ШВАЈЦАРСКИ СИСТЕМ ЗА ЦЕЛУ ЕВРОПУ – УЕФА ПРОМЕНИЛА ФОРМАТ У СВИМ КЛУПСКИМ ТАКМИЧЕЊИМА

Клупска такмичења УЕФА – Лига шампиона, Лига Европе и Лига конференције – од сезоне 2024/25. биће игране по новом формату.

У сваком такмичењу биће примењен такозвани „швајцарски систем”, јединствена табела свих учесника, и нови модел попуне групне фазе. У групној фази сваког такмичења учествоваће по 36 клубова, што ће број тимова повећати са садашњих 96 на 108.

Такмичења ће се разликовати по броју утакмица. У Лиги шампиона и Лиги Европе сваки тим ће играти по осам утакмица, док ће учесници Лиге конференције играти по шест утакимица.

Да би променила формате такмичења УЕФА је морала да посегне за променама у попуни групне фазе Лиге шампиона. По обичају, кад УЕФА нешто мења, највећи део „колача” добију најјачи и најбогатији, док остали могу да скупљају мрвице са стола.

Под изговором да УЕФА даје предност националним првенствима „кућа фудбала” је одустала од такозваних специјалних позивница клубовима и проширила пут за улазак у групну фазу тимовима из најјачих лига.

Од 2024. године додатно место у групној фази Лиге шампиона добијаће пета лига на листи УЕФА. То је тренутно Француска, која има два тима у групној фази, а трећи мора у квалификације. По новој шеми, трећи ће одмах у групну фазу.

Једини усптупак „мањима” је да исту повластицу добија шампион 12. лиге на листи УЕФА (тренутно Украјина), односно најбоље лиге са такозване „стазе пратилаца”.

Преостала два места попуниће представници лига са најбољим колективним учинком у претходној сезни.

Ове године то су Енглеска (коефицијент 21.000) и Холандија (19.200). Тако би, на пример, за сезону 2023/24. енглеска Премијер лига добила пет тимова за Лигу шампиона, а Холанђани би уместо два дала три тима за елитно такмичење.

Извор: http://www.zurnal.rs/

 

ОБЈАВЉЕНО: 12. 05. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!