РАСТАВАЦ ГОДИНАМА ОДЛАГАО ПОВРАТАК У ВОЈВОДИНУ, СВЕ ДО ЛЕТОС: ПОВЕРЕЊЕ У КЛУПСКИ ПРОЈЕКАТ

– Осетио сам да је дошао моменат да се вратим у Србију, осећај се поклопио и с амбицијама Војводине тако да смо брзо пронашли заједнички језик – објаснио је популарни Мима

ФОТО: И. Веселинов

Иако је с Војводином, како признаје, имао „мали милион” разговора и преговора да почне с радом, Милан Раставац (49) одлагао је такво решење. То се, ипак, догодило летос кад је прихватио понуду председника клуба Драгољуба Збиљића и, после пет година у Грчкој, прихватио шефовског посла у матичној средини.

– Осетио сам да је дошао моменат да се вратим у Србију, осећај се поклопио и с амбицијама Војводине тако да смо брзо пронашли заједнички језик – објаснио је популарни Мима. – Срамота ме је и да кажем колико смо пута раније разговарали на ту тему, али се коначно то догодило прошлог лета. И, што је посебно битно из моје визуре, вратио сам се у тренутку кад могу највише да помогнем и иза себе нешто оставим.

Шта се то догодило да сте променили одлуку и вратили у Нови Сад?

– Увек ме привлаче амбиција и изазови, који су довољно велики да би били за мене прихватљиви. С друге стране, важно је и  да у неким добрим околностима буду и оствариви. Ето, то се десило. У разговору с господином Збиљићем, схватио сам да је довољно амбициозан и може да обезбеди амбијент у којем циљеви могу да се остваре.

Шта сте очекивали, а шта сте у реалности затекли у српском фудбалу?

– Имао сам стални контакт са српским фудбалом и Војводином, па сам отприлике знао шта ме очекује. Наравно, постоји ту гомила различитости у односу на професионални живот у иностранству. Овде је много фактора на које, као тренер, не могу да утичем, а који имају релативно велику тежину.

Који су то фактори?

– Рецимо, то су услови за тренирање и играње. Мислим на квалитет подлоге, односно терена. То је нешто што се „напољу” обично не убраја у оно што прави разлику, а овде је то значајна ставка. У Србији, даље, тренери имају обавезу да нађу начин како би одређене младе играче кооптирали у први тим, а у иностраним лигама то се дешава или природним путем или се, једноставно, не дешава, али без обавеза. Не бих да то помињем у лошем контексту, али и суђење представља значајан фактор. Истина је да то свуда постоји, али је код нас оно на шта не можете да утичете. Ту је и руковођење клубовима, јер у иностранству су углавном приватни клубови, постоји један газда који утиче на баш све.

И поред свега, прихватили сте позив Војводине?

– Заједно с Збиљићем и Бајатовићем, био сам свестан да улазимо у клуб који има, под наводницима, 300 проблема. Сада сам, међутим, сигуран да број није већи од 100, тако да смо од летос гро-невоља успели да решимо. Све потезе вукли смо на дуже стазе, не верујем да су сви и препознати, али сам убеђен да ће клубу донети добро у наредном периоду.

ЕХ, ТАЈ ФАКУЛТЕТ…

Да ли се може рећи да живите фудбал 24 сата?

– Спадам у тај тип људи. Волео бих понекад да није баш тако, али живим фудбал. Жао ми је једино што нисам студирао већ завршио само средњу тренерску школу.

 

Нигде се не очекује да успех дође преко ноћи, али код нас често је баш такав случај. Колико та чињеница може да представља реметилачки фактор?

– Код мене у глави тај проблем не постоји. Знао сам где долазим и у шта се упуштам, али верујем у пројекат Војводине. Нисам оптерећен моментом, нити мислим да замишљено треба да урадимо ове године – сад или никад. Јер, такав тренутак не би требало да постоји. Важно је да доследно радимо и верујемо у то да све може да се деси једног дана. Управа размишља управо на тај начин, она је јако квалитетна и оствариће оно што жели, само је питање тренутка када ће то бити.

За разлику од много година уназад, навијачи Војводине показали су стрпљење, толеранцију и пружали су подршку вашем тиму. Како то тумачите?

–  Подршка коју смо имали за мене је било највеће изненађење. Сви знамо да је све лако кад иде добро и кад се побеђује. Војводина је имала, за Нови Сад, изражено велики број гледалаца и позитивну атмосферу практично у свим сусретима. На то сам поносан, а немам посебно објашњење зашто је било тако. Осим да су људи препознали нашу добру вољу, енергију и жељу да радом и пожртвовањем дођемо до циља.

И поред тога, јесењи део такмичења завршили сте на петом месту?

– Освојили смо, по мени, релативно добру позицију с које можемо да наставимо борбу за евросцену. Ово је сад само пролазно време, а оно не носи  посебну тежину. У другом делу такмичења, планирамо да будемо најбољи баш у моменту кад буде било и најважније.

Црвена звезда је конкурент у купу, а Војводина већ годинама не зна за успех?

– Традиције су ту да се руше. У овом тренутку, Звезда је испред свих клубова у Србији. С друге стране, играмо на карту да немамо шта да изгубимо, ако би дошло до дуела с Београђанима. Уз све, у купу се најчешће и дешавају изненађења.

Председник Збиљић је најавио да Војводина ове зиме неће доводити новајлије, верује у постојећи играчки и стручни кадар?

– Предстојеће припреме имаће посебну важност. Желимо да пробамо неке ствари које ће бити значајно различите у односу на оно што смо радили јесенас и по томе будемо препознатљиви. Што се новајлија тиче, никоме више неће бити лако да дође у Војводину. А кад буде стигао, имаће велику подршку да се оствари као играч. Направили смо своје изборе летос и верујемо у њих.

Како оцењујете учинак „орлова” на Мондијалу у Катару?

– По потенцијалу, мислим да смо били у одређеној предности, јер смо имали већи континуитет с играчима, тренером, игром као и по зрелости играча. Као и сви, осећам дозу незадовољства што нисмо прошли групу. Морамо да наставимо да радимо, јер нам не преостаје ништа друго.

МОРЕ ОЗБИЉНА ПРИВИЛЕГИЈА

Да ли вам понекад недостају грчко море, плаже и топло време?

– Тај део живота значајан је нама који нисмо одрасли на мору и озбиљна привилегија сваког дана. Наравно да недостаје, али сам у свом граду с породицом и томе дајем предност.

ОПУШТАЊЕ

Како се опуштате?

– Трудим се да идем што чешће у позориште, погледам добар филм и да читам. Волим и дружење с пријатељима и кумовима, а надасве што чешће будем с ћеркама Софијом и Хеленом, као и са супругом Дубравком.

ОБЈАВЉЕНО: 02. 01. 2023.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!