СУДИЈЕ СЕ У KАТАРУ НЕЋЕ МНОГО ПИТАТИ – ФИФА УВЕЛА ОФСАЈД ТЕХНОЛОГИЈУ

Фудбалске судије полако одлазе у неку врсту другог плана када је дељење правде на фудбалском терену у питању, што потврђује и нова званична одлука ФИФА. На предстојећем Светском првенству у Kатару ће поред ВАР технологије бити коришћена и полуаутоматска офсајд технологија, саопштила је Светска кућа фудбала.

Ова технологија ће помоћи судијама да направе брже и прецизније одлуке када се ради о оваквој врсти недозвољене позиције. ФИФА је овај пројекат одрадила заједно са компанијом Адидас, а нова технологија ће користити 12 наменских камера за праћење, које ће бити постављени испод крова стадиона. Служиће за праћење лопте и играча, израчунавајући њихову тачну позицију, као и позиције свих екстремитета који фактички могу да се нађу у офсајду.

Адидасова званична лопта Ал Рила, обезбедиће витални елемент за детекцију такозваних „тесних офсајд ситуација“ јер сензор инерционе мерне јединице бити постављен унутар лопте. Овај сензор ће слати податке у оперативну собу 500 пута у секунди и на тај начин омогућити веома прецизно откривање тачке ударца. У питану је примена вештачке интелигенције, која ће обезбедити аутоматизовано упозорење судијама у соби са видео-технологијом. Пре него што се обавести судија на терену, видео-асистенти ће ручно проверавати ситуацију која се заснива на израчунатим позицијама екстремитета играча. Овај процес ће се решавати у неколико секунди што ће омогућавати брже и прецизније одлуке.

У наредним месецима биће спроведено још тестова како би се систем подесио до најфинијих детаља.

„Полуаутоматска офсајд технологија је еволуција ВАР система који је имплементиран широм света. Ова технологија је кулминација посвећеног рада у последње три године, изтраживања и тестирања како би се обезбедили најбољи услови за тимове, играче и навијаче који ће се ове године наћи у Kатару. ФИФА је поносна на овај рад и посвећена употреби технологије како би се побољшала фудбалска игра на свим нивоима“, рекао је председник ФИФА Ђани Инфантино.

Извор: https://www.mozzartsport.com/

ОБЈАВЉЕНО: 01. 07. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!