РАСТАВАЦ: ПОБЕДНИЧКИ МЕНТАЛИТЕТ ОМЛАДИНСКИХ ПРВАКА МОЖЕ ДА ПРЕВАГНЕ, БРАЗИЛ ПРЕЦЕЊЕН

Полако се ближи дуго чекани премијерни меч Србије на Мундијалу са репрезентацијом Бразила (четвртак, 20.00, РТС, Арена Спорт). Добили смо практично исту групу као и на претходном Мундијалу у Русији, па ће наши репрезентативци имати и додатни мотив да се за поразе реванширају Бразилцима и Швајцарцима.

Део стручног штаба те селекције био је и садашњи тренер Војводине Милан Раставац, који верује да ће наша репрезентација направити искорак на овом турниру. Такво уверење заснива на томе што је ова екипа дуже време на окупу, заједно са селектором Драганом Стојковићем Пиксијем, као и на томе што је чине доказани победници, односно фудбалери који су били шампиони Европе и света у омладинским категоријама.

“Имам веома велика очекивања на Мундијалу, а поткрепљујем их чињеницом што имамо исту групу, али смо у бољој ситуацији него што смо били пре четири године у Русији. Наиме, имамо значајно дужи континуитет селектора, али је и континуитет играча такође дужи у односу на претходно првенство. Видим да сви имамо велике амбиције, подупрте понашањем играча, селектора, начином игре и свим добрим што се досад дешавало. То су неки аргументи због којих можемо очекивати лепе вести из Kатара“, поручује за Моцарт Спорт Милан Раставац.

Зна он добро како смо се провели против Бразила и Швајцарске пре четири године, али сматра да су сад околности другачије и да имамо много веће изгледе за успех.

“Бразилци су увек Бразлици, али мислим да су прецењени. Ако се погледа њихова статистика и учинак против европских селекција, види се да он није баш тако сјајан. Швајцарци су променили селектора пред Светско првенство, Шаћири им је на клупи, њихови важнији играчи су старији, док је наша група играча састављена од оних који су освојили омладинско Европско и Светско првенство. То су фудбалери који су били носиоци игре у том узрасту, а сад су у понајбољим годинама за играње фудбала и максимално су сазрели. Тај победнички менталитет може да превагне, посебно на оваквим турнирским такмичењима, где та ставка носи неких 60, 70 одсто успеха. То су неки аргументи који дају наду да ћемо направити бољи резултат него у Русији“, истиче Раставац.

Помало се у нашој групи занемарује Kамерун, иако смо знали да се опечемо у сусретима са афричким репрезентацијама…

“Постоји реална опасност од Kамеруна, наравно. Они имају свој потенцијал којим могу да нас угрозе, али верујем да имамо континуитет и способност да се одбранимо од изненађења“.

Остао је костур репрезентације са Мундијала из Русије, а сад су ту и нове младе звезде.

“Хвала Богу да међу новим играчима имамо неког попут Влаховића, који је у самом светском врху. Група тих млађих играча са претходног Светског првенства сад је сазрела и има озбиљан учинак у својим клубовима. Играју заиста на високом нивоу. Мислим да смо помирили тај искуснији, лидерски део и млади део екипе који је тек стигао, а који поседује квалитет“, закључује тренер Војводине Милан Раставац.

Извор: https://www.mozzartsport.com/

ОБЈАВЉЕНО: 24. 11. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!