приметила сам крајем ока метеж на трибини и помислила да ће можда бити непримереног навијања, али сам брзо схватила да ме заправо дозивају и да редари отварају део капије који је мени најближи. Узела сам торбу и истрчала уз претпоставку да ме не зову без преке потребе. И заиста, човек на трибини је већ лежао без свести, грчио је уста, а при паду се и ударио те је имао мало крви испод десног ока“, почела је причу Ивона и наставила:

„Указала сам му елементе прве помоћи, крајем маказа сам му отворила уста, почела да га умивам, подигла му ноге и дозивала га како бих успоставила контакт са њим. Применила сам основне ствари, али веома битне у првим моментима. Врло је важно да се одреагује брзо јер у таквим ситуацијама неке ситнице могу да буду кобне попут аспирације садржаја или пљувачке. Бенигне ствари могу да угрозе живот уколико у близини није особа која зна како да помогне“.

Убрзо после реакције физиотерапеуткиње Железничара стигла је и новопазарска хитна помоћ, а стање човека је стабилизовано. Иако је Ивона навикла на ситуацијие које захтевају брзо деловање, истиче да је претходно посла имала само на терену.

„На дан утакмице у Новом Пазару, пре шест година, голмана Живковића је нехотице ударио Сикимић и поломио му јагодичну кост. Неколико година касније, наш голман Станковић је случајно у одбрани са обе шаке ударио Сикимића који је пао на земљу без свести уз крварење из носа и уста, такође сам била најближа и исто је била срећа да смо колеге и ја брзо реаговали, транспортован је у болницу где су извршени скенер и операција. Дешавају се такве ствари на терену, ту се некако и очекују, али су ситуације у позадини, попут ове у Новом Пазару ређе“.

Људска реакција са позитивним епилогом била је повод за овације свих на трибинама.

„Цео стадион ми је сканирао, два пута сам излазила на бис са кнедлом у грлу и уз сузе. Добила сам сијасет порука од колега, навијача, играча… Стигло ми је прегршт порука захвалности и подршке у претходна два дана, то заиста нисам доживела до сада. Нисам очекивала баш да све добије толике размере, радим свој посао дуго, волим га и свакоме бих се нашла на улици, у аутобусу, на пијаци… Игром случаја се десило да је то било баш на стадиону“.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by FK Železničar Pančevo (@fk_zeleznicar_pancevo)


Железничар је на гостовању остао празних шака уз минимални пораз (0:1), али је четврта изгубљена утакмица Панчеваца у низу остала потпуно на маргини.

„Јутро пре утакмице смо били у Ђурђевим Ступовима где нас је дочекао свештеник и поклонио нам уз благослов иконицу и малу макету манастира. Веровала сам да ће нам благослов помоћи у утакмици, али очигледно да ми је Бог спремио неку другу улогу у свему томе. Жао ми је што нисмо стигли до бодова, али је ово нешто заиста непроцењиво. Проћиће ова слава од пет минута, али знам да ми остају пријатељи за цео живот и да је тај човек добро. Када је све прошло, играчи су у шали прокоментарисали да сам добила највећи аплауз и привукла највећу пажњу, те да ћу остварити и најбољи трансфер“.

Иако посао физиотерапеута обавља већ 11 година, Ивона истиче да је ту улогу изабрала из љубави, а да је у међувремену фокус усмерила на другу професију.

„У међувремену сам завршила факултет и бавим се неким другим стварима у животу већ пет година. Инжењер сам технологија и бавим се заштотом животне средине и заштитом на раду, док је посао клупског физиотерапеута додатни. Викендом, сам уз екипу, на утакмицама првог тима и млађих категорија, а уз мене су ту још двојица колега“, рекла је хероина из Панчева.

 

 

Фото: Сенко Жупљанин

Аутор: Иван Џодић

Извор: Моцарт Спорт

ОБЈАВЉЕНО: 30. 08. 2023.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!