СУПЕРЛИГАШИ ПРОМЕНИЛИ ЧАК 28 ТРЕНЕРА, ПРВОЛИГАШИ МИРУЈУ

Тренерска вртешка у Моцартбет Супер лиги вртила се великом брзином. Чак 28 тренера не рачунајући тројицу као привремено решење, променило је радно место. Моцарт бет Прва лига није имала тако турбулентну јесен и тек је шест клубова заменило стручњаке.

Последњи Радник, коме у резултатском смислу није ишло, веровао је да кључ лежи у промени тренера, и на клупи су се смењивала четири стручњака, плус два краткорочна решења. Александар Линта је одрадио припреме и водио тим на два меча и напустио Сурдулицу. Наследио га је Драган Радојичић и после пет утакмица дошло је до прекида сарадње, следи Драган Перишић (четири меча). Прва победа је укњижена под командом Симе Крунића, али му није помогло да се дуже задржи. Најсвежије стручно појачање стигло је у лику повратника Славољуба Ђорђевића.

Александра Линта није дуго био без посла и преузео је Младост ГАТ, уместо Бранка Жигића који је на четири меча имао биланс од четири бода. Линта је на девет утакмица имао победу и осам пораза, и то уједно означило растанак. Новосађани су поново ангажовали Љубомира Ристовског, са којим су ушли у друштво најбољих.

И на Чаиру је било прометно, тако да су за кратко време промењена три тренера. Томислава Сивића је коштала елиминација у квалификацијама Лиге коференције од преставника Малте и клуб је напустио у петом колу (три бода). Исти период се задржао дежурни “ватрогасац” Саша Мркић, који је упркос солидним резултатима командну палицу морао да препусти још једном повратнику Ненаду Лалатовићу, са којим се Нислије нису усрећиле.

Илија Столица је предводио црно-беле до шестог кола, није се истакао и елиминација из квалификација Лиге Европе и неочекивано дошао је помало заборављеног Гордан Петрић. Упркос пласману у 1/16 финала Лиге коференције, заостали су додатно за Звездом и неочекивано испали из купа.

Дејан Станковић је водио Звезду до осмог кола, имао максималан учинак у првенству, али је испадање из плеј-офа Лиге шампиона условило неочекивани растанак. Наследио га је Милош Милојевић, са којим црвено-бели чврсто газе у првенству.

Вождовац се већ у шестом колу растао са Небојшом Јандрићем због концепцијских неслагања, једну утакмицу је водио Михајло Трајковић и од седмог кола наследио га је Никола Пуача. Искусни Славко Петровић се задржао до 13 кола у Градском врту, када га је заменио некадашњи спортски директор Љубиша Дунђерски.

Кад је Нови Пазар у питању одиграла се невероватна смена за наше прилике. Владимир Гаћиновић је са тимом на 16 утакица остварио историјске резултате и без валидног објашњења отишао. Као привремено решење ангажован је Дмир Чакар, коме је завршетком првенства престала обавеза. Најфришкији стручњак Александар Станковић покушаће да задржи високу историјске позиције и покуша да нападне место које води у Европу.

Колубара се по други пут растала од Дејана Ђурђевића у 16. колу. Заменио га је Верољуб Дуканац са којим су наставили негативну серију (четири меча – један бод). Игор Бонџулић је предводио Ивањичане до 16 кола, када је због слабијих резултата дошло до разлаза. Наследио га је Младен Додић, коме ће у раду помагати некадашњи тренер Милован Миловић.

Прволигаш су показали дозу стрпљења кад су у питању стручњаци и, како смо рекли, само је шест клубова променило тренере. Неславан рекорд држи Металац који је пре почетка првенства гајио шампионске амбиције а дошао је у ситуацију да се бори за опстанак. Дејан Рађеновић је одрадио припреме, месец и по дана провео на кормилу, колико његов наследник Горан Матковић. Замена је пронађена у повратнику Владици Петровићу, али су Металчева кола наставила да се крећу низбрдо.

“Канаринце” је долазак Бранка Жигића препородио и из опсне зоне домогли су се високе шесте позиције. На почетку није тако изгледало под вођством Александра Радуновића који је због концепцијског неслагања, после четири утакмице (три пораза) напустио Нови Сад. “Гумари” су половином јесени раскинули сарадњу са Живојином Видојевићем и ангажовали Милана Николића у стручни штаб Владе Гашића.

Железничар је најављивао трку за прво место И кад су резултатски ушли у кризу растали су се са Игором Савићем и ангажовали искусног Томислава Сивића, са којим су у финишу серијом добрих резултата ухватили прикључак са водећима. Лозница се током полусезоне захвалила на раду вишеструком повратнику Драгану Мићићу и ангажовала Небојшу Нешковића.

Остали клубови су, бар за сада, имали довољно разумевања за тренере и њих десет настављају рад на припремама за наставак сезоне. У питању су Златибор, Мачва, Инђија, РФК Графичар, ОФК Вршац, Јединство, ГФК Слобода, Раднички (С. Митровица), Раднички (Н. Београд) и ИМТ-е.

Извор: http://www.srbijasport.net

ОБЈАВЉЕНО: 30. 12. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!