ПОЧЕО СА РАДОМ САЈТ ЦЕНТРА ЗА ЕДУКАЦИЈУ ФУДБАЛСКИХ ТРЕНЕРА ФСВ

Почео је са радом сајт Центра за едукацију фудбалских тренера Фудбалског савеза Војводине (ЦЕФТ ФСВ) који се налази на адреси: www.ceft.fsv.rs.

Имати сајт данас је готово неопходно за било коју врсту пословања или организације, а ЦЕФТ ФСВ се потрудио да олакша функционисање тренутним и потенцијалним кандидатима и полазницима курсева едукације.

На сајту сви заинтересовани могу на брз и лак начин до свих потребних информација и документације и на тај начин је значајно побољшано корисничко искуство посетиоца.

Информације ће имати професионални и модеран изглед, већу видљивост и досег и биће стално доступне.

Центар за едукацију фудбалских тренера Фудбалског савеза Војводине врши едукацију за дипломе, сертификате и лиценце, за чланове стручно –струковне организације фудбалских тренера ФСВ (ОФТ ФСВ), на основу споразума приступања тренерској конвенцији УЕФА као и на основу интерних прописа ФСС, за национална такмичења АМАТЕРСКОГ нивоа.

У Правилнику о стручном раду ФСС и Правилнику о издавању дозвола за рад и статусу тренера ФСС, прописане су обавезе клубова и тренера, различитих рангова националних такмичења по питању диплома, сертификата и лиценци, које тренер треба да поседује, да би био верификован за одређену функцију у стручним штабовима тимова клуба у такмичењима УЕФА, ФСС и територијалних ФС.

ЦЕФТ ФСВ врши едукацију и усавршавање фудбалских тренера (перманентна едукација – обнова лиценце) за следеће нивое :
UEFA дипломе – лиценце :
• UEFA A
• UEFA B
• UEFA C
• UEFA – Специјалистички нивои :
– Омладински ниво (UEFA Youth B)
– Специјалиста за рад са голманима АМАТЕРСКОГ нивоа (UEFA GK B )
– Специјалиста кондиционе припреме играча АМАТЕРСКОГ нивоа (UEFA Fitness B)

ФСС национални сертификати – лиценце :
– Д,
– Ц (Grassroots лидер)
– Футсал (ФЛ).


ЦЕФТ ФСВ се бави:
– израдом планова и програма едукације;
– организацијом уписа, едукативног процеса и провере стечених знања на свим наведеним нивоима;
– радом на евидентирању и архивирању документације, укључујући и електронску базу података полазника стручних едукативних курсева;
– едукацијом инструктора – едукатора;
– припремом и издавањем литературе у сврху едукације тренера.

Лиценцирање фудбалских тренера игра кључну улогу у развоју квалитета фудбала и обуке играча. 

Оно осигурава да тренери имају одговарајуће знање, вештине и искуство потребне за обуку играча на квалитетан и професионалан начин. То резултира бољом обуком играча на техничком, тактичком, физичком и менталном нивоу.

Лиценцирани тренери су обучени да препознају потенцијалне ризике и да пруже сигурно окружење за обуку играча. Они су упознати с правилима игре и правилима понашања на терену, што смањује ризик од повреда.

Kвалитетни тренерски програми који воде до лиценцирања обично укључују методе и стратегије које су усмерене на развој сваког играча у складу с његовим способностима и потенцијалом. То помаже у стварању бољих  играча.

Kада клуб или организација има лиценциране тренере, то може побољшати њихов углед и привући више талентираних играча, спонзора и подршке заједнице.

Лиценцирани тренери често морају учествовати у програмима сталног усавршавања како би обновили своје лиценце. То их мотивише да остану информирани о најновијим трендовима, техникама и методама тренинга у фудбалу.

Лиценцирање такође помаже у постизању стандардизације тренинга широм различитих клубова и организација. То значи да се играчи могу очекивати да пролазе кроз сличне тренинге и приступе независно од клуба у којем се налазе.

Свеукупно гледано, лиценцирање фудбалских тренера је важно јер повећава професионалност, сигурност и квалитет обуке, доприноси развоју играча и клуба те смањује различите врсте ризика.

 

ОБЈАВЉЕНО: 29. 03. 2024.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!