У СУСРЕТ СТАРТУ ПРВЕ ЛИГЕ: ФАВОРИТИ ЗА НАСЛОВ МЕТАЛАЦ, ЖЕЛЕЗНИЧАР, ИМТ, ИНЂИЈА, ЗА НОВАЈЛИЈЕ РЕЗЕРВИСАНА БОРБА ЗА ОПСТАНАК

Прволигаши су током актуелног прелазног рока значајно променили играчки састав, све у циљу да се прикажу у што бољем светлу. Посебно то важи за екипе које су играле бараж и које конкуришу за прва четири места. Списку треба додати повратника Металац, са квалитетним саставом и сјајном инфраструктуром. Поред Милановчана, у групу фаворита треба убројати Железничар, ИМТ-е, Инђију, млади састав РФК Графичара, и можда неко изненађење у виду новајлија, за које је углавном примарна опција – борба за опстанак.

У Металцу су са новим тренером Дејаном Рађеновићем сачинили тим спој од младости и искуства. Решили су да се врате успешној стратегији од пре две сезоне када су са измиксованим саставом били у средини табеле Супер лиге. Од искуснијих играча треба поменути Шкорића (30), Здравковића, нападача Милошева…

Инђија иза себе има турбулентну сезону, дуго су водили, били у конкуренцији за пласман у елиту, да би у плеј-офу све то “просули”. Ангажовали су тренера Горана Драгољића и довели неколико младих и неафирмисаних играча. Ради се о Ђурковићу, Вуковићу, Радосављевићу, млађем од браће Кукољ, бонусу Ђоковићу…

“Трактористи” су ангажовали искусног стратега Зорана Васиљевића, бившег трнера Кабела, са којим је две сезоне био на корак од пласмана у елиту. Најзвучније појачање је без сумње штопер Урош Ћосић, бивши играч Ц. Звезде и ЦСКА из Москве. Списку треба додати искусну тројку Кијевчанина, Варгу и стрелца Видића. Најважиније је да су успели да очувају костур тима који иза себе има најуспешнију сезону у историји клуба.

Желазничар спада међу најуже кандидате за прва два места која воде у Супер лигу. Продужили су уговор са голманом Андријанићем, Томићем, Балажом… Од десет новајлија, најзвучније појачање је времешни Одита (39), који је оставио велики траг у неколико наших клубова. Нова имена су Јовановић, Димитрић, Лунц (2004), Јанковић…

Међу фаворите из другог плана, треба сврстати РФК Графичар, иза кога је блада сезона и играње у плеј-ауту, које не може задовољити амбиције Звездине филијале. Зато су решили да младости придодају прекаљена фудбалска имена као што је Калуђеровић, други стрелац шампионата Супер лиге и брзоногог Касалицу, који су се добро уклопили и већ сада потврђују да ће бити добитни спој. Дрес “љубичастих” обукао је Данкан Мекензи, омладински репрезентативац Јамајке. Подсетимо да је из редова РФК Графичара потекло осам омладинских репрезентативаца, учесника завршног турнира у Словачкој.

Од екипа које су играле плеј-оф, Раднички из Сремске Митровице је остао без 13-14 играча. Од првотимаца остали су Илић, Герић, Садик, Ратковић и Матковић. Клуб су појачало осам новајлија, Ивић, голман Илић, Милинковић, Ристић, Драгићевић… За Митровчане би велики успех био наћи се у “златној средини”.

У Лозници је забележен највећи промет играча у прелазном року. Клуб је напустило 12 играча, а приступницу је потписало 15 новајлија. Поменимо Дамњановића, Тешића, Мићића, Ивановића, Живановића, Сантрача, Петровића, голмана Лучића, Станојевића. Лозничани су играњем у плеј-офу испунили циљ, и место у средини табеле је за њих примарно.

“Грађевинари” су знатно подмладили састав и у потрази су за искуснијим играчима. Пет првотимаца је узело исписницу, Милосављевић се вратио у клуб, као и Газивода, Ћосић би требао да остане. Како рече тренер Бранко Мирјачић, млади су, брзи у игри у пасу, још им треба рутине која ће добити кроз наредне утакмице.

Златибор је сачувао окосницу тима и довели су још осам појачања. Нова имена су голмани Аврамовић, Аџић и преговара се са Масларевићем, на списку је шпиц Дишић, штопери Вјештица, Новаковић и Илић, Јездимировић се вратио из Спартака ЖК, Килибарда, Јаковљевић на позајмицу из Младости (Лучани). У преговорима су са једним средњаком, такозваном “десетком”, који ће бити обелодањена за дан-два.

Кад су новајлије у питању, превасходни циљ им је опстанак у лиги, све преко тога је чист ћар. Уколико се укаже прилика да изненаде фаворите неће је пропустити и лако се може десити да неко од нових имена нађе се у врху табеле.

ГФК Слобода је задржала костур тима и ангажовала Зорана Костића, који иза себе има успешну сезону у Слоги из Бајине Баште. Најзвучније појачање добили су у Ристићу из Пожеге, једном од најбољих играча лиге, нови играчи су Михаиловић, Цветић, Цмиљановић… Од играча који су продужили сарадњу треба издвојити најбољег стрелаца Гајића, Глишовића…

Раднички са Новог Београда још се налази у потрази за нападачем, јер им је у завршници фалила реализација. Дефанзивно су квалитетни, то су показали контролни мечеви. Појачани су са Станимировићем, Ракићем, Станковићем, Јевремовићем, Светличићем, бонусом Милентијевићем…

У Вршац је стигло десет новајлија, Блажић, Петрић, Брауновић, Кадијевић, Ивић, Параћина, Павлов, Станисављевић, Илић… Не желе да се размеђу и да обечавају велике домете, циљ је опстанак и томе су окренути.

РФК Нови Сад 1921 је променио комплетан играчки кадар. Окосницу ће чинити играчи угашеног Пролетера, капитен Јовановић, Милошевић, голман Елесин, Вукасовић, Вукајлија. Од појачања на Детелинару су дошли Илић, Благојевић, Каришић, Тричковић, стрелац Милосављев, списку треба додати новог тренера Александра Радуновића.

У Траyалу је дошло неочекивано до смене тренера протекле недеље. Живојина Видојевића је наследио повратник Иван Радивојевић. Екипа је остала у неизмењеном саставу у односу на претходну сезону, и биће јача за повратнике Средојевића, Фратровића (позајмица из Чукаричког), голмана Симића, Левићанина…

Јединство се појачало са десетак нових играча, а најзвучније име је Виктор Живојиновић, који је дошао на позајмицу из нишког Радничког. Тренер Милош Обрадовић ће на располагању имати шири избор и више опција у одабиру првих једанаест. Примаран циљ Убљана је опстанак међу прволигашима.

Извор: http://www.srbijasport.net

ОБЈАВЉЕНО: 26. 07. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!