Svih osam učesnika plejauta Super lige poslalo je juče saopštenje FSS, Zajednici klubova elite i Prve lige, Takmičarskoj komisiji i Komisiji za licenciranje FSS, sa zahtevom da se utakmice baraža za popunu društva najboljih igraju uz primenu VAR sistema.

Mečevi doigravanja zakazani su za 25. i 29. maj, 13. iz društva najboljih sastaće se sa četvrtim, a 14. sa trećim iz Prve lige. Prema poslednjim informacijama igraće se po pravilima važećim do ove sezone. 

Klubovi su naveli da je propisima srpske kuće fudbala predviđeno da se sve utakmice igraju sa videotehnologijom i da to direktno utiče na regularnost cele sezone. Novi Pazar, Radnik, Radnički 1923, Mladost, Spartak ŽK, Proleter i Kolubara pozivaju se i na Pravilnik o licenciranju klubova po kojem su svi obavezni da obezbede primenu VARa, odnosno platforme za kamere, pozicije za monitor pored terena, pozicije za reportažna kola i ostalo.

Izdvojen je član 60. Pravilnika u kojem piše da je obaveza svih klubova da poseduju instalirane platforme za VAR, kao i celu logistiku za podršku tom sistemu. Klubovi koji ne učestvuju u postupku licenciranja ne mogu ni da učestvuju u baražu.

Učesnici plejauta ističu da su u dosadašnja 33, a uoči baraža i svih 37 kola, igrali uz primenu videotehnologije i da su se fudbaleri navikli da sudije na snimcima gledaju sporne situacije. Od FSS se zahteva da postupi u skladu sa propisima i da utakmice u baražu budu bez imalo sumnje u regularnost.

Kako je do mečeva doigravanja ostalo još mesec dana, osam poslednjeplasiranih superligaša smatra da ima dovoljno vremena da trećeplasirani i četvrtoplasirani prvoligaš postave platforme za VAR sistem.

Podseća se da će po završetku sezone ostati takođe mesec dana da se takvi radovi urade za naredno prvenstvo Super lige.

Video-tehnologija je, prema mišljenju učesnika plejauta, povećala regularnost i insistiraju da se na svim stadionima koji su aplicirali za licencu Super lige pod hitno postavi VAR sistem.

Polovina sadašnjih članova elitnog ranga smatra da je to jedino prihvatljivo kako u baražu ne bi bilo režiranja utakmica i oštećenih klubova.

Podseća se i na slučajeve sa utakmica u kojima VAR nije radio, odnosno da je bilo medijskih napada kad tehnologija nije bila u primeni 15 minuta. Na kraju saopštenja ističe se da bi FSS u cilju ferpleja uvaži zahteve učesnika plej-auta, jer bi u suprotnom ozbiljno dovela u sumnju regularnost i grubo kršili smernice i pravila usvojena u propisima.

Saopštenje su potpisali predstavnici Novog Pazara, Radnika, Radničkog 1923, Mladosti, Spartaka, Proletera i Kolubare. 

Izvor: http://www.zurnal.rs/