УЕФА КОЕФИЦИЈЕНТИ: НОРВЕЖАНИ И ЧЕСИ НАДИРУ, САЛЦБУРГ ЧУВА АУСТРИЈУ, ШКОТИ ОДМАКЛИ ДАЛЕКО

Нисмо још почели да убирамо плодове успона на 11. позицију на Уефиној ранг листи, а већ стрепимо да ли ћемо ту остати и догодине како бисмо сачували скоро па сигурно учешће нашег првака у групној фази Лиге шампиона, те укупно пет места на међународсној сцени. Међутим, судећи по почетку сезоне сва је прилика да ће бар још наредно лето Србија дочекати на истој тој, 11. позицији, осим ако се у наставку такмичења не десе неки апсолутно неочекивани резултати.

Србија је наиме до сада освојила 1,875 бодова, пошто је Звезда сакупила 2,50, Партизан и Чукарички по 2,00, а Раднички из Ниша 1,00. Збирно дакле седам, када поделимо са четири учесника у Европи стижемо до поменутих 1,875 бодова. Не баш идеалан почетак, примера ради, Норвешка је на 12. позицији освојила 3,500 бодова, Чешка на 13. чак 4,250, а има још три „жива“ клуба у Европи…

Није то све, јер самим пласманом у Лигу Европе црвено-бели су обезбедили и три гарантована бода, који још нису урачунати, али ће тај салдо увећавати тек када њих буде одбранила, односно када у групној фази оствари победу и реми или три ремија. Само наредни успеси бодоваће се за национални коефицијент. Kако било, како ти бодови нису урачунати ни другима, не вреди се сада превише бавити њима…

Добра ствар је што ће и црвено и црно-бели у групну фази ући као клубови из првог шешира што би требало да им повећа шансе за даљу жетву бодова.

Примера ради, Аустрија – коју ћемо јурити за место број 10, јер Белгија је отприлике бод и по испред нас, али са четири представника у наредној сезони – уздаће се у Ред Бул Салцбург, који је на жребу за Лигу шампиона био у трећем шеширу, па ће на јесен играти против Милана, Челсија и загребачког Динама. Штурм ће бити у четвртом шеширу на жребу за Лигу Европе, Аустрија у трећем у Лиги конференције.

Парадоксално, могли бисмо зато да навијамо да Динамо поквари сезону Салцбургу, јер Хрвати нам за сада ипак не представљају претњу.

Што се тиче директних ривала за 11. место, Динамо је већ послао Боде у Лигу Европе, а тамо ће бити у трећем шеширу. Други норвешки представник Молде наставиће сезону из другог шешира Лиге Европе.

Зашто ово све пишемо? Зато што шешири и јесу прилично битни. Питајте само Чешку, једину земљу пласирану између 11. и 15. позиције са три преостала клуба. Али неће се Викторија Плзењ наиграти у Лиги шампиона с обзиром да је синоћ на жребу извукла Бајерн, Барселону и Интер.

Зато ће имати прашку Славију у првом шеширу Лиге конференција, као и Словацко у истом такмичењу, али у четвртом шеширу.

На скоро два и по бода иза Србије је и Швајцарска, са тешким задатком, јер Цирих је у четвртом шеширу Лиге Европе, па ће се највише наде полагати у Базел и први шешир Лиге конференције.

Kада говоримо о земљама испред нас, Белгија је рекосмо ипак далеко испред, јер има Kлуб Бриж у групи са Портом, Атлетиком и Бајер Леверкузеном у Лиги шампиона, Унион у четвртом шеширу за Лигу Европе, те Гент у првом и Андерлехт у трећем у Лиги конференције.

Шкоте не вреди ни да гледамо више, отишли су далеко испед. Имају 35,200 бодова наспрам наших 28,875, имају и три представника, два у Лиги шампиона: Селтик против Реала и Лајпцига и Шахтјора који је далеко од оног пређашњег нивоа, те Ренџерс на вероватно и тежем испиту у мечевима са Ајаксом, Ливерпулом и Наполијем. Приде имају и Хартс у трећем шеширу за Лигу Европе.Таман и да ништа не ураде, превише су нам побегли.

Не треба заборавити да је Србија ту 11. позицију освојила када се успела до коте од 33,375 бодова. Наредног лета брисаће нам се учинак из сезоне 2017/2018 када су Звезда са Владаном Милојевићем и Партизан са Мирославом Ђукићем прошли групну фазу Лиге Европе и потом испали од московског ЦСKА, односно Плзења. Те сезоне освојили смо 6,350 бодова. Ове смо још далеко од тога. Али имамо чему да се надамо.

У групној фази сва три такмичења и каснијим нокаут утакмицама победа вреди два бода, реми пола од тога. И опет се све дели са бројем европских учесника, у нашем случају са четири.

И мада чак и тријумф у финалу доноси “свега“ два бода – колико и победа у групној фази – за наредне рунде добијају се бонус бодови по следећем принципу:

ЛИГА ШАМПИОНА

Осмина финала – 5 бодова

Четвртфинале – 1 бод

Полуфинале – 1 бод

Финале – 1 бод

ЛИГА ЕВРОПЕ

Победник групе – 4 бода

Други у групи – 2 бода

Осмина финала – 1 бод

Четвртфинале – 1 бод

Полуфинале – 1 бод

Финале – 1 бод

ЛИГА KОНФЕРЕНЦИЈЕ

Победник групе – 2 бода

Други у групи – 1 бод

Осмина финала – 0 бодова

Четвртфинале – 0 бодова

Полуфинале – 1 бод

Финале – 1 бод.

Максимално, уз све победе, клубови у Лиги шампиона (почевши од групне фазе) могу да освоје 38 бодова, у Лиги Европе 34, у Лиги конференција 30. То и није толико важно, али јесте важно да се Србија барем учврсти на 11. позицији на Уефиној ранг листи, јер одатле се најлакше пада пошто ће се већ од следеће сезоне у Европи такмичити пет клубова из Моцарт Бет Суперлиге, а шампион ће скоро извесно директно у групу Лиге шампиона.

Аутор: Дејан Станковић

Извор: https://www.mozzartsport.com/

ОБЈАВЉЕНО: 26. 08. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!