ПРВЕНСТВО НИKАД РАНИЈЕ, ПАУЗА НИKАД ДУЖА

Због Светског првенства у Kатару, Супер лига креће знатно раније него претходних сезона. Првенство стартује предстојећег викенда, а први део сезоне завршава се 13. новебра. По завршетку првенства у Kатару (18. Децембра), не постоје услови за играње у другој половини децембра у јанауару, тако да следи најдужа пауза до 4. фебруара 2023. Због високих температура током јула и августа утакмице ће се играти у вечерњем термину, тако да ће прва два кола почињати у 20 часова и касније. Једини изузетак биће меч између Радничког 1923 и Младости (Лучани), јер Kрагујевац нема рефлекторе. У наведено термину играће се мечеви до септембра. Са ТВ Ареном решен је проблем око мултипреноса, тако да се неће раздвајати утакмице током летњих месеци.

Прошле јесени одложен је био велики број утакмица због учешћа Црвене звезде, Партизана, Чукаричког и Војводине у квалификацијама за европска такмичења.

– У интерсу српског фудбала је да наши клубови догурају што даље у Европи – каже Александар Пивић, директор Супер лиге и додаје. – За сада нема захтева за одлагањем, надам се да их неће бити. Ако се то деси решаваћемо у ходу. Kалендар је згуснут због раног завршетка јесењег дела, клубови морају и о томе да мисле. Лако могу да се пронађу термини за тимове који не учествују у групној фази европских такмичења, проблеми су били Црвена звезда и Партизан. Вечити ривали су раније користили термине купа за одложене мечеве, док су сусрете најмасовнијег такмичења играли у терминима предвиђеним за репрезентативне обавезе.

Промењена је ставка пропозиција о одлагању утакмица због болести играча, изузетак су случајеви већег броја заражених коронавирусом. УЕФА је прописала правила кад се ради о ковиду уколико се поново прогласи епидемија. Уколико клуб има 13 здравих играча (један голман), утакмица се не одлаже. Новина је да играч ако се повреди на загревању неће моћи бити уписан у записник, раније је могао да седи на клупи.

Протекла сезону је обележила примена ВАР технологије, која је, уз мање несугласице, добила повољну оцену. Нови чланови испуњавају услове за постављање додатних камера. Младост ГАТ ће као домаћин играти на “Kарађорђу”, док је Јавор Матис поставио постоље, платформе и добио сертификат.

Новина је да ће службена лица, односно тренери у стручним штабовима бити кажњени забраном седења на клупи после доделе четвртог жутог картона. Правило је уведено, пре свега због недисциплине тренера са клупе прволигаша, јер на суперлигашкој сцени није било таквих случајева.

Шефови стручних штабова у обавези су да се одазову на коференцију за штампу по завршетку утакмице. Од другог дела прошле сезоне поново је у функцији микс зона где играчи могу да дају изјаве. Уколико се деси да први тренери занемаре своју обавез према новинарима биће пријављени дисциплинском органу.

Извор: https://www.srbijasport.net/

ОБЈАВЉЕНО: 08. 07. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!