УРОШ ВИТАС: ЗАДОВОЉСТВО ЈЕ БИТИ ДЕО ВОШИНЕ ПРИЧЕ

У Војводини незамењивих играча нема. То правило поставио је тренер Милан Раставац први дан по преузимању улоге шефа стручног штаба. И то правило поштују сви, без обзира на минули рад, рејтинг и тренутну форму.

За свако место равноправно  конкуришу најмање по двојица фудбалера. Међутим, правило не би било правило, да нема и изузетака. Пракса је показала да ће у стартној постави, са великим процентом вероватноће, у улози централног бека бити Урош Витас, један од најискуснијих играча са актуелног тренеровог списка. Некадашњи играч Партизана и Рада, белгијских клубова Гента и Мехелена, са искуством интернационалца, стицаног и у првенствима Казахстана и Саудијске Арабије, прихватио је јесенас понуду Војводине за двогодишњу сарадњу.

– Војводина је показала да има велике планове и озбиљну такмичарску амбицију, што се поклопило са мојом жељом приликом повратка у Србију –присетио се Урош Витас свог доласка у Центар Вујадин Бошков. – Све што сам могао да претпоставим и да очекујем у Новом Саду, за сада је и остварено. Уживам на тренинзима, који су конципирани тако да је заиста задовољство бити део Војводинине приче. Част Црвеној звезди и Партизану, не бих да се поредимо, али Војводина је тренутну најорганизованији клуб у Србији. Истина и ТСЦ у Бачкој Тополи је развио сопствену фудбалску причу за поштовање, али начин на који у Војводини пројектују будућност клуба јесте пример свима. То мислим и на Управу, са Драгољубом Збиљићем на челу, али и на стручни рад штаба којим руководи Милан Раставац.

Заједно са Филипом Малбашићем Витас је прошао све млађе селекције у националном дресу. Отуда и њихова лакоћа споразумевања на терену, без обзира да ли је реч о одбрамбеним или нападачким фазама игре. Управо су њих двојица означени као творци убедљиве победе у претходном колу против Колубаре. На Витасу је начињен пенал, Малбашић је асистирао за водећи, а сам је био стрелац трећег гола за Војводину.

– Своју улогу у Војводини гледам двојако – казао је Витас. – Првенствени задатак јесте да за време утакмице одговорим на све обавезе и у одбрани и у фази када екипа напада, нарочито када је реч о извођењу прекида. Друга, ништа мање вреднаи одговорна улога, јесте контакт са младим играчима, да их охрабрим, да им подигнем самопоуздање. Та комбинација искусних и играча који ће тек да заблистају на фудбалској сцени је квалитет више у клубу. Атмосфера је таква да нам тренинзи постају начин живота, а не професионална обавеза.

Учинак против Звезде најављивао је сигурну победу у сусрету са Лазаревчанима. Међутим, прво полувреме те утакмице пољуљала су навијачко поверење, да би се у другом делу успавани запад Карађорђа придружио распеваном северу.

– Микс двају пролећних издања даје начин како да реализујемо план до краја првенства – прецизира Витас. – Руку на срце, ми смо против Звезде били у подређеном положају, али смо храбром игром, под великим притиском, успели да освојимо бод, што је и било у складу са нашим жељама. С друге стране, друго полувреме са Колубаром, када су гости настојали да јуре резултат, опет смо били суочени са притиском на који смо одговорили управо тако како је шеф од нас и тражио на полувремену. Миксом та два издања можемо да одиграмо са сваким у лиги, без било какве резерве у погледу могућности да постигнемо позитиван резултат.

Од јесење утакмице са Црвеном звездом, када је због повреде замењен после пола сата игре, до данас Војводина није изгубила ни једну утакмицу, а примила је само три гола. Таквом учинку, у знатрној мери, допринео је истински командант Војводинине одбране Урош Витас. Одајући сигурност, неопходну на осетљивом месту у саставу, улива самопоуздање и веру својим саиграчима да Војводина заиста може сваки меч да започиње са највишим амбицијама.

Л. Бакмаз

Фото: Ф. Бакић/ Командант Вошине одбране Урош Витас (4)

Извор: http://www.dnevnik.rs

ОБЈАВЉЕНО: 15. 02. 2023.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!