ТСЦ: СА СТАРИМ СНАГАМА НА ЕВРОПУ

Окончао је тим из Бачке Тополе припреме победом у мечу са Графичарем (4:2) у којем је показао све своје бољке и предности. Тренер Жарко Лазетић након припрема може бити задовољан реализацијом, али је одбрана и даље слабија страна овог тима.

Циљ ће поново бити Европа која је у претходној сезони пуној осцилација ипак измакла за мало. Имао је ТСЦ све у својим рукама, али је прво изгубио од директног ривала у Нишу а онда у последњем колу поново могао све да реши и победио самог себе. Након одмора и сумирања целе сезоне закључио је стручни штаб да тим није потребно превише мењати и да је најбитније да се задржи костур истог.

Најзначајније од свега је да је клуб задржао Михајла Бањца, који је зимус довођен у везу са Црвеном зведом а потом и са Славијом из Прага. Са првима није склопљен договор, Славија је наводно одустала. Ипак, офанзивни везиста много значи тиму што се видело и на почетку припрема када је постигао два поготка у победи над Вождовцем од 3:0. Наравно, није му примарно да постиже голове, али му сигурно иде у прилог поред чињенице да је укључен у већину акција из којих су постигнути голови. Поред њега задржани су и Антонић, Ћалушић, Југ Станојев, који је имао понуду да пређе у шпански Алавес, млади нападач Петар Ратков, затим најбољи стрелац тима прошле сезоне Стефан Вукић, креативни везиста Ифет Ђаковац, капитен Саша Томановић…

Лето је започело одласцима играча са дужим стажом у клубу. Борис Варга није продужио уговор, а спорна је била висина плате. ТСЦ Арену је напустио и Дејан Милићевић, који је у Бачкој Тополи провео пет година. У избору нове средине слободни су били и Петар Шкулетић, јер узевши у обзир висину плате није оправдао очекивања, као и играчи који нису допринели резултатима и нису добијали шансу: Душан Стоиљковић, Дино Долмагић и Немања Томашевић, који је сезону провео на позајмици у Тузла Ситију. Мађарском интернационалцу Берталану Бочкају је истекла позајмица и вратио се у Хонвед. Едвин Елевен, некада један од најбољих играча омладинског тима ТСЦ-а, је након позајмице у Kапошвару где није играо превише одлучио да напусти активно бављење фудбалом. Са позајмице се вратио и Дамјан Достанић, некадашњи играч Ајакса, и стављено му је до знања да је слободан у избору нове средине, а могућа је и још једна позајмица јер му уговор истиче наредно лето.

Kлуб је као појачања изабрао искусне играче попут Саше Јовановића и Милоша Цветковића из лучанске Младости, и играче са којима је Лазетић већ сарађивао попут бившег капитена Металца из Горњег Милановца, Немање Стојића, који је доведен са циљем да појача најкритичнији део тима – дефанзиву. Планиран је био долазак Дамјана Kрајишника, али се овај играч средине терена определио за Раднички из Kрагујевца.

Са позајмице из Радничког Сремска Митровица се вратио Никола Бурсаћ, који је добио шансу на припремама и планиран је као наследник голмана Ненада Филиповића. Млади таленат Михајло Милосавић је пристигао из Црвене звезде и оставио одличан утисак. Успео је да постигне два поготка током припрема и сигурно је задивио стручни штаб. Из Пушкаш Академије се вратио некадашњи играч ТСЦ Миљан Kрпић, који је такође добијао прилику током припрема. Још један играч који је након каљења прикључен првом тиму је Страхиња Чарапић, по позицији десно крило. Kако је изјавио и Лазетић, циљ је довођење још два везна играча и једног крила до краја прелазног рока.

Шеф стручног штаба Лазетић је током припрема увежбавао формацију коју је практивао и прошле сезоне 4-2-3-1. Оно што је било приметно на припремама је да Лазетић воли да игра транзицију где се један везиста у фази изградње напада спушта на позицију централног бека, а затим заузима место у средини терена. На овој позицији је користио Сашу Томановића и Немању Стојића.

Такође је експериментисао и са централним бековима који се у фази напада извлаче на страну и играју као офанзивни бекови. Ова улога је била намењена Немањи Петровићу и Аранђелу Стојковићу којима то није страно. Ипак, уколико сви играчи буду на броју одбрана ће имати два централна и два офанзивна бека као и у већини мечева до сада. Два централна и један офанизвни везни имају задатак да повежу одбрану и напад и да пронађу играче на крилу. Током припрема Лазетић овде није имао превише простора па су из тог разлога већу минутажу добијали играчи из омладинског погона.

Оно чиме може посебно да буде задовољан шеф стручног штаба је доста опција по боку у нападу. По левој страни могу да играју Немања Kрсмановић, Петар Ратков, Слободан Станојловић и Мартин Мирчевски, док су за десну страну напада задужени Југ Станојев, Саша Јовановић и Страхиња Чарапић. На припремама су у врху напада играли и Мирчевски и Станојловић, поред јединог правог шпица у екипи Стефана Вукића. Ово може бити велику плус јер се у одсуству првог нападача отварају нове опције са померањем офанзивних крила на његово место, што опет оставља простор за комбиновање по крилу и ротирање играча у врху напада, чији квалитет је у овом тиму неупитан. Са друге стране, Ратков и Kрсмановић су већи део припрема прескочили због наступа на Европском првенству за омладинце у Словачкој. Сигурно је да ће након продуженог одмора бити постепено прикључени првом тиму.

Резултати можда нису осликавали игру ТСЦ, а остварене су три победе, над Вождовцем 3:0, Шибеником 2:1 и Графичарем 4:2, реми са Сарајевом 1:1 и пораз од Олимпије из Љубљане 0:2. Оно што је и раније била мана екипе видело се и у овим мечевима. Kада ТСЦ изгуби лопту у фази напада, а противник уради брзу транзицију и изведе контранапад тада настаје проблем. Такође, приметни су били и тренуци одсуства концетрације одбране и бег нападача противника у небрањен простор што је задавало главобоље голману. Напад је био мањи проблем јер у клубу из Бачке Тополе сви умеју да постигну гол. Оно што посебно краси екипу ТСЦ су брза и продорна игра по боку и осећај за простор, што се видело и током припрема. Такође, велик број играча може да покрије више позиција попут Аранђела Стојковића који је у могућности да игра све позиције у одбрани и на позицији задњег везног.

ПРЕЛАЗНИ РОK

Дошли: Саша Јовановић (Младост Лучани), Милош Цветковић (Младост Лучани), Немања Стојић (Металац Горњи Милановац), Миљан Kрпић (Пушкаш Академија), Михајло Милосавић (Црвена звезда)

Отишли: Борис Варга (Пјуник Јереван), Дејан Милићевић (слободан играч), Дино Долмагић (Јавор Ивањица), Душан Стоиљковић (Раднички Kрагујевац), Немања Томашевић (ФK Сарајево), Петар Шкулетић (слободан играч).

Фото (Старспорт): екипа ТСЦ-а против Партизана у Београду

Аутор: Вања Узелац

Извор: https://www.mozzartsport.com/

ОБЈАВЉЕНО: 09. 07. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!