ПЛС: ПОЛА ЛИГЕ МЕЊАЛО СТРУЧЊАКЕ

За разлику од суперлигаша, прволигаши су протекле јесени променили мање тренера. Укупно је продефиловало 28 тренера, од тога осам клубова је задржало постојећи стручни кадар а друга половина лиге је мењала. Индикативно је да су клубови из врха, или они који се налазе у зони плеј-офа, мање мењали. Тиме су показали стабилност и исправна политика донела је очекиване резултате.

На клупи водећег ОФК Београда Симо Крунић је од прошле зиме, Дејан Челар је довео ГФК Дубочицу до другог места и у смирај прошле године напустио Лесковац. Као замена помиње се Марјан Живковић. Јован Гољић је дуго у Инђији и уз помоћ Душана Ђокића довео клуб у врх табеле. Текстилац је погодио са Бранком Мирјачићем и представљају једно од пријатнијих изненађења. Смедеревци су такође ризиковали са Сашом Мићовићем и ризик се исплатио. Мачва је један од најстабилнијих прволигаша захваљујући ангажовању Ивана Куртушића, који је у клубу годину дана. ОФК Вршац је одмах иза Шапчана и са Зораном Костић могу бити задовољни досадашњим резултатима. Марко Неђић у РФК Графичару има најдужи стаж (од априла 2022.). Са осмим клубом завршава се број клубова који су задржали постојећи тренерски кадар.

Од екипа из горњег дома, највише је продефиловало стручњака поред Тамнаве. Иван Радовановић биће четврти тренер на клупи Јединства, који ће бити у двојакој улози (као активан играч). Како нема одговарајућу лиценцу, покриваће га Мартаћ. Првенство су почели са дугогодишњим колмиралом Милошем Обрадовићем, наследио га је епизодиста Александар Кристић, мења га Жарко Јовановић до два кола пре краја, када се Радовановић прихвата незахвалне улоге.

Од екипа из првих осам Митровчани су после Горана Јанковића добили повратника Дејана Николића. Колубара представља једно од непријатних изненађења и од дојучерашњег суперлигаша више се очекивало од десетом места. Сава Шашић је трећи стручњак на врућој клупи рудара, наследио је Ненада Мијаиловића, који је дошао на упражњено место одласком Верољуба Дуканца.

Према очекивањима највише смена и отказа било је међу угроженим клубовима који ће на пролеће да се боре за опстанак.

Владимир Оташевић је трећи стручњак на клупи Металца, пре њега екипу је водио Владица Петровић и Милош Обрадовић. ГФК Слобода се суочава са великим организационим и кадровским проблемима, што се одразило на резултате ужичког прволигаша. На почетку су се определили за младог стручњака Блажу Булатовића и кад их је издало стрпљење окренули се провереном стручњаку и повратнику Предрагу Ристановићу. Познати стручњак издржао је до краја и по завршетку полусезоне напустио клуб. Кестење из ватре требало би да вади црногорски стручњак Душан Ивановић, биши учитељ играча ОФК Петровца.

Новобеограђане је већи део сезоне водио Дејан Рађеновић, наставио је челник клуба Драган Булић. Кад су заређали са казнама због лиценце, сетили су се времешног Изета Љајића.

Зачеље припада новосадским клубовима Младости ГАТ и Новом Саду 1921, који су променили шест тренера. Гатовци су почели са Зораном Васиљевићем, затим је тим преузео Немања Кртолица, наследио га је искусни Бранко Жигић и полусезону је окончао Бранимир Бајић. Небојшу Нешковића наследио је на клупи “канаринаца” Видак Братић, али се нису усрећили и презимеће на последњем месту.

Извор: http://www.srbijasport.net

ОБЈАВЉЕНО: 05. 01. 2024.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!