РЕЗИМЕ ЈЕСЕНИ У ПЛС: „РОМАНТИЧАРИ“ БЕЗБРИЖНИ ОСТАЛИ СЕ НАДАЈУ И СТРЕПЕ

Заосталом утакмицом одиграном јуче у Лесковцу између ГФК Дубочице и Инђије спуштена је завеса на сезону у Moцарт Бет Првој лиги. Све је познато и тренутни распоред, изузев неприкосновеном лидеру са Карабурме, ништа не гарантује, ни по питању пласмана у елиту, нити у борби за опстанак. Пријатно су изненадиле новајије и четири дојучерашња српсколигаша налазе се међу пет најбољих екипа. Остало је у пролећном делу првенства, са доигравањем, да се одигра још 17 утакмица, односно у оптицају је 51 бод тако да ће бити померања. Статистика каже да је на 160 утакмица (20 кола) постигнут 341 гол (2,31 по мечу). Домаћини су били убедљиви и славили су на 45 одсто утакмица, гости су били бољи на 22, а нерешено је било на 33 одсто мечева. Судије су показале 780 жутих картона (4,88 по мечу), 17 црвених (0,11 по мечу).
 

ОФК Београд има највише победа (16), Нови Сад 1921 је изгубио чак 13 мечева, а Младост ГАТ и Смедерево 1924 су одиграли највише нерешених утакмица(по девет). Највише голова су постигли “романтичари” (45), најмање је примио новајлија из Оџака(11). Највише голова пада на утакмицама РФК Графичара (гол разлика 28:31), највише голова завршило је у мрежи последњег Новог Сада 1921(35), гол мање примили су Новобеограђани, а подбацили су стрелци ГФК Слободе(11 голова). На листи стрелаца води Карикари (Јединство) са по десет голова, следи двојац лидера Георгијевић И Кахвић, мада је већи део сезоне био повређен.

Закључак већине тренера је да је лига изједначена и ако изузмемо ОФК Београд, разлика између другопласиране Инђије и РФК Графичара износи десет бодова (на три победе). Поједини заступају тезу да је лига захтевнија од Супер лиге, своди се на доста трчања, игра се тврдо, дефанзивно одговорно. Са таквим начином игре боље се пролазило, више се бодова освојало и показало да понекад циљ оправдава тако непопуларна средства. Поједини се жале на делиоце (не)правде, и сматрају да је суђење било слабије у односу на прошлуу сезону. Поједине екипе су у неким деловима утакмице, у зависности од резултата, прибегавали деструкцији игре, а судије то нису спречиле а могле су. Зашто постоје картони, правична надокнада времена. Сви се, без изузетака, жале на очајне терене, који су у завршници више подсећали на блатњаву ливаду, где о повезаној и смишљеној игри није могло бити ни речи.

У редовима лидера кажу да нису очекивали тако велику разлику. Суштина је да су доста неизвесних утакмица преломили на своју страну. Хвале однос играча, залагање, испољени квалитет. Тренер Крунић напомиње да су играчи озбиљно схватили обавезе и као лидери увек су се суочавали са мотивисаним ривалима. Запазио да има квалитета у лиги и свака екипа има по неколицину суперлигашких играча као и младих и стручних тренера са брижљиво припремљеним утакмицама.

У Инђији су задовољни деобом другог места, али не и бодовном залихом. Мисле да заслужују више, и у наредном периоду морају се позабавити реализацијом.

ГФК Дубочица је јуче у заосталом мечу добила у дербију Инђију, са којом ће презимети на деоби другог и трећег места. Упркос тако блиставом јесењем издању остали су без амбициозног тренера Дејана Челара. У лиги нема правила, најчешће одлазе тренери због слабијих резултата, али гаранција није и ако си успешан. Прича се да је разлог одласка умор и неизмирене обавезе према играчима и стручном штабу.

У Текстилцу су задовољни испуњеним циљом. План је дбио да буду међу осам, а четвртим место увелико су га превазишли. Примили си најмање голова ако рачунама оба елитна ранга. Играли су агресивно, са пресингом и Оџаци су били место за скупљање бодова.

У Смедереву су каснили са припремама и склапањем тима тако да је пласман на пето место испунио очекивања. Тренер Мићовић је поносан на играче, каже да су били тврди за сваког противника и имали су једну од најпоузданијих дефанзивних линија. Најгори терен у лиги (има и горих) доста их је спутао у настојањима да се искажу у правом светлу.

Јединство је шесто, али то није била гаранција за тренере да ће задржати посао. Тројица су се променила и последње коло су одиграли без лиценцираног тренера на клупи. Последњи је клуб напустио Јовановић са позитивним билансом (пет победа и три пораза), кажу, резултати су ок, али не изгледа како они желе. Ко разуме схватиће, ко не…

Два бода мање има Раднички из Сремске Митровице, који је три кола пре краја довео трећег тренера повратника Дејана Николића. Управа са Хазене није била задовољна и очекивали су више тако да је то означило одлазак Горана Јанковића.

На граници плеј-офа налази се Мачва и ако упореде резултате са прошлом сезоном морају бити задовољни. Како је прецизно израчунао тренер Куртушић, освојено је 30 одсто више бодова са екипом која је у просеку седам година млађа. Већи део екипе сачињавали су талентовани бонуси. У врху су по броју улазака у противнички 16 метара, шутевима и извођењу корнера.

ОФК Вршац је у финишу одиграо променљиво и испао из првих осам. На њиховим утакмицама по правилу падало је најмање голова, имају уравнотежен однос победа и пораза.

Од Лазаревчана, дојучерашњег суперлигаша, више се очекивало. На папиру су имали тим са суперлигашким играчима, али је пракса другачија и очигледно се играчи нису довољно адапритали на изузетно физички захтевну лигу, лоше терене и у финишу су пали на табели. Проблеми финансијске природе имали су репрекусије по игре рудара.

РФК Графичар је играо променљиво, ред победа смењивали су порази. Тренер Неђић у први план истиче развојну улогу клуба и подсећа да су Недељковић и Мијатовић постали стандардни у Звезди, најмлађи Максимовић је дебитовао за великана, такође Шљивић. Замера ривалима да су опструирали игру дефанзивним опредељењем и наводи пример куп мечева са Суботичанима и Партизаном где су у отвореној игри моги да прикажу читав репертоар знања.

Металац је 12. иза је турбулентна јесен и победом у Митровици спасли су сезону. У финишу су се издигли и честе смене тренера су очигледно уродиле плодом.

Између Милановчана и Новобеограђана разлика је четири бода. Раднички је покварио утисак са три пораза на крају. Немају сталног тренера и у тој улози се није снашао први човек клуба Булић. Углавном су побеђивали поред студењака и имали су порозну одбрану (примили 34 гола).

Ужичани су разочарали и утопили су се у сивило, са најмање датих голова, скромне три победе и лошим резултатима у другом делу сезоне.

Два новосадска клуба смењивали су се на последњем месту да би Младост ГАТ из два последње утакмице освојила четири бода и претекла канаринце. Ривали из Смедерева и Шапца им замерају да су имали “помоћ” судија у кључним моментима утакмице.

Нови Сад 1921 је одиграо лоше задњих пет утакмица (један бод) и на страни нису освојили ни бод. Највише примљених голова и пораза статистика је за забринутост и тешко ће испливати из тако деликатне ситуације.

Фото: Прва лига Србије

Извор: http://www.srbijasport.net

ОБЈАВЉЕНО: 20. 12. 2023.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!