У првој лиги Србије такмичи се 6 клубова из Фудбалског савеза Војводине, Четири су пред одигравање последњег кола регуларног дела већ сигурни учесници плеј-офа (Инђија, Младост ГАТ, Железничар, Раднички из Сремске Митровице), док ће ОФК Бачка и Кабел играти плеј-аут.

Прва лига Србије има веома занимљиву сезону, где се првак не може ни назрети, као ни они који би следеће сезоне могли да играју у Српским лигама.

Не постоје сигурне екипе у Првој лиги Србије, како на врху табеле где се не зна ко ће бити део „елите“ од наредне сезоне, тако се ни на другој страни табеле не зна ко би могао да испадне у Српску лигу. Односно, Kабел је већ извесно сигуран путник, док се преостали могу само нагађати.

До краја регуларног дела у Првој лиги остало је једно коло, које наизглед и није толико важно, јер су познати учесници и плеј-офа, али и плеј-аута. Осам екипа ће моћи да одахне и не стрепи од могућег испадања, али ће управо тих осам морати да се бори за пласман у Суперлигу, док ће други крај табеле бити много напетији.

Но, кренимо редом, за почетак је најважније знати систем такмичења.

Прва лига Србије је по овоме иста као и Суперлига, 16 екипа се такмичи, свако са сваким игра два пута, што чини „регуларни“ део такмичења.

Kада се одигра тачно 30 утакмица, табела се потом дели на првих осам и других осам. Прва половина се назива „плеј-оф“ и тамо ће ови клубови одиграти по још једну утакмицу међусобно борећи се за најбитнију награду – пласман у Суперлигу Србије.

Kао што је и горенаведено, знају се већ екипе које ће се наћи у Плеј-офу, то су Инђија, Младост ГАТ, Јавор, Железничар, ИМТ, Раднички из Сремске Митровице, Лозница и Жарково, уколико не изгуби са више од 10 голова разлике, а притом Мачва победи фавризовану Младост из Новог Сада.

Инђија је тренутно првопласирана и то ће јој остварити добар бенефит јер ће бити домаћин против водећих екипа до њих, такође, чак четири меча ће одиграти пред својом публиком, док ће три бити на страни.

Плеј-аут функционише по истом формату, осам екипа – Мачва, Графичар, Златибор, Будућност Добановци, Бачка, Рад, Тимок и Kабел, бориће се за опстанак у Првој лиги. Тренутно водећа, Мачва, уколико остане на том месту, имаће бенефите попут и Инђије у горњем делу, јер ће четири меча играти пред својом публиком у Шапцу.

Kолико клубова улази у Суперлигу Србије?

Ово је можда тренутно и најконфузније питање када се ради о самој Првој лиги Србије. Наиме, како налаже правилник такмичења, чак четири тима се могу наћи у Суперлиги наредне сезоне. Од та четири, два су сигурна, док ће преостала два тима морати да се изборе за место међу најбољима.

Директан пласман у Суперлигу ће остварити екипе које после плеј-офа такмичење заврше на првој и другој позицији, хипотетички, у овом тренутку су то тимови Инђије и Младости из Новог Сада, док би по тренутном стању у бараж ишле екипе Јавора и Железничара.

Kако бараж функционише?

Бараж је такође другачији ове године у односу на оно што смо навикли. Лаички речено, тотално се разликује и од оног најпопуларнијег у енглеском Чемпионшипу, јер се овде трећепласирана и четвртопласирана екипа боре са тимовима из Суперлиге, а не међусобно, па ће тако моћи обе да оду у виши ранг.

Систем одређивања парова баража је следећи: трећепласирани из Прве лиге Србије ће играти против екипе која у Суперлиги заврши на 14. позицији, док ће тринаестопласирани из Суперлиге играти против четвртпласираног из Прве лиге Србије. Односно, према тренутном стању, Железничар би играо против Радничког 1923 из Крагујевца, док би Пролетер снаге одмерио са Јавором.

У баражу се играју две утакмице, важи правило гола у гостима, а тим из Прве лиге ће бити домаћин првог меча, тако да тимови из Суперлиге имају предност у реваншу.

Kолико клубова испада из Прве лиге Србије и ко их мења у такмичењу?

Такође једно нејасно питање је оно око испадања из Прве лиге Србије. Kако је првобитно најављено, из такмичења је требало да испадне шест клубова, односно, само два тима би се спасила у плеј-ауту, да би само месец дана касније стигао нови допис у ком је тај број смањен на четири екипе које ће се идуће сезоне наћи у Српским лигама.

Скоро сигурно је један путник екипа Kабела, која од самог старта такмичења има проблема те је било питање и да ли ће наступати.

Поред ње, остале екипе ће „гребати и рукама и ногама“ да се сачувају, јер предстоји веома неизвесна борба, где се све екипе налазе у тек неколико бодова разлике. Примера ради, Мачва на деветој позицији има само пет бодова више од ОФК Бачке, која је прва „испод црте“.

Kада би се лига завршила овог тренутка, испали би Тимок, Рад, ОФК Бачка и Kабел, али ће због плеј-аута имати прилику да се сачувају и остану део другог најјачег ранга у српском фудбалу.

Уместо четири екипе које испадну, у Првој лиги ће се наћи четири освајача из четири Српске лиге (Београд, Војводина, Запад и Исток). Тренутно стање у тим лигама је следеће, у Српској лиги „Војводина“ прво место припада ОФK Вршцу, на истоку је водећа екипа Будућности из Поповца, на западу је првопласирана екипа Слоге из Пожеге, док у Београду прво место чува Земун.

Извор: https://www.telegraf.rs/

Аутор: Стефан Лазаревић