ШТА ЈЕ ФУДБАЛСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА?

„Kада играте утакмицу, статистички је доказано да играчи заправо имају лопту просечно три до четири минута. Важна ствар је шта радите током тих 87 минута без лопте. Фудбал је игра ума и размишљања, где трчати, када трчати, када се поставити, када притиснути, како се кретати – одлуке попут ових долазе из мозга и одређују да ли сте добар играч или не.“ Јохан Kројф.

Шта је фудбалска интелигенција? То је способност играча да се прилагоде и доносе добре одлуке у свакој ситуацији на терену, посебно под притиском. Играчи морају научити како да размишљају, изграђујући позитивне навике решавања проблема на тренингу, што их подиже да покажу свој пуни потенцијал на дан утакмице. Фудбалери се развијају боље и брже када се суочавају са неуспесима и потребом да решавају проблеме, јер се то тачно дешава током игре. Они морају имати слободу да уче, доносе одлуке и преузимају одговорност, али унутар јасног тактичког оквира тренера.

Фудбалска интелигенција је сложен концепт који обухвата способност играча да разумеју игру, антиципирају ситуације и доносе ефикасне одлуке у реалном времену.

Ево дубљег истраживања шта обухвата фудбалска интелигенција:

ПРОСТОРНА СВЕСТ

Један од кључних аспеката фудбалске интелигенције је разумевање простора. То подразумева препознавање где постоји простор за искоришћавање, било да се ради о утрчавању, додавању или постављању у одбрани како би се зауставио противник.

АНТИЦИПАЦИЈА

Предвиђање следећег потеза је кључно. То може бити у виду читања противничког додавања, предвиђања кретања саиграча или прогнозирања где ће лопта отићи. Ова врста интелигенције често се манифестује као играчи који су „корак испред“ својих противника.

ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКА

Играч са високом фудбалском интелигенцијом често ће доносити праве одлуке, било да је реч о томе када дриблати, додавати, шутирати или се бранити. То укључује знање када убрзати игру или је успорити, зависно о контексту утакмице.

ТАКТИЧКО РАЗУМЕВАЊЕ

Разумевање тактичког система тима и улоге у њему је кључно. Играч тактичке интелигенције неће разумети само своју улогу, већ и како се она повезује са улогама саиграча и који су односи међузависности. Знаће када задржати позицију и када пробити линију, увек имајући на уму упутства тренера.

РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА

Kако игра напредује, појавиће се ситуације које нису биле обухваћене тактичком припремом утакмице. Можда је тим на гол заостатка десет минута пре краја, или можда противник константно пробија дефанзивну линију на истом месту или на исти неочекиван начин. Играч са високом фудбалском интелигенцијом ће се прилагодити, импровизовати и брзо наћи решења.

ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Управљање притиском, управљање емоцијама и одржавање фокуса су кључни аспекти фудбалске интелигенције. Играчи који могу задржати присебност у ситуацијама високог стреса обично доносе боље одлуке.

УЧЕЊЕ ИЗ ГРЕШАКА

Прављење грешака је неизбежно у фудбалу. Међутим, најбољи играчи уче из својих грешака и ретко праве исту грешку двапут.

ВИЗИЈА

Ово се односи на способност играча да види потенцијална додавања, утрчавања или одбрамбене маневре које други можда не примете. То је способност да се визуализује игра пре него што се дешава.

Извор: књига „Како развити интелигентне играче и саградити победнички менталитет“

 

ОБЈАВЉЕНО: 24. 08. 2023.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!