УЧЕСНИЦИ ПЛЕЈАУТА СУПЕРЛИГЕ СРБИЈЕ ТРАЖЕ ВАР ТЕХНОЛОГИЈУ У БАРАЖУ

Свих осам учесника плејаута Супер лиге послало је јуче саопштење ФСС, Заједници клубова елите и Прве лиге, Такмичарској комисији и Комисији за лиценцирање ФСС, са захтевом да се утакмице баража за попуну друштва најбољих играју уз примену ВАР система.

Мечеви доигравања заказани су за 25. и 29. мај, 13. из друштва најбољих састаће се са четвртим, а 14. са трећим из Прве лиге. Према последњим информацијама играће се по правилима важећим до ове сезоне. 

Клубови су навели да је прописима српске куће фудбала предвиђено да се све утакмице играју са видеотехнологијом и да то директно утиче на регуларност целе сезоне. Нови Пазар, Радник, Раднички 1923, Младост, Спартак ЖК, Пролетер и Колубара позивају се и на Правилник о лиценцирању клубова по којем су сви обавезни да обезбеде примену ВАРа, односно платформе за камере, позиције за монитор поред терена, позиције за репортажна кола и остало.

Издвојен је члан 60. Правилника у којем пише да је обавеза свих клубова да поседују инсталиране платформе за ВАР, као и целу логистику за подршку том систему. Клубови који не учествују у поступку лиценцирања не могу ни да учествују у баражу.

Учесници плејаута истичу да су у досадашња 33, а уочи баража и свих 37 кола, играли уз примену видеотехнологије и да су се фудбалери навикли да судије на снимцима гледају спорне ситуације. Од ФСС се захтева да поступи у складу са прописима и да утакмице у баражу буду без имало сумње у регуларност.

Како је до мечева доигравања остало још месец дана, осам последњепласираних суперлигаша сматра да има довољно времена да трећепласирани и четвртопласирани прволигаш поставе платформе за ВАР систем.

Подсећа се да ће по завршетку сезоне остати такође месец дана да се такви радови ураде за наредно првенство Супер лиге.

Видео-технологија је, према мишљењу учесника плејаута, повећала регуларност и инсистирају да се на свим стадионима који су аплицирали за лиценцу Супер лиге под хитно постави ВАР систем.

Половина садашњих чланова елитног ранга сматра да је то једино прихватљиво како у баражу не би било режирања утакмица и оштећених клубова.

Подсећа се и на случајеве са утакмица у којима ВАР није радио, односно да је било медијских напада кад технологија није била у примени 15 минута. На крају саопштења истиче се да би ФСС у циљу ферплеја уважи захтеве учесника плеј-аута, јер би у супротном озбиљно довела у сумњу регуларност и грубо кршили смернице и правила усвојена у прописима.

Саопштење су потписали представници Новог Пазара, Радника, Радничког 1923, Младости, Спартака, Пролетера и Колубаре. 

Извор: http://www.zurnal.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 29. 04. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!