РАКОЊАЦ И МИЛОСАВЉЕВИЋ РЕЖИРАЛИ ПРЕОКРЕТ ПРОТИВ ВАНКУВЕРА, ТСЦ ОСТВАРИО ПРВУ ПОБЕДУ У ШПАНИЈИ

Вицешампион ужива у Андалузији, Жарко Лазетић презадовољан наступом своје екипе – 2:1.

Друга припремна утакмица у Шпанији за изабранике Жарка Лазетића и прва победа. Након ремија са мађарским Диошђером, у утакмици у којој су умало победили, Тополчани су успели да савладају члана МЛС-а, канадски Ванкувер Вајткепс. Иако је противник повео и на мање од десет минута пред крај имао предност, ТСЦ је погоцима резервиста, Марка Ракоњца и Ивана Милосављевића, успео да слави у самом финишу утакмице, головима у 83. и 89. минут – 2:1.

У односу на претходну утакмицу против тима из Мађарске, сада се наспрам вицешампиона Србије нашао канадски Ванкувер, који се такмичи у америчком МЛС-у. Од старта се у постави екипе коју предводи италијански тренер Вани Сартини нашао и некадашњи фудбалер Војводине, Ранко Веселиновић, и то са капитенском траком око руке. Шеф струке Тополчана, Жарко Лазетић, задовољан је пре свега чињеницом да се његов тим сасвим пристојно носио на терену са екипом која по њему има изузетан, европски квалитет.

„Ванкувер је типична МЛС екипа и са великим интензитетом играју. Оно што је нама интересантно, а то смо гледали и када смо заказивали утакмицу, често су играли у формацијима 3-5-2 и 3-4-3, то је оно што нас очекује и са чиме смо се сусретали у нашој лиги на доста утакмица. Са те стране нам је послужило, озбиљна су екипа и као да смо играли европску утакмицу. Све је било на високом нивоу. Резултат као резултат, не волим да га потенцирам током припрема. Са наше стране одлично“, каже Жарко Лазетић у изјави за Mоцарт Спорт.

Ванкувер је повео поготоком новопеченог репрезентативца САД-а, Брајана Вајта, који се најбоље снашао у казненом простору ТСЦ-а. Све што краси Тополчане ове сезоне приказали су и у овој контролној утакмици. Пресудни су били резервисти Марко Ракоњац и Иван Милосављевић, те је тим из Бачке Тополе на себи типичан начин стигао до победе – у завршници утакмице погоцима играча који су ушли са клупе. Осврнуо се шеф струке трепећепласиране екипе Moцарт Бет Суперлиге и на детаље у игри свог тима, те је већином сегмената задовољан.

„Изузетни смо били у скоро свим фазама игре, можда једино да смо били бољи у прогресији напада када смо правили вишкове. Момци су били сконцетрисани, мобилни, предвиђали добро ситуације. Противника смо свели на један шут у првом делу и примили смо гол после прекида. Пре тих голова које смо дали смо имали шансе, дефанзивно смо били добро организовани. Чак и када нисмо успевали добар високи пресинг брзо се цела екипа враћала назад, они су нас оптерећивали тим дугим лоптама из њихове задње линије, ту смо требали да имамо мало бољи тајминг, када треба да застанемо. Генерално, све неке нормалне ствари за припреме. Са лоптом: доста добре позиције, одлична сарадња између играча на малом простору, након тога убрзање. Ту смо могли да мењамо страну и да нападамо просторе, али и овако је било доста задовољавајуће“, навео је Лазетић.

ТСЦ борави на припремама у Шпанији, у месту Естепона у Андалузији. Презадовољни су сви у тиму условима, који су по речима Жарка Лазетића одлична предиспозиција за рад, као и добра одскочна даска за потенцијално добре резултате у наставку сезоне, када крену такмичарски мечеви.

„Припреме теку одлично, услови су савршени. Од терена, времена, противника који су изузетни. Можемо да напредујемо као тим. Захвалио бих се и управи на реакцији и на организацији припрема. Осећамо се се као тренери и фудбалери, имамо све могуће изванредне услове и користимо их максимално. Имамо и обавезу више да наставимо у првенству добро. Срећа је да смо дуго заједно, ово су моје пете припреме, овај тим је на окупу дуго паа можемо да се бавимо уским детаљима јер смо заједно дуже и да се бавимо подпринципима. Припреме користимо и да направимо добар амбијент и да се играчи више повежу. Кад дође првенство видеће се резултат и како смо радили“, истикао је Жарко Лазетић.

Тим из Бачке Тополе се пред крај полусезоне прешалтао на формацију са два централна бека, и тако одступио од препознатљиве формације са три централна бека у последњој линији. Током зимског прелазног рока су клуб напустили Јосип Ћалушић и Душан Цветиновић, те стручни штаб на поменутој позицији тренутно има на располагању Горана Антонића, Немању Стојића, Вукашина Крстића и младог Матију Поповића. За сада нема назнака појачања, па се претпоставља да ћемо ТСЦ у наставку првенства често видети на терену у поставци 4-4-2 или 4-3-3.

„Често смо играли са три или четири играча позади, и са два или три централна бека, улазак унутра. Покушавамо стално да иновирамо, да еволуирамо као тим, да уводимо неке ствари да не будемо предвидљиви и лако читљиви. Моје мишљење је и да фудбал иде ка томе, ми се трудимо да кроз једноставне принципе дођемо до тога да играчи препознају ситуације на терену да их доведемо што чешће у ситуације да доносе одлуку у односу на то како се противник намешта према нама јер нас то често чека. Желимо да играче аутоматизмима и тренингом доведемо до тога да одлуке буду праве. Да ли смо позади са три или четири не прави велику разлику, гледамо да направимо такав тим да играчи у току утакмице мењају позиције и да можемо уколико нешто смо замислили или неке просторе које смо видели у анализи екипе играчи буду припремљени и да могу да се адаптирају, да препознају дешавања код противника и да на основу тога правимо распореде што се тиче дефанзиве. Дефанзива је лакши део посла то је ствар мотивације, ту нисмо до сада имали проблема, бавимо се итекако и тиме, ниском зоном, високим пресингом. То смо и прошле године играли, излазили високо у различитим формацијиама јер кад су принципи јасни није проблем променити неки основни распоред, пошто су наши играчи дуго заједно“, рекао је Жарко Лазетић.

Сем поменутог Матије Поповића (2007. годиште), на припрема са првим тимом је и млади нападач Алекса Прерадов (2005. годиште). Од старта припрема обојица су добили прилику на терену, са списка путника за Шпанију отпао је од млађег кадра само чувар мреже Иља Васин. Сматра Лазетић да су обојица фудбалера која су део експедиције ТСЦ-а на Пиринејском полуострву талентовани и да су им припеме награда за рад и труди, али и за приступ који имају према екипи, фудбалу, клубу.

„Њима је ово награда, феноменални су момци, имају таленат. Поповић је кадет али изузетно зрео за своје године, увек кажем када имаш квалитет године су само број, он користи сваки тренутак врло добро. Оно што је важно за младе играче, дошао је на припреме са нама са карактером, не види се код њега страх, има доста ствари које мора да исправи што се тиче технике и тактике, али зато смо ту. Алекса Прерадов је са нама друге припреме, имао је доста повреда. Повели смо га да му дамо охрабрење и да види да се на њега рачуна и ако може да се наметне за даље, да покупи мало искуства. Презадовољан сам са њима пре свега понашањем и односом који имају, ту смо сви да им помогнемо да они буду најбољи могући“.

 ТСЦ – Ванкувер Вајткепс 2:1 (0:0)

/ Ракоњац 83, Милосављевић 89 – Вајт 67/

ТСЦ: Илић, Цветковић, Стојић, Антонић, Петровић, Радин, Ђаковац, Јовановић, Пантовић, Миловановић, Ћирковић. Играли су још: Симић, Влалукин, Крстић, Шош, Вулић, Станић, Милосављевић, Ракоњац, Поповић, Кувељић, Чолић, Мирчевски

ВАНКУВЕР: Такаока, Браун, Веселиновић, Блекмон, Берхалтер, Кубас, Рапосо, Шоп, Голд, Крејлах, Пико. Играли су још: Бендик, Лаборда, Џонсон, Вајт, Халбуни, Мартинс, Бадвол, Голдтроп, Хердман, Нгандо, Рајт.

Извор: http://www.mozzartsport.com

 
ОБЈАВЉЕНО: 27. 01. 2024.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!