Нема фудбалског чиниоца пред почетак првенствене трке који кратак одмор између двеју сезона није означио као отежавајућу околоност оптималним припремама за вишемесечну такмичарску трку.
 
Како и до које границе оптеретити играче, а да као последицу не изазову замор, односно претренираност, коју многи препознају као модерну болест новог миленијума? После припрема у словеначком Похорју редом сви фудбалери Војводине сагласни су у оцени да их је умор сустигао тек када су завршили тренинг.

После тродневног одмора, међутим, сви до једнога јавили су се на прозивку тренера Милана Раставца да расположени и орни за рад наставе у бази у Ветернику. 

– Јако је важан припремни период, јер то је темељ на коме се базира цела сезона – цени кондициони тренер професор др Марко Стојановић. –  Имали смо згуснут календар тренинга и утакмица, мало времена због кратке паузе и ранијег почетка првенства. Упркос свему, задовољан сам обимом и квалитетом посла, када причамо о кондиционом аспекту.  Ставили смо акценат на оно што је тенденција савременог фудбала, пре свега ниво снаге, експлозивности, брзине и хитрости и то је нешто на чему смо свакодневно радили.

Правилним формирањем и усклађивањем тренинга систем постаје ефикаснији, тако да играч и тренер раде на томе да се уз мањи напор постижу бољи резултати. У Војводини је доста нових играча, међу староседеоцима уочљиве су разлике у годинама, физичкој припремљености, различитим склоностима…

– Тестирали смо све играче, то је стандардна процедура – наставља Стојановић. – Имамо двојицу кондиционих тренера Сашу Семередија и Александра Јанковића који су годинама ту и они практично познају већи број момака и већ имају јасне ставове о њиховом психо-физичком стању. Зато нама није био велики проблем да направимо, не могу да кажем индивидуални програм тренинга, то би било доста нескромно, али успели смо да хомогенизујемо играче у две или три групе, по физичкој спремности, по ономе што би требало да учине на тренину и тако смо програмирали оптерећења. Апсолутно сам задовољан резултатима.

Без претеривања, привилегију је представљала могућност четворице новинара из Новог Сада да присуствују тренинзима у Словенији. Свако је имао свој мотив и свој начин извештавања, али заједнички именилац свих наслова препознали смо у спремности свих играча Војводине да, као један, одговоре на све захтеве тренера.

– Изузетно сам пријатно изненађен екипом – сагласан је и уважени научник. – Не могу да кажем да је неко од наших играча на нивоу репрезентативаца, али могу нешто друго да кажем: као екипа су изванредни! У доста сам клубова радио, у репрезентацији такође, али овако добра, хомогена група ретко где се среће. Сви, од почетка тренинга, до његовог завршетка, раде пуни ентузијазма. Био бих задовољан и срећан да тако изгледамо и у утакмицама које следе.

Текст и фото: Л. Бакмаз

Извор: https://www.dnevnik.rs/