ПРОФЕСОР ДР МАРКО СТОЈАНОВИЋ ЗАДОВОЉАН ПРИПРЕМОМ ИГРАЧА ВОЈВОДИНЕ

Нема фудбалског чиниоца пред почетак првенствене трке који кратак одмор између двеју сезона није означио као отежавајућу околоност оптималним припремама за вишемесечну такмичарску трку.
 
Како и до које границе оптеретити играче, а да као последицу не изазову замор, односно претренираност, коју многи препознају као модерну болест новог миленијума? После припрема у словеначком Похорју редом сви фудбалери Војводине сагласни су у оцени да их је умор сустигао тек када су завршили тренинг.

После тродневног одмора, међутим, сви до једнога јавили су се на прозивку тренера Милана Раставца да расположени и орни за рад наставе у бази у Ветернику. 

– Јако је важан припремни период, јер то је темељ на коме се базира цела сезона – цени кондициони тренер професор др Марко Стојановић. –  Имали смо згуснут календар тренинга и утакмица, мало времена због кратке паузе и ранијег почетка првенства. Упркос свему, задовољан сам обимом и квалитетом посла, када причамо о кондиционом аспекту.  Ставили смо акценат на оно што је тенденција савременог фудбала, пре свега ниво снаге, експлозивности, брзине и хитрости и то је нешто на чему смо свакодневно радили.

Правилним формирањем и усклађивањем тренинга систем постаје ефикаснији, тако да играч и тренер раде на томе да се уз мањи напор постижу бољи резултати. У Војводини је доста нових играча, међу староседеоцима уочљиве су разлике у годинама, физичкој припремљености, различитим склоностима…

– Тестирали смо све играче, то је стандардна процедура – наставља Стојановић. – Имамо двојицу кондиционих тренера Сашу Семередија и Александра Јанковића који су годинама ту и они практично познају већи број момака и већ имају јасне ставове о њиховом психо-физичком стању. Зато нама није био велики проблем да направимо, не могу да кажем индивидуални програм тренинга, то би било доста нескромно, али успели смо да хомогенизујемо играче у две или три групе, по физичкој спремности, по ономе што би требало да учине на тренину и тако смо програмирали оптерећења. Апсолутно сам задовољан резултатима.

Без претеривања, привилегију је представљала могућност четворице новинара из Новог Сада да присуствују тренинзима у Словенији. Свако је имао свој мотив и свој начин извештавања, али заједнички именилац свих наслова препознали смо у спремности свих играча Војводине да, као један, одговоре на све захтеве тренера.

– Изузетно сам пријатно изненађен екипом – сагласан је и уважени научник. – Не могу да кажем да је неко од наших играча на нивоу репрезентативаца, али могу нешто друго да кажем: као екипа су изванредни! У доста сам клубова радио, у репрезентацији такође, али овако добра, хомогена група ретко где се среће. Сви, од почетка тренинга, до његовог завршетка, раде пуни ентузијазма. Био бих задовољан и срећан да тако изгледамо и у утакмицама које следе.

Текст и фото: Л. Бакмаз

Извор: https://www.dnevnik.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 06. 07. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!