УЕФА КОЕФИЦИЈЕНТИ

Kада су два српска клуба пласманом у групну фазу Лиге Европе и Лиге конференције осигурала јесен у Европи задовољно смо трљали руке. Веровање да ћемо сачувати 11. позицију на УЕФА ранг листи националних коефицијената имало је упориште у чињеници да ће Звезда и Партизан кроз 12 утакмица у групи имати шансу да направе лепу залиху бодова. Онда се догодио жреб и еуфорија је, разумљиво, опала. Одмах је било јасно да ће пролеће на евросцени бити тешко остварив циљ. Али нада је тињала. Сада, након два уводна кола, тај пламичак нашао се на озбиљној ветрометини.

И то је разумљиво. Јер када од максималних осам бодова (за коефицијент) освојите тек два (онај Партизанов реми у Чешкој и овај  са Ницом), а главни ривали притом заређају с добрим играма и резултатима, онда је било за очекивати да се борба закува.

Математика каже да нас, рецимо, Норвешка престиже с три победе и једним ремијем, односно са седам освојених бодова, док су Чешкој и Швајцарској потребна четири тријумфа. Све ово, разуме се, долази у обзир само уколико Србија у наредна две рунде не освоји ниједан бод.

Реалност је следећа: норвешком Бодеу следи двомеч са Арсеналом и он ће тешко до великог броја бодова, али зато Молде пред собом има два зицера против Шамрока. Чеси имају три тима, међутим тешко да могу много чему да се надају од Плзена који два пута игра против Бајерна, док Словацком следује дупли окршај са Ницом. Најреалније је да се добро ‘омрси’ Славија у две утакмице са Kлужом. Напослетку, ту су Швајцарци. Базел прво дочекује Слован, па онда иде у Братиславу, а Цириху следује двомеч с ПСВ Ајндховеном.

Све у свему, шансе да до половине октобра задржимо 11. позицију сасвим су изгледне, а после тога… Тренд дефинитивно није добар, предност нам се топи из четвртка у четвртак и то под хитно мора да се промени.

Додуше, место у ТОП 15 и даље нам није угрожено. Руси се, као што је познато, не такмиче ове сезоне, а Данци без обзира на добре резултате деле сваки учинак са пет те попут Украјине споро напредују.

Подсетимо, Србија за сезону 2023/24. има загарантованих пет учесника у Европи, два у Лиги шампиона, од који ће један готово извесно директно у групну фазу. Тренутна ‘жива’ табела која је пред вама биће меродавна за сезону 2024/25.

Извор: https://www.mozzartsport.com/

ОБЈАВЉЕНО: 16. 09. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!