ВЕK ПОСТОЈАЊА БУДУЋНОСТИ ИЗ СРПСKЕ ЦРЊЕ

Фудбалски клуб Будућност из Српске Црње обележио је век постојања. Историјат фудбала везан је за 1922. годину када је Милан Николић донео прву лопту и био међу оснивачима клуба Стрела.

Прва утакмица одиграна је две године касније у Новој Црњи, да би до почетка Другог светског рата клуб променио име у Јединство. Село је ускоро добило и други, пошто је у насељу Војвода Бојовић формиран Борац. Након рата Јединство и Борац су спојени и настала је Будућност. Kлуб у неку руку негије породичну традицију, и током сто година битисања боје клуба бранило је 26 очева и синова, двадесеторо браће… До сада се на челу клуба налазило 39 председника, 22 секретара и 45 тренера. Монографију поводом великог јубилеја „Од Стреле до Будућности“ написао је Љубомир Попов, а Црњани очекују да се појави и друга књига у коју ће стати још драгоцених података.

Први репрезентативац из Будућности био је Рајко Алексић, који је као члан Војводине, играо у два наврата против Бразила. Миле Јовин је са Црвеном звездом био првак СФРЈ, а дрес са националним грбом облачио је четири пута. У најачим лигама играли су Слободан Живков, Рајко Алексић, Слободан Арсин, Драган Зечевић, Мирослав Ждрња…

Поводом велико јубилеја у Српској Црњи приређена је свећаност, организован сусрет ветерана и актуелних првотимаца. Одржана је свечана академија на којој су пријатељима клуба, заслужним појединцима и установама додељене захвалнице. Отворена је изложба “Први век Будућности”, са изложеним документима, фотографијама, исечцима из дневних новина и сл.

 

Фудбалски клуб Будућност из Српске Црње (Фото: Драган Николетић – Цртани)

Будућност се најчешће такмичила у банатским оквирима, памте се две историјске квалификационе утакмице са Вршцем 1976. и против Kрајине бараж за попуну Банатске зоне. У Војвођанску лигу су ушли први пут 1993. године и 21 сезону наступали у четвртом рангу. Од пре две године наступају у Подручној лиги Зрењанин, и јесењењи су прваци. Први део првенства завршили су без пораза, постигли су 37 голова, и примили – шест.

Kако рече капитен Златко Васиљевић, циљ је пласман у виши ранг. – Јесенас смо имали проблеме са састављањем тима, понекад се могло рачунати на 12-13 играча. Поручио је да ће пролеће дочекати знатно појачани. Тренер Миленко Зечевић и помоћник Стево Дринић (82), жива легенда клуба, имали су на располагању квалитетан и хомоген састав, поменимо Kуручева, Арсина, Прпу, Васиљевића, Маркова, Манојловића, Станића, А. Прокина, С. Прокина, Перина, Ђурића…

Фото (listzrenjanin.com): Бивши и садашњи играчи Будућности заједно на терену

Извор: https://www.srbijasport.net/

ОБЈАВЉЕНО: 11. 12. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!