УКРУПЊАВА СЕ ФОНД НОВОСАДСКИХ ФУДБАЛСКИХ КЛУБОВА: ВОША И МЛАДОСТ ГАТ ДЕФИНИСАЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ ИМЕНИЛАЦ

НОВИ САД: Својевремено је челник Хајдука, из времена суперлигашког живота кулског спортског колектива, говорио како би снажна Војводина требало да буде покретачка снага сваког клуба у Покрајини. Уз јаку Војводину стасавали би и јаки клубови у комшилуку. У пракси, међутим, уместо сарадње и узајамног ослањања једних на друге, преовладавала је изворна српска „нека комшији цркне крава“.

Ново време прате и нови фудбалски кадрови у чијим размишљањима је кулска клица пронашла могућност да се развије. Договор челника новосадских клубова Војводине и Младости Гата осветљава правац без краја: сарадња на свим нивоима, узајмна и корисна свима, али не као метафора у облику „филијале“ или подврсте било ког облика. Сарадња у правом смислу тог појма, у оба смера, равноправно, без обзира на статус и на степен такмичења.

– Од када сам крочио у спорт, локалпатриотизам је у основи сваког мог потеза и сваког наступа у јавности – искрено ће председник ФК Војводина Драгољуб Збиљић. – Понекад имам и проблем због тога, али најчешће наилазим на разумевање у окружењу. Има ли ишта природније него да кажем колико волим Нови Сад, у којој сам мери привржен Војводини… У том смеру, дакле, да ли постоји ишта логичније у односу на опредељење да би клубовими који делују на подручју Новог Сада Војводина требало да помаже у сваком смислу, у оквиру својих могућности.

Да Војводина има намеру да помогне сведочи сарадња са клубовим Кабелом и Индексом, сада и са Младости Гатом. Колико може да помогне уочљиво је на позитивним резултатима стабилизације клуба у свим доменима деловања у минулој сезони.  

– Испадањем у нижи ранг такмичења осетили смо потребу за подршком старијег и искуснијег брата – наставио је размену мишљења председник ФК Младост Гат Дејан Слијепчевић. – Збиљића познајем годинама. Наше познанство и сарадња у пословном животу наших фирми сада је прерасло у пријатељство, захваљујући фудбалу. Четири године узастопно Младост Гат је ишла ка врху, степеницу по степеницу, све до елитног такмичења. Ценим да је наше неискуство у знатној мери допринело такмичерском расплету какав нисмо желели. Зато нам је и затребала помоћ великог клуба какав Војводина јесте. Верујем да ће у нашем договору пун смисао достићи правило „заједно смо јачи“.

Енерготехника Јужна Бачка, са Збиљићем на челу и Гат д.о.о. којим управља Слијепчевић су у кругу водећих привредних колектива у Србији. Не ретко су конкуренти један другом на привредним и пословним утакмицама нашег доба. Здрава конкуренција на тржишту капитала усмерила је велике поштоваоце спортских вредности на договор и на сарадњу, на принципима интереса и заједничке жеље да фудбалски Нови Сад буде конкурентан изван локалних граница.

– Младост Гат није из Суперлиге испала због евентуалног лошег руковођења клубом, како су злуради коментари кружили новосадским булеварима – наставља Збиљић. – Напротив, клуб је одлично вођен и организационо и финансијски. Али што се спортског дела тиче… Е, ту Војводина може пуно да помогне. Побринућемо се да дотегнемо неке ствари, јер ту имамо мотива напретек. Доста наше деце, који су на вратима првог тима, добиће прилики да одигра известан број утакмица у прволигашком такмичењу, што би представљало капитално искуство у њиховом фудбалском одрастању.


Честитка ТСЦ-у

Из дружења двојице успешних привредника и спортских поштовалаца могуће је било назрети и намеру да се сарадња новосадских клубова прошири у панонском поднебљу Војводине равне.

– И у овој прилици желео бих да упутим честитку Јаношу Жемберију на сјајним резултатима ТСЦ-а у минулој сезони – пренео је заједничку жељу Драгољуб Збиљић. – Са ТСЦ-ом имамо јако добру сарадњу. У Словенији смо у исто време били на припремама. Планирамо неке заједничеке пројекте у будућности, можда неки заједнички турнири… Полако се прави један фонд клубова у Војводини који ће да разговарају између себе.


Председници су сагласни да ће свако са својим интересима допринети проналажењу заједничког имениоца у дефинисању заједничког наступа под српским фудбалским небом. Гатовци су неискуство у завршници првенства, везано и за регуларност такмичења, платили губитком статуса. Али, сопствена искуства, колико да јесу болна, представљају поуздану основицу закључку који одређује потезе који следе.

– Ми немамо амбицију да се већ у сезони на помолу боримо за повратак у елиту – искрено ће Слијепчевић. – Циљамо средину табеле. Верујемо да ћемо са играчима из Војводине успети да план и испунимо. У сваком случају, поред играча, нама је јако значајна понуда Војводине у различитим сегментима организације рада, али и расположивих садржаја у ФЦ „Вујадин Бошков“, које ми немамо, а што нам је преко потребно. Надам се да ћемо и ми Војводини бити од користи, пре свега кроз могућност да њени играчи, у осетљивом сегменту свог одрастања, успешно закораче из омладинског у професионални ниво фудбалског трајања.

Пре успостављања сарадње са Младости Гатом, Војводина је сарађивала са новосадским клубовима Индексом и Кабелом. Заједничка је оцена да је сарадња била успешна и плодотворна.

– Ми имамо јако добро искуство са ФК Кабел. Сада ће окосница тога тима играти у Младости Гат, под контролом нашег стручнмог тима. Чланови наше скаутинг службе, са спортским директором на челу, гледали су све утакмице, видели су и оценили ко ту јесте, а ко није… Са појединцима смо се разишли и пожелели им успех у другим клубовима. Ови који су остали јесу проверени суви квалитет… Индекс, Кабел, Младост Гат и Војводина, то је сад већ један озбиљан тим – истакао је, заокруживши суштину новосадског „фудбалског укрупњавања“, први човек ФК Војводина Драгољуб Збиљић.

Лазо Бакмаз

Фото: Председници Војводине и Младост ГАТ , Драгољуб Збиљић и Дејан Слијепчевић/Л. Бакмаз

Извор: http://www.dnevnik.rs

ОБЈАВЉЕНО: 21. 07. 2023.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!